BREAKING Greva generală în școli și grădinițe continuă și joi, până acum mesajele care vin sunt de respingere a ofertei Guvernului care nu prevede nicio majorare salarială, anunță liderii sindicali din educație / Nistor: La ora 12 vom da un răspuns clar

12.627 de vizualizări
Foto: FSLI/ Facebook.com
Liderii de sindicate din Educație au anunțat în urma negocierilor de miercuri seară că și joi, 25 mai, va fi grevă generală. Abia joi la ora 12:00 vor prezenta un răspuns oficial Guvernului, la oferta făcută miercuri seară de Executiv, după ce se vor consulta cu liderii din teritoriu. „Până acum, mesajele care vin sunt de respingere a acestei oferte”, spune liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Marius Nistor, liderul FSE „Spiru Haret”, a declarat că „mâine (joi, 25 mai – N.Red.) vom da un răspuns foarte clar. Mâine va exista un răspuns foarte clar din partea organizațiilor sindicale ai căror membri au intrat în grevă generală”.

Amintim că oferta Guvernului pentru reprezentanții profesorilor nu conține majorarea salarială cerută de profesori și a fost prezentată după 4 ore și jumătate de discuții de Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului și singurul om condamnat penal din echipa premierului Ciucă: executivul a propus acordarea unui card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie.

Marius Nistor: Mâine va exista un răspuns foarte clar pentru executiv. Deci mâine veți primi răspunsul de rigoare.

Au fost negocieri intense, au trecut câteva ore, există într-adevăr bune intenții. Apreciem acest lucru. Aproape un sfert din Guvernul României s-a deplasat la această întâlnire cu liderii din fața celor trei federații, veniți din întreaga țară și din București și așteptăm în momentul de față să vedem lucruri clare, care să fie mulțumitoare pentru colegii noștri. E doar un semnal, atâta tot. Ei vor aprecia mai departe dacă acest semnal este suficient sau este nevoie de mai mult.

Reporter: Au spus clar fără majorare salarială.

Marius Nistor: Da, au transmis acest lucru. Fără majorare salarială, colegii noștri vor decide în funcție de declarațiile făcute de reprezentanții Guvernului.

Simion Hăncescu, FSLI: Acum lucrăm la un material scris pe care îl trimitem la toți oamenii, ca să fiecare să știe ce s-a întâmplat, pentru că doar comunicare pe Facebook nu e suficientă.

Mesajele sub care vin până acuma sunt de respingere a acestei oferte. Să fie foarte limpede. Vedem până mâine când adunăm tot ce înseamnă.

Reporter: Mesajul din partea reprezentanților Guvernului este că în acest an nu va fi nicio creștere salarială. Ce șanse sunt ca noua lege a salarizării să se ajungă la 4.000 lei pentru un debutant?

Marius Nistor, FSE: Deocamdată sunt doar promisiuni din partea celor care constituie Guvernul României. Noi așteptăm lucrurile concrete, pentru că au avansat un termen pentru începerea negocierii pe viitorul proiect a legii unitare de salarizare. Acel termen este 15 iulie, atunci când se centralizează toate grilele de salarizare din toate domeniile bugetare, astfel încât la 1 septembrie proiectul dezbătut să poată intra în dezbaterea Parlamentului României.

Reporter: Vi s-au propus noi oferte odată cu noul Guvern?

Marius Nistor, FSE: Care e noul Guvern, că deocamdată noi negociem cu actualul Guvern. Actualul Guvern și-a propus să nu opereze nicio schimbare până nu se va rezolva conflictul din educație. Cred că acest conflict trebuie să fie principala prioritate pentru toți politicienii noștri.

Reporter: Ce le transmiteți părinților, pentru mâine să facă ghiozdanele copiilor, să nu le facă?

Marius Nistor, FSE: V-a spus și colegul meu, vă transmit și eu foarte ferm. Mâine va fi grevă generală, iar colegii sunt cei care în momentul în care vor primi acel material informativ din partea noastră, vor transmite ferm care va fi poziția lor pentru perioada imediat următoare. Dar oricum, mâine va exista un răspuns.

Reporter: Și dacă colegii resping această ofertă și greva generală va continua, având în vedere că nu se vorbește de majorare salarială. Cât ar putea dura această grevă?

Marius Nistor, FSE: Nu poate să vă răspundă nimeni cât poate dura o grevă. Nimeni nu poate stabili acest lucru. Totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie și bineînțeles, depinde de cei care au hotărât declanșarea grevei generale, respectiv membrii de sindicat. Ei sunt cei care vor decide dacă oferta este mulțumitoare sau nu. Nimeni altcineva. Vreau să fie un mesaj foarte clar, nu s-a luat aici vreo decizie privind încetarea vreunei acțiuni de protest. Decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unitățile de învățământ. Aceasta este o acțiune de protest mai presus decât o creștere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem. Numai colegii noștri se pot pronunța.

