Mesaj ferm al liderilor sindicali: Greva va fi reluată în septembrie, la începutul noului an școlar, dacă prevederile din ordonanța de luni nu se vor regăsi până atunci în proiectul legii salarizării / Ei spun că nu există termen limită pentru negocierile pe contractul colectiv de muncă

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto

Dacă proiectul de lege a salarizării nu va conține, până la începutul viitorului an școlar, prevederile din ordonanța de urgență adoptată luni de guvern, greva “se reia la începutul anului școlar. Este un mesaj ferm”, a declarat, în conferința de presă de luni, liderul sindical Marius Nistor. Principiul din ordonanță trebuie să se regăsească în proiectul de lege, a spus la rândul său liderul sindical Simion Hăncescu, potrivit căruia “dacă  el nu se va respecta, să se poată relua greva generală”. Cei doi lideri sindicali au semnalat, în context, că în prezent sunt negocieri asupra Contractului Colectiv de Muncă și că “nu există un termen limită” pentru finalizarea  acestora.

“Asta ar însemna ca la 1 septembrie, când va fi depus în Parlament proiectul legii salarizării, să știm exact dacă se respectă sau nu”, a spus Hăncescu.

Potrivit lui Simion Hăncescu, președintele FSLI, “(…) să apară acest principiu în ordonanță, principiu de care vă spuneam și, important, să se respecte acest principiu în noua lege de salarizare, adică să se regăsească în așa fel încât, dacă el nu se va respecta, să se poată relua greva generală. Și, conform datelor pe care le avem, asta ar însemna ca la 1 septembrie, când va fi depus în Parlament proiectul legi salarizării, să știm exact dacă se respectă sau nu. Așa stau lucrurile până în acest moment.”

“Azi dimineață s-a luat decizia de rigoare, deci, în condițiile în care avem actul normativ, în condițiile în care tot ceea ce a fost stabilit, un mandat s-a îndeplinit, este clar că am ajuns la suspendarea acestei acțiuni de protest. Suspendare, nu încetare, pentru că, repet, ceea ce spunea și colegul meu, în situația în care nu își vor pune în aplicare angajamentele asumate prin acest act normativ, acțiunea de protest se poate redeclanșa. Aceasta este situația în momentul de față”, a spus Marius Nistor.

Cei doi lideri sindicali au subliniat că în acest moment negocierile pe Contractul Colectiv de Muncă nu sunt încheiate și au evitat să dea un orizont de timp pentru încheierea acestora, întrebați fiind dacă există posibilitatea ca noul an școlar – să înceapă fără contract colectiv.

Marius Nistor: 

Potrivit Art. 164 din Legea 62/2011 – Legea dialogului social, “Pe durata valabilității unui contract sau acord colectiv de muncă angajații nu pot declanșa conflictul colectiv de muncă.” Art. 182 din aceeași lege prevede:

Citește și:
Explicațiile unei profesoare pentru momentul desfășurării grevei în acest moment: “S-a zis foarte mult că profesorii au ales acest moment tocmai ca să folosească elevii în această dispută cu guvernul. Puțini dintre părinți și puțină lume știe, de fapt, că acesta era singurul moment în care profesorii puteau declanșa greva. La sfârșitul lunii aprilie a expirat contractul colectiv de muncă cel vechi.”
Exit mobile version