Mărturiile profesorilor de la protestul din fața Guvernului: „Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani” / „Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și că eu nu aduc doar vorbe goale”

3.413 vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Mii de profesori sunt miercuri în fața Guvernului. Ei protestează drept răspuns la oferta Guvernului de a nu acorda creșteri salariale pentru angajații din Învățământ. Edupedu.ro a stat de vorbă cu câțiva profesori care au venit în Piața Victoriei și ne-au spus de ce au ieșit în stradă și au intrat în grevă generală: “Se vede clar ce mesaj avem: să nu ne mai ia în derâdere, suntem oameni, eu în speță am copil de clasa a 12-a și vin să-i arăt ce înseamnă să fii om, să-ți aperi drepturile să nu te lași niciodată îngenuncheat, să nu primești pomană, și să nu stai cu mâna întinsă, asta ne dorim”, spune profesoara Alina Șușară. “Sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și să simtă că eu nu aduc doar vorbe goale”, ne-a spus o altă profesoară.
  • Circa 15.000 de angajați din sistemul de învățământ sunt așteptați joi, 25 mai, în Piața Victoriei, anunță sindicatele din Educație. Creșterile salariale ale profesorilor nu sunt prevăzute în oferta Guvernului, ci doar carduri de sprijin, potrivit unui document al sindicatelor trimis în teritoriu. Marșul se va desfășura între orele 12:00 și 16:00, iar participanții vor sosi începând cu ora 11:00.

“Eu sunt aici pentru a-mi putea privi elevii în ochi și atunci când le vorbesc despre 1 decembrie, despre eroi naționali, când le predau orele de istorie, să simtă pasiunea și să simtă că eu nu aduc doar vorbe goale. Și atunci când în viața de zi cu zi se ivește momentul, să ia o decizie și să nu mai lase capul să de fiecare dată când e o problemă, să ascundă sub preș și să se creeze ceea ce s-a creat acum, că despre asta e vorba, despre a anula și a amâna să iei niște decizii importante cum trebuie. Uneori e nevoie să tai în carne vie, e adevărat, ca să schimb, dar dacă nu ei, generațiile viitoare vor avea de suferit”, spune o profesoară.

Ramona Cârstea, Școala Gimnazială 81: “Situația învățământului a degenerat, nu este doar despre bani, e vorba despre principiu. Ne simțim neînțeleși ne simțim ne sprijiniți simțim o degringolada întregului sistem, părinții ne transmit aceleași lucruri pe care le susținem și noi această lehamite despre tot ceea ce se decide. Decidenții decid în necunoștință de cauză fără să aibă planuri stabilite e și în final este vorba și despre a fi demn. Nu este vorba doar despre partea financiară”. 

Cum v-ați simțit ca profesor ieri seară când ați auzit mesajul domnului Neacșu? 

”M-am simțit umilită pentru faptul că s-a ajuns la așa ceva mi-aș fi dorit să nu ajung aici. Mi-aș fi dorit să fiu cu elevii mei în clasă. Pot alege oricând altă meserie am și altă calificare dar de 25 de ani sunt învățător și asta o să fiu pentru că îmi fac meseria cu pasiune și nu dau meditații”, a spus profesoara.

Alina Șușară, profesoară: “Se vede clar ce mesaj avem: să nu ne mai ia în derâdere, suntem oameni, eu în speță am copil de clasa a 12-a și vin să-i arăt ce înseamnă să fii om, să-ți aperi drepturile să nu te lași niciodată îngenuncheat, să nu primești pomană, și să nu stai cu mâna întinsă, asta ne dorim. Respectul din punctul meu de vedere sunt de 23 de ani în învățământ. Asta este vocație pentru mine am încercat de atâtea ori să ies din învățământ, dar nu s-a putut tot acolo m-a dus drumul. Este inacceptabil”. 

Cum vedeți mesajul de aseară de la domnul Neacșu, secretarul Guvernului? 

“Ne mai lipsea un pachet de alimente de la UE și le acceptăm oferta… Cu siguranță vom continua greva. Mândria noastră și statutul nostru de cadru didactic cel puțin pentru acest lucru vom lupta. Eu personal merg până în pânzele albe și le dau dovadă și exemplu copiilor mei care vor fi urmașii acestei țări. Nu se poate așa ceva”. 

O altă profesoară, Camelia Rădulescu ne spune: “Avem un salariu mizerabil abia trăim de pe o zi pe alta cu datorii. Eu sunt profesoară de 40 de ani și am salariul net 4800 lei cu toate sporurile cu dirigenție cu tot ce trebuie și am venit pentru că ne-a ajuns cuțitul la os.

Când ați avut ultima mărire de salariu?

„Nu mai țin minte în ce an, dar salariile sunt mizerabile, pentru noi nu mai sunt bani nu e momentul potrivit nu e cazul și noi avem copilași și noi avem familie și nu ne este greu. Uitați-vă cat suntem în stradă. Efectiv mi s-a aruncat o ciozvârtă, noi suntem asistați social? Noi suntem pomanagii? Noi suntem intelectuali cu grade didactice cu perfecționări. Absolut niciuna dintre revendicări nu a fost aprobată, noi nu am cerut vouchere că noi am cerut mărire de salariu nu se poate trăi cu 2500 lei net sau cu 4000 lei după o viață de muncă. Noi avem nevoie de medicamente de mers în stațiunile trăit decent nu să stăm să ne calculăm câți bani mai avem până la următorul salariu dacă vă arăt cardul meu de bani mai am 500 lei până la următorul salariu situație în care am fost penalizați noi nu suntem plătiți pe perioada grevei, bineînțeles”, a spus profesoara Camelia Rădulescu.