Cum le percepeți dvs. în calitate de lider sindical negocierile din această seară?

Marius Nistor, FSE: Este un început, este un început, dar cred că mai sunt pași de parcurs.

Reporter: Examenele naționale sunt o problemă, vor fi în pericol?

Marius Nistor, FSE: Nu știu. În momentul de față așteptăm răspunsul colegilor noștri”.

Citește și:
Cine a negociat cu sindicatele viitorul școlii: Marian Neacșu, trimis de Nicolae Ciucă în fața profesorilor, a fost condamnat penal pentru conflict de interese, după ce și-a angajat fiica la cabinetul parlamentar
BREAKING Oferta Guvernului după întâlnirea cu sindicatele: Un card pentru cadrele didactice și auxiliare cu 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 în octombrie / Marian Neacșu, secretarul general al Guvernului: Condiționalitățile impuse de PNRR nu ar permite nicio majorare de salarii, de sporuri nu poate fi vorba
Peste 43.000 de semnături pentru petiția ce susține greva generală din Educație și majorarea salariilor din învățământ
Împărate, ești gol!
Săraca țară condusă de proști
Sindicate: Circa 15.000 de angajați din Educație vor protesta joi, 25 mai, în Piața Victoriei, după refuzul constant al guvernanților de a purta negocieri reale
Mesajul unui profesor pentru liderii sindicali din Educație: Trebuie să negociați cu cârmuitorii țării, pentru a reda demnitatea, inclusiv sub aspect salarial, dascălului din România. Altfel, nu veți mai fi lideri, pentru că Sindicatul din Învățământ se va face… praf și pulbere
Iohannis le transmite sindicaliștilor din educație să accepte că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile se întâlnesc undeva la mijloc” / “Promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice” / Aprecieri pentru „disponibilitatea” premierului Ciucă și a ministrei Deca
VIDEO Mii de profesori au ieșit în stradă la Iași, într-un miting de amploare. “Tristețea noastră, nepăsarea voastră! Doar uniți putem învinge” – printre scandările profesorilor

45 comments
 1. Dacă accepta asa oferta rușinoasă și eu ies din sindicat.De ce sa dau bani unor oameni care își urmăresc doar interesele proprii?Vreau salariu decent,nu sa îmi fie rușine sa scot fluturașul. E o rușine ca un om educat sa aibă un venit de handicapat.Bani au pentru ucrainieni, pentru asistați social,pentru romi etc.Sa scoată banii de pe unde i-au pitit ca altfel asistații social le vor preda în școli.

 2. Nesimtitilor va bateti joc de copii si parinti . La privat poti face greva sau sa santasezi ? cu niste copii pe care ii tineti acasa . Dati-va dracului toti demisia de spurcati ce sunteti si mergeti la cules de castraveti in alta tara , nesimtiti ce sunteti ca prin atitudinea voastra ati stricat viitorul tarii . Demisionati mai lepre puturoase sa vedem ce veti lucra ??

  1. Nesimțit ești tu,asistat social!În școală Ia care sunt eu nu se face grevă. Știi de ce?Pentru ca profesorii sunt foarte mulțumiți,nu vin la ore cu săptămânile, au toți elevii zece și nimeni nu are nimic de obiectat.Si toată lumea gândește același lucru:la asa salariu nici din pat nu m-as da jos.Chiar copii mi-au spus ca la asa salariu nu se merită. Și noi dam examene peste examene și suntem terminat psihic de “educații” simțiți ca tine!!Nici femeia de serviciu nu ar veni la ce e acum în școli.Nu sunt copii ,este o sociopatie și nesimțire cultivată. Unii mai au părinți decenți care ii salvează dar alții sunt victime sigure,mai ales cei cu părinți ca tine ies nesimțiți și lipsiți de caracter(crezi ca mai contează diploma obținută pentru asa dihanii?).

  2. Uite că nu ne dăm demisia! Crăpi de ciudă?
   Îmi închipui ce copii au ieșit din tine!
   Ai făcut cumva copiii cu noi, de ne acuzi așa?
   Dacă nu îți convine de noi, du-ți copiii la privat!
   Dacă noi stăm degeaba, hai și tu să lucrezi cu noi!
   P.S. Îți întorc înzecit ,,complimentele”! 🤗

 3. V-aintreb stimati prof.cum poate d-na ministru sa v-a dea de lucru planuri,schite erc,etc ca noua la nedidactic are dir.grija sa ne dea atributii cu tirul de nu le putem duce daca salariul nu il face ea ci min muncii?Logic ar fi cel carete plateste sa-ti si ceara ce sa faci.

