Sindicate: Circa 15.000 de angajați din Educație vor protesta joi, 25 mai, în Piața Victoriei, după refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale

3.686 de vizualizări
Foto: Sindicate în educație
Aproximativ 15.000 de angajați din sistemul de învățământ vor protesta joi, 25 mai, la Guvern, potrivit sindicatelor din Educație. Într-un document consultat de Edupedu.ro apare că marșul de protest este organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”. Acțiunea vine după refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale, conform sindicatelor.
 • Este vorba despre adresa sindicatelor către Primăria Municipiului București, prin care anunță organizarea marșului de protest.

Conform documentului, marșul se va desfășura în intervalul orar 12:00-16:00, iar la acțiune vor participa aproximativ 15.000 de persoane. Participanții vor sosi la marș începând cu ora 11:00.

„Acțiunile noastre urmăresc să atragă atenția asupra obligativității solutionării problemelor salariale cu care se confruntă personalul din învăţământul preuniversitar și superior, în condițiile scăderii semnificative a puterii de cumpărare, determinate și de creșterea prețurilor. Nemulțumirea personalului din educație este accentuată și de refuzul guvernanților de a purta negocieri reale cu federațiile sindicale din educaţie și de a adopta măsuri concrete pentru soluționarea revendicărilor personalului din sistemul educațional, inclusiv după declanșarea, începând cu data de 22 mai 2023, a grevei generale în învăţământ”, se arată în documentul sindicatelor.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a transmis sindicaliștilor să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc”, după cum a scris G4Media.ro.

De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, potrivit sindicatelor.

Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor.

În această după-amiază are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care au fost invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Anton Hadăr, liderul Federației „Alma Mater”, a declarat la Radio România Actualități (RRA) că Marcel Ciolcu, ministrul Muncii și Ministrul de Finanțe au confirmat că vor veni la ședința sindicatelor.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
 • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
 • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
 • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
 • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
 • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
 • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
 • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

9 comments
 1. În urma acestor negocieri, părinții și elevii ar trebui să se alăture profesorilor, ca să se poată stinge acest conflict. Acum poate și părinții își dau seama că guvernul este de vină în caz de continuare a grevei și amânarea examenului.
  Profesorii dau totul pentru elevi, fac eforturi materiale și sufletești pentru ei. Nici un profesor nu ar fi stat în astfel de condiții ani de zile, dacă nu ar fi facut-o din pasiune.

 2. Nu trebuie sa mai ceara bani ca se face inflatie si degeaba ii luati.

  Profesori nu sunt din cauza mizeriei din invatamant si ca unii sunt tinuti cu doar 16 ore.
  Ia sa urce norma, mai ales la cei cu performanta.

  Sa faca 20-25 ore pe saptamana nu 16 ore, cum sa nu fie criza de cadre cand pe cei existenti ii tii cu 16 ore pe saptamana.

 3. Bine-ar fi să ni se alăture părinții si elevii. Să vadă guvernanții că nu ne pot dezbina și că înțelegem foarte bine toți cei din școală că așa nu se mai poate. Iar influencerii să-și vadă de-ale lor de-astă dată.

 4. Mijloc? Asta este mijloc? Se cere marire cu rata inflatiei macar, care pe ultimii 2-3 ani este minim 30%.
  Guvernul ofera doar 100 de lei pe luna si DOAR la debutanti, si asta e mijloc dupa von Klaus?
  Jalnic!
  Se cere o grila de salarizare decenta, guvernul nu vrea nici asta, nu vrea sa discute si sa aprobe o grila, chiar daca s-ar aplica peste 1-2-3 ani!!
  Faptul ca vine Ciuca si se intalneste cu sindicatele si le spune ca nu se poate nimic, nu inseamna nicidecum disponibilitate la dialog real!
  Am mai auzit o prostie ca nu ar fi echitabil sa se mareasca salariile profesorilor, nici macar cu rata inflatiei!
  Mai sa fie! Dar cand au marit la demnitari in toamna cu sume imense, doar marirea a fost la ei cat salariul unui profesor, a fost un lucru echitabil?
  Ce nemernici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reacția ministrului Educației după ce o profesoară i-a atras atenția că textul legilor învățământului “arată în mare parte ca raportul România Educată”: Nu am cum să nu reacționez la această jignire

Ministrul Educației, prezent la cea de-a 44-a dezbatere pe proiectele legilor Educației la sediul PNL București, a avut discuții în contradictoriu cu Antoaneta-Firuța Tacea, conferențiar universitar la Facultatea de Psihologie…
Vezi articolul

Politehnica București și Universitatea din Pitești au semnat contractul de fuziune. Discuții cu încă cinci instituții de învățământ superior, din București și din țară, pentru aderarea la noua universitate, care urmează să fie stabilită prin lege

Peste 40.000 de studenți și circa 3.600 de angajați, dintre care aproape 2.000 de cadre didactice ar urma să aibă, pe baza datelor actuale, viitoarea Universitate Națională de Știință și…
Vezi articolul