Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Alergăm prin materie, dăm “informație”, nu facem educație, nu avem timp să vorbim cu elevii

Foto: Facebook.com

Profesorii ”aleargă prin materie”, ”dau informație” și nu au timp să discute cu elevii, ”să vedem dacă trăiesc drame în familie, dacă sunt flămânzi”, scrie Mihaela Popa, fost secretar de stat în Ministerul Educației, profesor de Matematică la un colegiu din Iași. În reacție la cazul profesoarei de japoneză din Capitală, înjunghiată miercuri de un elev de clasa a X-a, Mihaela Popa subliniază că profesorii nu au timp să consolideze materia ”folosind jocul și creativitatea, nu facem decât să le arătăm [N. Red. elevilor] că “nu pot” ține ritmul și atunci apar meditațiile”.

Profesoara se întreabă: ”Elevul violent din clasa a X-a e reținut. Și după? Și iar după?… Înțelegem ceva din ce se petrece în scoală românească, în care în fiecare an ni se repetă că “educația e prioritate națională”? În acest moment nimic, dar nimic nu e așa cum se zice”.

Și continuă punctând că învățământul nu e gratuit și că ”educație nu înseamnă toată ziua teste și iar teste și iar evaluări și iar statistici”.

Redăm mai jos mesajul fostului secretar de stat:

”Elevul violent din clasa a X-a e reținut. Și după? Și iar după?… Înțelegem ceva din ce se petrece în scoală românească, în care în fiecare an ni se repetă că “educația e prioritate națională”? În acest moment nimic, dar nimic nu e așa cum se zice:

1. Învățământul nu e gratuit. Și nu e!

2. Educație nu înseamnă toată ziua teste și iar teste și iar evaluări și iar statistici.

3. Alergăm prin materie, dăm “informație”, nu facem educație, nu avem timp să vorbim cu elevii, să vedem dacă trăiesc drame în familie, dacă sunt flămânzi, nu avem timp să consolidăm materia folosind jocul și creativitatea, nu facem decât să le arătăm că “nu pot” tine ritmul și atunci apar meditațiile…

4. Discutam banalități din România Educată, că să ținem mintea ocupată celor care ar putea vedea “Elefantul” din Lege și uităm mereu de elev și profesor.

5. Umilim zi de zi și elevii și profesorii, iar elevii în proporție covârșitoare decid să plece în alte țări, iar profesorii, din ce în ce mai puțini, decid să nu mai fie… profesori…

Elevul X e arestat… S-a rezolvat problema”.

Mihaela Popa este profesoară în Iași, a fost europarlamentar PDL în perioada 2007-2008, senator PNL în perioada 2008 – 2016, iar în septembrie 2020 a fost numită în funcția de secretar de stat pe fonduri europene, funcție pe care a ocupat-o până în februarie 2021, când poziția a fost preluată de Marina Manea, odată cu schimbarea Guvernului Orban.

Exit mobile version