 4. Aloooo, nici nu trebuia să întrebați asa ceva, și nici să negociați cu un penal, ce mesaj vrea să transmită guvernul trimițând un condamnat să negocieze cu ministerul.

 5. Vreau min. 5000 lei anual sumă forfetară pe card, 25% mărire imediată salariu în Revisal (nu terminăm greva până nu se fac modificări în Revisal cu măririle) plus cardurile de carieră.

 6. Minciuni!
  Nu se pot creste salarii dar pentru angajatii de la mediu este posibil.
  Nu se pot creste salarii dar se aplica legea salarizarii si vor creste pentru toti bugetarii care nu sunt la maxim pe grila.
  Nu se pot creste salarii dar ele au crescut pentru alti bugetari la inceput de an.

 7. Ca greva sa se opreasca, e nevoie de acordul vostru scris. Este evident ca voi, colegii de greva nu va doriti voucherele lor tampite. Atunci nu semnam nimic si greva continua.

 8. PARASIM SINDICATELE DE NE VETI VINDE PE 2 ARGINTI. Greva merge in continuare pana se rezolva revendicarile pentru care am intrat in greva.
  Este manipulare pe față. Ne infuriati cu oferta asta ca apoi sa veniti cu o alta oferta de firimituri. Va spunem de pe acum, VOM BLOCA EXAMENELE ȘI ANUL SCOLAR. V-ati batut joc destul 33 de ani de noi. Acum o faceti cu oferte de asistati sociali?! Destul ne-ați umilit 33 de ani cu presa aservita. Ati stricat tineretul cu democrația prost inteleasa.
  Cat timp aveti bani sa majorati cu 50 la suta alta categorie bugetara, cautati si găsiți pentru învățământ. Daca mai vreți profesori si daca mai vreti ca sindicatele sa aibă cotizanti.

  1. “Ati stricat tineretul cu democrația prost inteleasa”. Ca profesori, voi ce ați păzit? Dacă s-ar majora cu 50%, ar scădea drastic puterea de cumpărare a leului. Dar pe voi nu vă interesează asta.

   1. Propunerea ta este ca profesorii sa ramana in saracie. Puterea de cumparare va scadea in continuare pana cand Educatia nu va produce tineri valorosi care sa ramana in tara.

 9. Mai bine nu primesc nimic decat sa accept vouchere. Nu suntem asistati sociali! Ar fi cea mai mare jicnire!

 10. Daca se accepta aceasta mizerie o sa ma retrag din sindicat. Hancescu si Nistor au facut mereu jocul guvernului si presimt ca o sa tradeze cauza noastra.

 11. Toți am pornit de la un salariu mic, așa că și debutanții să accepte asta!
  Să le crească și lor salariul după ce se califică (după ce își iau definitivatul). Normal că nu poți da 4000 lei unui necalificat. Eu cu gradul doi și am 3000 lei. Cred că și debutanții trebuie să înțeleagă asta. Peste tot salariile cresc treptat, după perfecționare și vechime.
  Văd că de fapt accentul s-a pus pe debutanți, ci nu pe profesorii cu grade didactice…

 12. O MIZERIE de “oferta”!
  Daca este acceptata, ne prea meritam soarta! Ar trebui sa ne dam toti demisia din sindicat!
  Ni s-a aruncat in cea mai mare scarba niste resturi!
  Oricum MARE RUSINE liderilor de sindicat ca au putut sa asculte asemenea “oferta”.
  M-as fi ridicat din primul moment si ss fi plecat!

 13. NOAPTEA CA HOTII. SINDICATE, PREGATITI-VA SA NU MAI AVETI COTIZANTI. NU pentru carduri am intrat in greva. Celor din sanitari la fel le vor inchide gura? Pentru angajatii de la mediu au fost bani. Pt razboi si Ucraina aveti bani. Nu cedam! Mergem mai departe! Următoarea greva este peste 18 ani. Nu suntem masa de manevra politica. Ne-ati bagat in greva, va asumati revendicarile!

 14. Nu permiteți acestor nerușinați de politicieni să își bată joc de oameni !
  Azi sunt profesorii, mâine vor fi alții !!
  Politicienii MINT cu zâmbetul pe buze !!

 15. Voucherele milei… NU! Ma retrag si din sindicat si din toate “comitetele si comitiile”. Aleg sa fiu folositor, nu folosit, aleg sa fiu motivat, nu manipulat.

