Mărturiile profesorilor de la protestul din fața Guvernului: „Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani” / „Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și că eu nu aduc doar vorbe goale”

Foto: Edupedu.ro

Mii de profesori sunt miercuri în fața Guvernului. Ei protestează drept răspuns la oferta Guvernului de a nu acorda creșteri salariale pentru angajații din Învățământ. Edupedu.ro a stat de vorbă cu câțiva profesori care au venit în Piața Victoriei și ne-au spus de ce au ieșit în stradă și au intrat în grevă generală: “Se vede clar ce mesaj avem: să nu ne mai ia în derâdere, suntem oameni, eu în speță am copil de clasa a 12-a și vin să-i arăt ce înseamnă să fii om, să-ți aperi drepturile să nu te lași niciodată îngenuncheat, să nu primești pomană, și să nu stai cu mâna întinsă, asta ne dorim”, spune profesoara Alina Șușară. “Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și să simtă că eu nu aduc doar vorbe goale”, ne-a spus o altă profesoară.

“Eu sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și să simtă că eu nu aduc doar vorbe goale. Și atunci când în viața de zi cu zi se ivește momentul, să ia o decizie și să nu mai lase capul să de fiecare dată când e o problemă, să ascundă sub preș și să se creeze ceea ce s-a creat acum, că despre asta e vorba, despre a anula și a amâna să iei niște decizii importante cum trebuie. Uneori e nevoie să tai în carne vie, e adevărat, ca să schimb, dar dacă nu ei, generațiile viitoare vor avea de suferit”, spune o profesoară.

Ramona Cârstea, Școala Gimnazială 81: “Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani, e vorba despre principiu. Ne simțim neînțeleși ne simțim ne sprijiniți simțim o degringolada întregului sistem, părinții ne transmit aceleași lucruri pe care le susținem și noi această lehamite despre tot ceea ce se decide. Decidenții decid în necunoștință de cauză fără să aibă planuri stabilite e și în final este vorba și despre a fi demn. Nu este vorba doar despre partea financiară”. 

Cum v-ați simțit ca profesor ieri seară când ați auzit mesajul domnului Neacșu? 

”M-am simțit umilită pentru faptul că s-a ajuns la așa ceva mi-aș fi dorit să nu ajung aici. Mi-aș fi dorit să fiu cu elevii mei în clasă. Pot alege oricând altă meserie am și altă calificare dar de 25 de ani sunt învățător și asta o să fiu pentru că îmi fac meseria cu pasiune și nu dau meditații”, a spus profesoara.

Alina Șușară, profesoară: “Se vede clar ce mesaj avem: să nu ne mai ia în derâdere, suntem oameni, eu în speță am copil de clasa a 12-a și vin să-i arăt ce înseamnă să fii om, să-ți aperi drepturile să nu te lași niciodată îngenuncheat, să nu primești pomană, și să nu stai cu mâna întinsă, asta ne dorim. Respectul din punctul meu de vedere sunt de 23 de ani în învățământ. Asta este vocație pentru mine am încercat de atâtea ori să ies din învățământ, dar nu s-a putut tot acolo m-a dus drumul. Este inacceptabil”. 

Cum vedeți mesajul de aseară de la domnul Neacșu, secretarul Guvernului? 

“Ne mai lipsea un pachet de alimente de la UE și le acceptăm oferta… Cu siguranță vom continua greva. Mândria noastră și statutul nostru de cadru didactic cel puțin pentru acest lucru vom lupta. Eu personal merg până în pânzele albe și le dau dovadă și exemplu copiilor mei care vor fi urmașii acestei țări. Nu se poate așa ceva”. 

O altă profesoară, Camelia Rădulescu ne spune: “Avem un salariu mizerabil abia trăim de pe o zi pe alta cu datorii. Eu sunt profesoară de 40 de ani și am salariul net 4800 lei cu toate sporurile cu dirigenție cu tot ce trebuie și am venit pentru că ne-a ajuns cuțitul la os.

Când ați avut ultima mărire de salariu?

„Nu mai țin minte în ce an, dar salariile sunt mizerabile, pentru noi nu mai sunt bani nu e momentul potrivit nu e cazul și noi avem copilași și noi avem familie și nu ne este greu. Uitați-vă cat suntem în stradă. Efectiv mi s-a aruncat o ciozvârtă, noi suntem asistați social? Noi suntem pomanagii? Noi suntem intelectuali cu grade didactice cu perfecționări. Absolut niciuna dintre revendicări nu a fost aprobată, noi nu am cerut vouchere că noi am cerut mărire de salariu nu se poate trăi cu 2500 lei net sau cu 4000 lei după o viață de muncă. Noi avem nevoie de medicamente de mers în stațiunile trăit decent nu să stăm să ne calculăm câți bani mai avem până la următorul salariu dacă vă arăt cardul meu de bani mai am 500 lei până la următorul salariu situație în care am fost penalizați noi nu suntem plătiți pe perioada grevei, bineînțeles”, a spus profesoara Camelia Rădulescu.

Citește și:
LIVE VIDEO FOTO Mitingul de proporții al profesorilor, din Piața Victoriei, a adunat deja peste 15.000 de protestatari. Manifestația – anunțată de sindicate drept răspuns la oferta Guvernului de a nu acorda creșteri salariale pentru angajații din Învățământ
Exit mobile version