Cine este Corina Atanasiu, pe care USR o propune ministru al Educației în guvernul Cioloș: Licențiată în științele educației, dar fără experiență în domeniu, expertă în fonduri europene și reprezentantă a unei organizații de părinți

9.227 de vizualizări
Corina Atanasiu / Foto: Facebook.com
Premierul desemnat Dacian Cioloș cere votul parlamentului pentru un guvern în care, la portofoliul Educației, este propusă Corina Atanasiu, fost secretar de stat la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul PNL – USR-PLUS, condus de Florin Cîțu începând din iarnă. Cu o extinsă activitate în domeniul proiectelor europene, Corina Atanasiu este, din informațiile Edupedu.ro, pentru a doua oară în cărți pentru a prelua acest portofoliu. Dacă ar deveni ministru, ea ar fi prima reprezentantă a unei organizații a părinților – nu a sistemului de educație – care ajunge în acest post: deși este deținătoare a unei licențe în științele educației în anii ’90, activitatea sa în domeniu s-a limitat, potrivit propriului CV, doar la câteva proiecte de finanțare și, mai recent, la un ONG al părinților, lansat la începutul anului trecut în prezența Danielei Vișoianu de la Coaliția pentru Educație, consilier parlamentar și fost consilier al ministrului Monica Anisie.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Atanasiu este autoarea propunerilor de măsuri pe educație din documentul cu care Dacian Cioloș a mers la Cotroceni, întâlnire în urma căreia Cioloș a fost numit premier desemnat. Concret, propunerile vizează o vacanță de două săptămâni pentru toți elevii și revenirea în format fizic, la școală, doar în localitățile sub 6 la mie, și este inclusă în capitolul propuneri de „măsuri ferme pentru limitarea transmiterii”, aplicabile „imediat”.

Ea este a doua oară în cărți pentru portofoliul Educației, la propunerea USR. Potrivit informațiilor Edupedu.ro, acum un an, când USR-PLUS și PNL negociau formarea guvernului de coaliție ce avea să fie condus de Florin Cîțu, USR-PLUS lua în calcul trei posibile nominalizări, în cazul în care i-ar fi revenit Ministerul Educației: Radu Szekely (care a fost numit secretar de stat și acum a rămas în minister pe post de consilier al ministrului); Dragoș Iliescu, profesor și doctor în psihologie; respectiv Corina Atanasiu.

În zona educației, în ultimii ani aceasta din urmă s-a remarcat prin lansarea Federației Părinților și Aparținătorilor din România – FePAL, la începutul anului trecut, ea fiind președinte al acestei organizații. În CV-ul său, ea menționează doar activități de ‘Voluntariat’ în cadrul FePAL, între 2019-2021. La lansarea oficială, a fost invitată ca speaker și Daniela Vișoianu, consilier al fostului ministru al Educației Monica Anisie, actualmente consilier parlamentar, după cum se precizează pe site-ul Coaliției pentru Educație. Despre Daniela Vișoianu și conexiunile acesteia în zona educației, politicii și energiei, Edupedu.ro a scris pe larg aici.

  • Contactele cu Daniela Vișoianu au continuat și anul acesta – de exemplu, în februarie, într-o postare pe Facebook despre activitățile din cadrul MIPE, secretarul de stat Corina Atanasiu lista mai mulți reprezentanți ai unor instituții sau organizații, inclusiv pe Daniela Vișoianu, cărora le mulțumea pentru discuțiile avute pe “altă temă grea: școala online”.
Studii de științe ale educației, fără activități în învățământ. Experiență în fonduri europene

Potrivit propriului CV depus ca secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Corina Atanasiu a studiat științele educației în perioada 1994-1998, cu licența luată la Facultatea de Sociologie, Psihologie, Pedagogie și Asistență Socială a Universității din București. Un deceniu mai târziu, între 2005-2007, a urmat un master în Administrație Publică la aceeași facultate, apoi, între 2018-2020, a urmat un master în politici publice la SNSPA. Nu a avut niciodată activități în sistemul de educație, după cum reiese din CV, ci doar unele tangențe prin câteva proiecte europene.

A început să lucreze, în primii ani de facultate, ca lucrător social pentru Salvați Copiii. Tot atunci, între 1996-1997, a lucrat pentru un centru educațional destinat copiilor romi din Ferentari, continuat în 1997-1998 cu unul de reinserție a copiilor cerșetori din metrou. 