  1. Ce cumparam pe cardurile milei? Hartie, toner, creta, echipament IT pt sala de curs? Astea trebuie asigurate de scoala care, desigur, are buget insuficient. Sa imi platesc activitatile de formare, cand e lege ca scoala trebuie sa le plateasca?! Ah, da, cumpar carti. (Alea mi le permit si fara vocher.) Dar stau la garsoniera si nu mai am loc de inca o biblioteca. Hmmm, am nevoie de un apartament mai mare, poate imi cumpar si xerox si eventual si o masina mare sa imi duc xeroxul la scoala.😂 Nu stiu ce va fi, dar daca voucherele milei se implementeaza, eu le refuz categoric!

 16. Este jenant să așteptăm pomană ca un ajutor social, noi vrem salarii pentru munca noastră.
  ,, Ce pas înainte” vede liderul în această ofertă jenantă pentru noi.

 17. Acestea nu au fost negocieri ci batjocura devenită oficial poziția politicienilor față de educație.

  Patru miniștri au venit să umilească o întreagă categorie socioprofesională.

  Liderii de carton au stat 4 ore să asculte asemenea ,,oferte”

  Chiar dacă profesia de dascăl presupune echilibru și răbdare orice lider sindical nepătat moral ar fi părăsit imediat sala de ,,negocieri”.

  Această,, defensivă” a liderilor nu prevestește nimic bun.

  Prima revendicare a fost creșterea salariilor.

  Ce să întrebi membrii de sindicat despre încetarea grevei când nu ai obținut nici măcar creșterea salariilor cu 1% ?

  Cedarea în acest moment ar fi acceptarea definitivă a locului cel mai de jos în societate românească a dascălilor.
  Pt. multe decenii de acum încolo.

 18. Eu cred ca ies din invatamant! Nu sunt autor de manuale, nu dau meditatii, nici fiscalizate nici nefiscalizate. Nu mi-e drag sa fiu injurat de copii de 15 ani si nici sa-i trec pe toti clasa fiindca altfel se pierd clase/norme/servicii! Nu mi-e drag sa ma trezesc la 5,00 am si sa fac naveta pe banii mei , fiindca se deconteaza doar abonament, nu si bilete. Nu mi-e drag ca scoala are manuale nepotrivite pentru materiile pe care le predau si ca trebuie sa xeroxez , pe barba mea, manuale potrivite.
  Nup! E prea multa bataie de joc, pentru mine, personal, din partea celor care au jurat ca vor servi tara, poporul si bunastarea noastra!
  PS. e ok daca salariul meu ramane de 3000 de lei. Dar macar lasa-l si pe judecator cu 3100 de lei, fara pensie speciala!

 19. Ies maine din sindicat daca se accepta asa ceva.Nu sunt de acord. Stau in greva si 2 luni si nu accept. Am fata de boschetar care doarme in centrul de zi si mananca la biserici?

 20. BLAT, stimați lideri de sindicat ati dat dovada de ce. Vrem salarii mărite. Greva sa continue, sau ieșim din sindicat, colegi nu va lăsați amăgiți.

 21. au marit recent cu 25% la magistrati , meritau. un iaht nu e ieftin. cand invatamantul e la pamant ai o tara ca romania. coruptie, zero justitie, zero servicii, zero politie… zero economie. cum putem scapa de nulitati?

 22. Deci v-au dat cardanul ȘI de data asta. Îl mai molfăiți încă o dată sau le dați cu el peste ochi la toți, începînd cu ciolanis și terminînd cu îmbîrligia?

 23. Deocheate sunt “condiționalitățile” astea ale PNRR!
  Foarte interesant! Achiziția, cu 2 miliarde de euro, de rable subacvatice, aruncate de alții la fier vechi, permite PNRR-ul ăsta? Probabil da! Păi trimiteți submarinele la clasă, poate fac treabă mai bună decât dascălii. Halal prioritate națională pentru învățământ!

 24. Doamne fereste! Parca am juca in filme cu prosti. E real ce propun aceste specimene? 2 vouchere pentru carti? Vine profesorul cu cutitul la os ca nu are bani de mancare, de curent, de lucruri elementare, ca se imbraca de la second sau poarta cate 10 ani un palton si ei arunca in scarba asa ceva? Sub nicio forma nu accept nimic decat marirea salariului si revenirea profesorului la statutul de altadata: respect si sprijin din partea guvernului in asa fel incat profesorul sa-si faca profesia fara sa-i fie teama de elevi, profesori sau pt.siguranta proprie. Mergem pana la capat! Nu oprim nicio greva. Colegii nostri, care au coloana vertebrala, cu siguranta realizeaza ca o greva se opreste cand macar cateva puncte dintre revendicari se rezolva. Ati vazut asa ceva? Fiti cinstiti cu voi insiva. Daca renuntati acum, niciodata nu vom mai scapa de eticheta de bugetari prosti, puturosi, cu vacante multe si multi bani. Deja ni s-a spus mars ca la caine. In curand vor mictiona unii pe noi.

