“Oferta finală” completă a Guvernului “în numele actualului și viitorului prim-ministru”, în a treia zi de grevă generală în învățământ – document

5.101 de vizualizări
Creșterile salariale ale profesorilor nu sunt prevăzute în oferta Guvernului, ci doar carduri de sprijin, potrivit unui document al sindicatelor trimis în teritoriu și consultat de Edupedu.ro. Executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie. Vezi mai jos, în articol, „oferta finală” a Guvernului. Miercuri seara a avut loc o ședință a sindicatelor, pe tema grevei profesorilor, la care au fost invitați reprezentanții Guvernului.

„Reprezentanții Guvernului au precizat expres că, din cauza condiționalităților europene, nu se pot acorda creșteri salariale, sporuri, indexări cu rata inflației și nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din învățământ”, se arată în documentul sindicatelor.

După negocierile cu sindicatele, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a declarat că PNRR nu permite creșteri de salarii sau sporuri la profesori. Realitatea este că în PNRR nu apare nici o interdicție legată de majorări salariale, iar guvernul și Parlamentul au mărit constant în 2023 veniturile diferitelor categorii de bugetari, scrie G4Media.ro.

„Totodată, ni s-a solicitat ca, până în data de 25 mai 2023, orele 12:00, să ne precizăm expres poziția față de oferta mai sus prezentată”, conform documentului consultat de Edupedu.ro.

Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, după cum au anunțat reprezentanții profesorilor. Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, a declarat că „mâine (joi, 25 mai – N.Red.) vom da un răspuns foarte clar. Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale ai căror membri au intrat în grevă generală”.

Conform surselor Edupedu.ro, răspunsul e mitingul uriaș pregătit azi in București.

Oferta venită din partea Guvernului

I. Pe termen lung:

„1) Se va prevedea expres în programul de Guvernare că Educația este prioritate.

2) Vor lua măsuri astfel încât salariații din educație „să nu fie dezamăgiți” de noua lege privind salarizarea și au dat asigurări că se va discuta, cu prioritate, grila de salarizare cu reprezentanții federațiilor sindicale din învățământ, începând cu 15 iulie 2023.

II. Pe termen scurt:

1. Pentru personalul didactic (cadrele didactice, didactice auxiliare) se vor acorda carduri de sprijin pentru carieră, în două tranșe, astfel: câte 1000 de lei sumă forfetară (în luna iunie 2023) și 1500 de lei, din care 30% garantat suma forfetară (în luna octombrie 2023); se vor căuta soluții pentru ca și diferența de 70% să fie sumă forfetară.

2. Pentru personalul nedidactic: carduri de sprijin de câte 500 de lei (în luna iunie 2023) și 500 de lei (în luna octombrie 2023).

3. Tot pentru personalul nedidactic; acordarea salariilor prevăzute în Anexa nr. VIII la Legea-cadru nr. 153/2017.

4. Se acordă din acest moment, pentru viitor, indemnizația de concediu de odihnă calculată, prin luarea în considerare a indemnizației de hrană.

5. În ceea ce privește solicitarea noastră de adoptare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru plata retroactivă a diferențelor reprezentând indemnizația de hrană, ca parte a indemnizației de concediu, pe o perioada de 5 ani (de când se aplică Legea-cadru nr. 153/2017), ni s-a comunicat că nu au acoperire bugetară, dar analizează; sigur este că vor avea loc discuții cu federațiile sindicale pe acest proiect, dar sumele nu se vor plăti într-o singură tranșă.”

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“
Citește și:
BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar
Cine a negociat cu sindicatele viitorul școlii: Marian Neacșu, trimis de Nicolae Ciucă în fața profesorilor, a fost condamnat penal pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar
BREAKING Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele: Un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie / Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului: Condiționalitățile impuse de PNRR nu ar permite nicio majorare de salarii, de sporuri nu poate fi vorba
Ciolacu și Ciucă îi sfidează pe reprezentanții profesorilor și angajaților din Educație, discută despre rotativă la Guvern – surse / La ședința sindicatelor au venit patru miniștri, niciunul cu putere de decizie politică pe revendicările cadrelor didactice
Ministrul Muncii, Budăi, după negocierile cu sindicatele profesorilor: Eu sunt un prieten al sindicaliştilor şi cu siguranţă că tot ce au spus şi noi am spus public de la bun început că solicitările dumnealor sunt legitime, dar trebuie să găsim un echilibru
Peste 43.000 de semnături pentru petiția ce susține greva generală din Educație și majorarea salariilor din învățământ
Împărate, ești gol!
Săraca țară condusă de proști
Sindicate: Circa 15.000 de angajați din Educație vor protesta joi, 25 mai, în Piața Victoriei, după refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale
Mesajul unui profesor pentru liderii sindicali din Educație: Trebuie să negociați cu cârmuitorii țării, pentru a reda demnitatea, inclusiv sub aspect salarial, dascălului din România. Altfel, nu veți mai fi lideri, pentru că Sindicatul din Învățământ se va face… praf și pulbere
Iohannis le transmite sindicaliștilor din educație să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc” / “Promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice” / Aprecieri pentru „disponibilitatea” premierului Ciucă și a ministrei Deca
VIDEO Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor

19 comments
  1. Mister John, ce-ar fi să vă dați cu părerea doar în domeniul în care aveți competențele necesare? Eventual, certificate cu acte de studii specifice.
    Eu nu știu ce pregătire au cei despre care aduceți vorba, dar nu îi impiedic să-și ceară drepturile, dacă se simt nedreptățiți.
    Cadrele didactice nu muncesc doar cele patru ore cu copiii. Cadrele didactice nu au vacanță. Aceasta este pentru copii. Înainte de a vă expune o părere despre altcineva, intrați în “pantofii” aceluia o perioadă!
    Cred că v-am acordat prea mult din timpul meu, dar așa sunt profesorii: luptă pentru a lumina mințile tuturor, chiar și atunci când e în zadar.

