Menținerea școlilor deschise sau sănătatea? „E ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”, spune ministrul Educației care susține că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate” / Controalele în școli vor începe de luni, dar teste non-invazive încă nu vor exista

Foto: Simion Mechno - Agerpres Foto

Acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi24. Întrebat de moderatoarea emisiunii dacă e mai important să țină școlile deschise decât sănătatea, oficialul a spus că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate”, pentru că altfel „e ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”.

Discuția, redată:

Moderator: Chiar este mai important să țină școlile deschise, întreabă un telespectator, decât sănătatea noastră, în condițiile în care nu există măsuri suplimentare de siguranță?

Sorin Cîmpeanu: Există măsuri suplimentare. Această testare non-invazivă, controlul riguros, intensificare a controlului sunt măsuri suplimentare. Aș traduce întrebarea telespectatorului dumneavoastră prin a pune un copil să aleagă între tată și mamă, acest lucru nu se poate face, trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate.

Moderator: Ne întoarcem la testarea non-invazivă până una-alta nu o avem, mâine sigur nu va fi în școlile care vor fi deschise.

Sorin Cîmpeanu: Este adevărat, din păcate.”

Ministrul a explicat apoi ce înseamnă controalele din școli, pe care le anunță, și care sunt și prevăzute în ordinul comun.

„Am insistat să fie cuprinsă şi în Hotărârea CNSU – intensificarea acţiunilor de control din partea inspectoratelor şcolare judeţene, direcţiilor de sănătate publică şi a tuturor instituţiilor abilitate. Acest lucru de intensificare a acţiunilor de control în vederea verificării respectării riguroase a normelor face parte şi din ordinul comun de ministru. Trebuie intensificate aceste controale. (…) Inspectoratele şcolare judeţene, conducerile şcolilor, direcţiile de sănătate publică şi chiar instituţii în Ministerul de Interne. Cei care au aceste controale în responsabilitate ştiu să le facă şi noi vom insista să le facă, iar noi vom verifica în ce măsură se fac aceste controale. Ar trebui să înceapă de mâine evident şi vor începe de mâine. (…) Vom intensifica acţiunile de verificare în toate şcolile din România”, a afirmat ministrul Educaţiei.

El a fost întrebat care este pragul de incidenţă a COVID-19 până la care şcolile vor rămâne deschise. „Ordinele de carantinare prin care localităţile intră în carantină vor prevedea în ce măsură activităţile pot să se mai desfăşoare sau nu în carantină. Cele mai mult dintre activităţi nu se vor mai putea desfăşura în carantină, însă aceste lucruri vor fi precizate de către ordinele de carantinare care sunt emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a răspuns Cîmpeanu.

„Este extrem de important ca aceste teste să fie administrabile de către personal fără competenţe medicale. Ele pot fi şi auto-administrate de către elevi, chiar elevi cu vârstă mică am văzut foarte bine în multe state europene. (…) Testele non invazive vor fi asigurate prin ONAC de la bugetul de stat”, a mai precizat ministrul Educaţiei.

Ministerul Educaiei a publicat, vineri, instrucţiuni conform cărora fiecare inspectorat şcolar va crea o secţiune dedicată pe site-ul propriu pe care va publica zilnic lista unităţilor de învăţământ cu precizarea claselor cu activitate online şi va intensifica acţiunile de control privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19, împreună cu instituţiile abilitate, potrivit unor instrucţiuni ale Ministerului Educaţiei.

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

„Inspectoratele şcolare intensifică acţiunile de control în vederea respectării tuturor regulilor de protecţie sanitară în şcoli, împreună cu instituţiile abilitate în acest sens. Inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ vor sprijini acţiunile de testare, conform art. 2 alineatul (1) din HNCSU nr. 76 /30.09.2021, care prevede testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, pentru elevi şi preşcolari, personal didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora”, a transmis Ministerul Educaţiei.

Vezi și: 4 octombrie 2021, 15:00 – Declarații de presă ale ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, la ora 15:00
Citește și:
4 octombrie 2021: LISTĂ Ce clase funcționează online și care sunt cu prezență fizică, potrivit inspectoratelor școlare
4 octombrie 2021: Testele de salivă pentru elevi și copii nu sunt încă omologate. „Cer celor de la Agenția Medicamentului să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a declarat Florin Cîțu
Exit mobile version