Citește și:
LIVE VIDEO FOTO Mitingul de proporții al profesorilor, din Piața Victoriei, a adunat deja peste 15.000 de protestatari. Manifestația – anunțată de sindicate drept răspuns la oferta Guvernului de a nu acorda creșteri salariale pentru angajații din Învățământ

3 comments
  1. Datoria publică este 50% din PIB
    In Romania nu se mai produce mai nimic.
    Împrumuturile multe și masive se duc major pe salariile actuale și pe pensii
    Avem un deficit cronic de cont curent
    Balanta comerciala a Romaniei are un deficit așa mare incat și nu-și va reveni. Specialiștii au plecat toți pentru că asta s a dorit când am intrat în U.E. Salarii mici aici, pt politicieni mari, și restul sa părăsească țara.

    Știi cât este o locuință cu 3-4 camere in Germania? Peste 400 mii euro. Verificați singuri.

    De ce nu există bani in capitalism daca se plătesc datoriile publice? Știați de chestia asta? Nu stiați. Cum de au posibilitatea băncile să transforme aurul în cash? Cine le au dat o? Nu acum. Ci de când a început tărășenia cu bancherii și oamenii își duceau aurul sa l țină în bănci. Și bancherii au folosit aurul lor ca sa se îmbogățească fraudulos. Căutați și povestea asta. Cu cât o generație se împrumută de la banca cu atât locuințele pentru viitoarea generație va fi mai scumpă.

    Noi nu știm nimic despre mizeria sistemelor economice și financiare. Suntem ținuți în orb și râdem de needucați. Educații, intelectualii disprețuiesc muncitorii. Wow, super!

    Pot să iasă în stradă toți elevii sa de-a din gura cu ce merita profesorii. Profesorii culți și educați nu vad astfel de probleme ale României? Cine sunt cei care le au produs? Elevii și studenții lor? Monștrii de politicieni de după ’89 care au distrus tot? Care ne au transformat în vasali? Parte din MApN, armata, SRI care au văzut că țara e colonie totala și nu au apărat tara? Ca sa se îmbogățească ei și să stea în funcțiile sus puse?

    Pe politicienii de azi cine i au făcut? Profesorii culți și docți și evoluționiști? Educația înțeleaptă și orientată spre sănătatea capului și a inimii?

    Profesorii pregătesc generații de sclavi. Niste chinuiți intr un sistem social mizerabil de jungla. Ca sa te îmbogățești tu trebuie sa iei de la altii. Banii sunt finiți.
    Zice unul la tv “profesorii au in mana viitorul țării”. Haha !

    Sunteți distruși, nu vedeți? V au distrus esența, acești cetățeni români cu identitate de monstruleti. Nu ați înțeles? Din acest motiv sunteți în depresie și mulți tineri nu mai rezista și se sinucid. Pentru că în aer este doar Rău.

    Daca oamenii erau sufletește buni, în instituții, sisteme, parlamente, primării etc., nu am fi văzut acum Romania distrusă. Simplu! Dar bine că nu există Dumnezeu și Satana. Pe cel din urmă îl avem chiar aici. Iadul nu exista. Iadul este aici. Noroc că frica va face să credeți că ce am zis este metaforic.

    Moartea și boala se afla in fața voastră, adusa de monștrii de la conducere aliați cu cei de la Bruxelles. Si nu o sa vă salveze nimeni.

    P.S. Inflația in Venezuela era de 234% in 2022. Cine i a băgat initial în criza? SUA. Căci președintele Venezuelei nu a vrut să mai fie vasal. Sunt profesori în Venezuela care dorm in cimitire.
    Dar ce frumos că SUA este prezentată ca o salvatoare a statelor, “tărâmul făgăduinței” in vreme ce doar Rusia e criminala. SUA a invadat 80 de state după al doilea război mondial sub diverse pretexte. Știați? Ea a avut permisiune pentru că și a dat singura.

  2. Această grevă trebuia făcută demult. Profesorii iohanis și-au atins scopul: România este eșuată.

  3. Această grevă trebuia făcută demult. Profesorii iohanis și-au atins scopul: România este eșuată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Surse: Universitățile cu domenii de licență în științe și inginerie vor primi cu 33% mai mulți bani pentru burse și protecție socială, prevede proiectul Legii Deca, în care apare și un „Program Național” de sprijin pentru educație în științe exacte și inginerie / Cîmpeanu anunța „susținere privilegiată” pentru domeniile STIM

Un “Program Național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei și matematicii” (PNSTIM) urmează să se înființeze în baza viitoarei Legi a învățământului superior, în continuarea unui program similar…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Modele de subiecte pentru Definitivat 2024, publicate de Ministerul Educației – descarcă documentele pentru peste 100 discipline școlare / Proba scrisă are loc pe 24 iulie 2024

Modelele de subiecte pentru examenul național de definitivare în învățământ 2024, pentru profesorii de gimnaziu și liceu, au fost publicate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici în Evaluare.…
Vezi articolul

Angajatorii critică dur sistemul de Educație din România, dar nu se implică în schimbarea lui sau în formarea angajaților, arată două studii ale Băncii Mondiale

Două studii ample derulate de către Banca Mondială în România arată un paradox. În primul rand Sondajul Online Employer Survey, făcut în 2017 de către Banca Mondială, printre companiile de la…
Vezi articolul