  2. Prețurile au crescut enorm, nu se mai poate! Nu ne permitem haine și încălțăminte ca lumea, elevii sunt mai bine îmbrăcați ca noi! Nu ne permitem un telefon bun, tot elevii au telefoane mai bune. Avem și noi familii, avem copii! Nu ne permitem tratament stomatologic, servicii medicale de calitate, medicamente. Știe cineva că profesorii în fiecare toamnă șmotruiesc în sălile de clasă împreună cu părinții? Nu sunt fonduri suficiente pentru igienizarea școlilor, sunt aduși cei cu ajutor social la curățenie, școlile arată jalnic în ciuda acestor eforturi!

    1. Ar trebui să nu mai ieșim la vot, nici în comisiile de votare sa nu mai participe profesorii! Mediul de afaceri e împotriva noastră, ar trebui să cumpărăm numai de la piață și de la țărani, de la producători, sa nu le mai facem pe plac afaceriștilor.

  3. Ne redefinesc demnitatea, de astazi suntem asistati sociali. Ce au negociat ei 4 ore?

    “Față de discuțiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității carierei de profesor va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie și a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente importante pentru lumea Educației, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordat personalului didictic.”

    1. Ni se pretind studii, cursuri, hârtii, performanță și alte cele, dar nu se gândește nimeni cât suntem de suprasolicitați cu aceste generații de elevi, că ne pierdem vocea, neuronii și sănătatea, iar ei ne cer să dăm note mari, să dăm subiecte ușoare, sa avem grijă de starea de bine a tuturor obraznicilor fără șapte ani de acasă. Starea noastră de bine nu contează?!

  4. În fiecare an guvernanții trec educația ca prioritate națională. Gogorița asta am mai auzit-o/văzut-o. În ce privește bugetul educației, e stipulat în lege că trebuie să fie 6%, dar niciodată nu s-a alocat mai mult de 2,5%. Despre ce vorbim? Politrucii noștri mint la fel cum respiră. Ei sunt primii care nu respectă legile.

  5. Cum vor putea negocia sindicatele in legea salarizarii crestere de 60% daca acum nu au putut negocia o crestere cu rata inflatiei?
    Daca nu obtinem acum un procent va fi imposibil sa obtinem o crestere de 60%.
    Nu am mai facut greva de 18 ani, mereu am stat la coada, mereu ne-am gandit la binele elevilor iar acum primim drept multumire vouchere.

  6. Este o mare capcana!
    Daca acceptam aceasta oferta cand vom negocia legea salarizarii nu vom putea avea salariul debutantului sa pa fie 4000 pentru ca vor zice ca deja am primit ceva in acest an.

    1. Vreți salarii mari dar nu faceți nimic să învățați elevii.Voi spuneți că nu va ajung banii să trăiți dar sa vă gândiți că sunt oameni care muncesc pe salariu minim pe economie 8-12 ore pe zi.Profesorul ar trebuie sa ai aiba stimulente în funcție de cum pregătește elevii pentru evaluări.

      1. Elevii nu vor să învețe! Nu sunt atenți la ore! Vor doar sa se joace pe telefon și să bată mingea! Cei care au voință și sunt educați obțin rezultate bune la evaluări și la bac. Știm că mulți cetățeni o duc rău, știm că patronii dau salarii mici, că pensiile sunt mici, vedem și noi ce este în societate. Ne pare rău de țara asta, dar uitați-vă că suntem sfidați de toți!

      2. Primesc stimulentele profesorii care fac politică, acesta e adevărul. Primesc gradații de merit. Pentru concursuri de citit, olimpiade aranjate și proiecte cu plimbări în străinătate pe bani europeni! Inspectorii au salarii duble sau triple față de ceilalți profesori!

      3. Mister John, ce-ar fi să vă dați cu părerea doar în domeniul în care aveți competențele necesare? Eventual, certificate cu acte de studii specifice.
        Eu nu știu ce pregătire au cei despre care aduceți vorba, dar nu îi impiedic să-și ceară drepturile, dacă se simt nedreptățiți.
        Cadrele didactice nu muncesc doar cele patru ore cu copiii. Cadrele didactice nu au vacanță. Aceasta este pentru copii. Înainte de a vă expune o părere despre altcineva, intrați în “pantofii” aceluia o perioadă!
        Cred că v-am acordat prea mult din timpul meu, dar așa sunt profesorii: luptă pentru a lumina mințile tuturor, chiar și atunci când e în zadar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2024 Modelul de subiect pentru competențele digitale, publicat de Ministerul Educației. Candidații au 15 minute acces la internet ca să caute ce sunt geoglifele, după o imagine dată

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul

ASE București vrea să reia construcția clădirii de sticlă, de 7 etaje, lipită de monumentul istoric Casa Nanu-Muscel, oprită cu scandal în 2016. PROIECT HG: Banii vin și de la minister, iar cheltuielile cresc cu 24% din cauza OUG 114

Academia de Studii București și Ministerul Educației reiau demersurile pentru construirea unei clădiri cu o înălțime de 7 etaje și fațadă de sticlă în centrul Bucureștiului, la Piața Romană. Potrivit…
Vezi articolul