Ministerul Educației a promis că, în contextul valului 5, nu va mai fi luată o vacanță forțată, anunță Federația Părinților și Aparținătorilor Legali

Foto: FePAL

„Referitor la școala online, Ministerul a promis că, în contextul valului 5, nu va mai fi luată o vacanță forțată, fără a preciza însă alte măsuri adiționale pentru stabilizarea și accesibilizarea învățării online”, potrivit unui comunicat al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali. Astăzi a fost anunțat un protest la prânz, la Ministerul Educației, unde au participat reprezentanți ai părinților și elevilor. Aceștia au vrut să semnaleze problemele din sistemul de Educație, precum cele referitoare la testarea elevilor, structura anului școlar, lipsa transportului gratuit, lipsa mijloacelor pentru învățarea online.

Totul s-a transformat într-o discuție cu doi secretari de stat în Ministerul Educației: Sorin Ion și Florian Lixandru (este la prima apariție după ce revenit în funcția de secretar de stat, după doi ani) și consilierul ministrului Educației, Radu Szekely.

La ieșire, Corina Atanasiu, reprezentanta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (Fepal), a declarat presei că s-a discutat despre testarea și siguranța elevilor în școli. Calitatea înregistrării video a declarației, de pe contul FEPAL, esta una slabă, dar se poate auzi că aceasta a amintit de vacanța forțată a elevilor din luna noiembrie, care „nu a ținut cont de nicio regulă (…)”.

Reprezentanta elevilor din Constanța a subliniat că nu a fost rezolvată problema transportului elevilor: „Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală”.

Iată ce a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța: 

„Concluzia discuției este că nu este vina nimănui ce se întâmplă în educație și că nu se poate face nimic pe loc, deși vorbim de anumite probleme care persistă și din anul 2016. (…) Ne-am fi dorit ca toate doleanțele noastre până la urmă să se materializeze curând, în următoarea lună, în următoarele luni, având în vedere că pe majoritatea le-am semnalat de câteva luni de zile, de câțiva ani de zile chiar. Noile planuri cadru care ar trebui să fie adoptate de ani de zile, în continuare se dorește adoptarea lor în 2023, ceea ce considerăm că este cel puțin strigător la cer. 

Cu privire la transportul elevilor, am discutat despre faptul că nu au fost asigurate sume de la bugetul de stat în acest sens și răspunsul a fost unul simplu, faptul că trebuie discutat cu direcția economică a Ministerului Educației. Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală. Și aparent, domnii secretari de stat nu știu care este situația cu privire la respectarea legii în teritoriu până la urmă, pentru că vorbim de o încălcare a legii, având în vedere faptul că legea educației stipulează clar că elevii au dreptul la transport de stat gratuit.

Ne-am fi dorit ca în urma acestei discuții (…) ca la următoarea rectificare bugetară vor fi asigurate aceste sume, însă răspunsul a fost din punctul nostru de vedere unul dezamăgitor, și anume: „Vom discuta cu direcția economică”, după ce noi am semnalat prin multiple adrese și petiții această problemă, în mai multe discuții, având proteste de peste un an de zile cu privire la acest subiect”. (…) Considerăm într-adevăr că elevii nu reprezintă o prioritate în educație, tocmai de asta ne aflăm și astăzi aici, ne-am aflat în trecut și aici și din păcate, ne vom afla și în viitor.”

Exit mobile version