 25. Daca nu se permit majorari atunci cat timp profesorii au salarii de mizerie sa fie scutiti de impozit si sanatate pe salariu. Ne mint pe fata ca Educatia este prioritara.

 26. NU înseamnă NU.

  Să bage bine de seamă ”liderii”, sindicatul nu sunt ei, suntem NOI. Dacă acceptă această mizerie în numele nostru, sindicatul actual nu mai există și o să creăm altele FĂRĂ EI.

 27. Așteptăm să “se ridice” sisistemele universitar și sanitar. Guvernanții noștri sunt jalnici de-a dreptul. 😡

 28. Sindicatele par că și-au luat partea. Dacă se renunță la grevă după aceste umilințe, eu ies din sindicat.
  Rușine Hadar și Nistor care consideră că negocierile de astăzi au fost bune. Nu suntem ASISTAȚI SOCIAL!

 29. Propunerile sunt caraghioase
  Acceptarea lor înseamnă capitularea totală a profesorilor în fața impostorilor
  Mulți vor părăsi sindicatul dacă se va accepta această”oferta” guvernamentală

  1. Aciduzzu
   Zîmbind amar,putem spune că Guvernul ne plăteștencu banii pierduți de noi în timpul grevei,ba chiar face și economii ținînd cont și de partea de bani europeni…Rușinică!
   Eventual oferta asta generoasă poate fi aplicată celor care nu au participat la grevă,măcar să se aleagă cineva cu ceva de pe urma inconștienței/candorii unor idealiști…
   Nu am auzit sau văzut pe nimeni mulțumind profesorilor pentru serviciile oferite/prestate ( grija față de copii pentru cîteva ore,educația și cunoștințele oferite,empatia ș.c.l. ),majoritatea lamentîndu-se că nu au cu cine lăsa copiii.Să înțelegem că aceștia percep școala doar ca pe un loc unde își lasă pentru un anumit interval copiii?
   Oare le este teamă onorabililor guvernanți ( mai glumim și noi ) că banii primiți în urma majorărilor cerute vor fi duși de bogații profesori în oarece paradisuri fiscale,sărăcind astfel țărișoara? Nicidecum,îi vom cheltui tot aici, în Românica,și eventual vom genera și un mic efect multiplicator ( eventual keynesian )-e de bine,domnu” Ciucălacu,nu este vreo înjurătură,pe bune!
   Iar în ceea ce privește sursa banilor necesari majorărilor solicitate vă pot da niște ponturi,dar prea ne dăm la bîrfă ( ca să nu vă obosiți prea mult,măcar respectarea procentului din PIB alocat Educației,și nu vorbesc de generosul 2,1 % actual).
   Sper să nu fiu nevoit să ies din sindicat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației anunță că a centralizat o listă cu programe anti-plagiat cu care vor fi scanate toate lucrările de finalizare a studiilor din România, din această vară

Lista programelor recunoscute la nivel național în vederea stabilirii gradului de similitudine pentru lucrările de finalizare a studiilor va fi publicată în Monitorul Oficial, potrivit Ministerului Educației. Instituția anunță pe…
Vezi articolul

Proiectul ministerului privind sumele forfetare pentru transportul elevilor “nu e soluția ideală”, spune Consiliul Elevilor, care arată abonamente cu preț dublu față de sumele ce pot fi decontate. UPDATE CNE: Ministerul a eliminat de pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social tema transportului elevilor

Proiectul de ordonanță de urgență ce prevede o alocație forfetară pentru transportul elevilor “nu este soluția ideală”, iar Consiliul Național al Elevilor (CNE) va prezenta abonamente primite de la mai…
Vezi articolul

Georgeta Pânișoară, profesor: Copiii de astăzi sunt crescuți de generațiile care au trecut printr-o școală dură și autoritară și s-au gândit să nu mai fie școala la fel și pentru copiii lor și s-a pierdut încet-încet din autoritate

Ce se poate face pentru a întări autoritatea profesorilor? Georgeta Pânișoară, profesor la Catedra de Psihologie aplicată și Psihoterapie de la Universitatea din București, propune regulamente mult mai clare, astfel…
Vezi articolul