  • A continuat cele două proiecte, tot în timpul facultății, cu un an de consultanță pe teme de standarde ocupaționale, în cadrul unei comisii temporare din cadrul Ministerului Educației. Ulterior, timp de un deceniu, în perioada 1998-2007, s-a ocupat de coordonarea de programe și echipe de asistență tehnică pentru fonduri europene, în cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Între timp și ulterior, a lucrat în mai multe proiecte și programe de finanțare, ca expert evaluator sau coordonator de echipe, pentru Salvați Copiii/ Dinamic Cons SRL, Bernard Bruhnes International BBI, WYGI, Ove ARUP&Partners etc. Ea a continuat activitățile de evaluare și consultanță în domeniul fondurilor europene pe parcursul ultimului deceniu.

Din aprilie 2018 până în ianuarie 2021, a fost director executiv la Centrul de Analiză și Inovare Economico-Socială (CAIES – pe site-ul căruia figurează în continuare ca director executiv), iar din septembrie 2020 până în ianuarie 2021 a fost consilier local al municipiului Focșani. În ianuarie a preluat poziția de secretar de stat în cadrul MIPE.

Politic, ea a candidat din partea USR-PLUS la Primăria Focșani în alegerile locale de anul trecut, obținând însă doar postul de consilier. Corina Atanasiu a fost realeasă președinte al filialei USR-PLUS din Focșani (unde a și fost consilier local) în vara acestui an.

Clip din campania pentru primărie – septembrie 2020, când promitea fonduri europene și menționa generic “școli sigure” printre obiective:

În declarația de avere depusă la începutul anului, ca secretar de stat în cadrul MIPE, ea menționează, la proprietăți, un teren de 255 de metri pătrați în București și unul de 431 metri pătrați în Ilfov, o casă cu suprafața de 238 de metri pătrați construită în București și împrumuturi acordate în nume personal de Asociația Caies (112 mii lei) și Dinamic Cons SRL (138 mii lei), venituri de salariat de la Asociația Caies de 133 mii de lei și 3.285 de lei indemnizație de consilier local.


3 comments
  1. Licentiata in stiintele educatiei fara experienta? Pai cum? Nu a predat? Nu are cunostinta de realitatile educatiei, mai ales din preuniversitar? Ati pusuna care e vocea patintilor? Suntem MORTI. Ne mananca de vii guvernul Ciolos. Ajungem sclavii parintilor. E clar. Si asa eram batjocoriti. Acum vine una care habar nu are cu ce se mananca si va juca dupa cum canta parintii. De aici si manevrele cu: hai sa facem online daca depasim 6 la mie. Hai sa facem online pana la batranete. Nimic din ce vrea Ciolos nu-mi suna bine. Poate doar ideea cu 2 saptamani ds vacanta, dar tuturor.

      1. Chiar daca e 2-3 la mie si acestia merg in niste spitale, care spitale, pot fi din localitati cu 10 la mie deja supraaglomerate si trebuie aerisite cumva. Daca ai 15 localitati cu 2-3 la mie arondate la unicul spital din localitate cu 10 la mie,cum va fi? Haos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Educației va lansa în curând un apel PNRR pentru formarea a 100.000 de profesori pe zona de pedagogie digitală, anunță secretarul de stat Sorin Ion: Nu ne gândim să învățăm profesorii să facă teleșcoală sau învățământ online, ci să integreze tehnologia în conținutul lecțiilor

„Vom lansa un apel prin PNRR de formare a profesorilor. Nu mai puțin de 100.000 de profesori ne-am propus să formăm pe zona de competențe digitale sau de pedagogie digitală.…
Vezi articolul

Includerea limbii române alături de alte discipline într-o singură probă de Bacalaureat “reduce considerabil importanța formativă a limbii și a literaturii naționale”, spune Asociația Profesorilor de Limba Română / Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Ponderea limbii române va fi mai mare în viitorul Bacalaureat, “mai ales dacă adăugăm și Istoria României și Geografia României”

“Cumularea mai multor discipline într-o singură probă reduce considerabil importanța formativă a limbii și a literaturii naționale, care constituie fundamentul identității noastre și sunt parte a patrimoniului cultural”, apreciază Asociația…
Vezi articolul

Clasa pregătitoare 2023 – Model de cerere pentru părinți. Copiii care împlinesc 6 ani în 2023, dar după data de 1 septembrie, au nevoie de o recomandare de la grădiniță pentru înscriere. Cei care vin din străinătate sau nu au mers la grădiniță vor fi evaluați psihosomatic

Părinții ai căror copii împlinesc în anul curent vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie-31 decembrie, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă…
Vezi articolul