LISTĂ Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii pot lua bursă de merit sau de excelență în anul școlar 2023-2024 / Este nevoie de o copie a diplomei și o cerere pentru acordare

140.388 de vizualizări
Foto: captură – document
Concursurile școlare, olimpiadele și competițiile sportive pentru care elevii cu premii pot lua bursă de merit sau de excelență olimpică în anul școlar 2023-2024 sunt cele publicate în câteva liste de Ministerul Educației încă de la începutul anului când instituția a anunțat aceste competiții și calendarele de desfășurare ale lor. Documentele pot fi consultate și descărcate de mai jos din articol.

Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Florian Lixandru.

Unele premii obținute la concursuri sau olimpiade, în funcție de specificul acestora, pot fi valorificate pentru o bursă de merit în acest an școlar, iar altele pentru o bursă de excelență olimpică de tip I sau II, dacă vorbim de fazele naționale și internaționale ale olimpiadelor școlare, se arată în regulamentul de acordare a burselor școlare pentru anul școlar 2023-2024.

Listele concursurilor școlare/ olimpiadelor naționale și a campionatelor sportive pentru elevi au fost publicate în luna ianuarie 2023 de Ministerul Educației și le reluăm și în acest articol, alături de detalii despre criteriile de acordare (sursa listelor: edu.ro). Este vorba de cele reglementate de ordinul de ministru 3.027 din 2023.

Potrivit informațiilor Edupedu.ro [editare ulterioară], pot fi acceptate pentru bursele de merit și diplome de premiul I de la concursurile din CAEN – etapele naționale – aprobate prin ordinul de ministru 3.612 din 2023, prezentate de Edupedu.ro în acest articol, a transmis Ministerul Educației în școli.

Iată ce elevi pot primi, pe de o parte, burse de merit pe baza rezultatelor la competițiile școlare/sportive, conform metodologiei-cadru de acordare a burselor din 12 septembrie:

  • d) care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru, precum și elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale;
  • e) care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;
  • f) care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;
  • g) care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice. – (Art. 7)

De menționat este că nu doar elevii de clasele VI-XII primesc burse de merit pe baza rezultatelor la competițiile școlare/sportive, așa cum metodologia-cadru a fost interpretată eronat în unele școli, potrivit sesizărilor primite pe adresa redactie@edupedu.ro, unde mai mulți părinți au scris că se refuză dosare de bursă, ci inclusiv elevii de clasa a V-a, dacă au premii din clasa a IV-a la concursurile/olimpiadele menționate în criteriile de acordare – listele lor, mai jos în articol.

Elevii care pot obține bursă de excelență olimpică trebuie să se încadreze în următoarele criterii, conform aceluiași document:

  • a) bursa de excelență olimpică I se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II, III și mențiune, la olimpiadele școlare internaționale, respectiv campionatele sportive școlare internaționale* recunoscute de Ministerul Educației și la Jocurile Olimpice în parteneriat cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Bursele de excelență olimpică I se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar;
  • b) bursa de excelență olimpică II se acordă elevilor care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la etapele naționale ale olimpiadelor școlare organizate și finanțate de Ministerul Educației. Bursele de excelență olimpică II se plătesc lunar elevilor de gimnaziu și liceu, pe întreaga durată a anului școlar următor obținerii distincției. Prin excepție, elevii care obțin distincții și premii în ultimul an de studii liceale primesc un premiu în cuantum egal cu valoarea cumulată a bursei pentru un an școlar.
  • *Lista campionatelor sportive școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației va fi aprobată prin protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii; bursele de excelență olimpică I acordate în baza protocolului de mai sus se vor acorda începând cu anul școlar 2024-2025, în condițiile prezentei metodologii.

Pentru toate aceste burse școlare obținute pe criteriile mai sus prezentate, cererile se depun la secretariatele unităților de învățământ sau sunt adunate de profesorii diriginți conform procedurilor interne ale școlilor până cel târziu 6 octombrie. Modele de cereri pot fi descărcate și apoi imprimate din acest articol.

FOTO DOCUMENT LISTĂ Concursurile naţionale şcolare ce s-au organizat și desfășurat în anul școlar 2022 – 2023 cu finanțare din partea Ministerului Educației:

FOTO DOCUMENT LISTĂ Concursurile naţionale şcolare ce s-au organizat și desfășurat în anul școlar 2022 – 2023 fără finanțare din partea Ministerului Educației:

FOTO DOCUMENT LISTĂ Olimpiadele naționale școlare ce s-au organizat și desfășurat în anul școlar 2022 – 2023:

FOTO DOCUMENT LISTĂ Competițiile internaționale pe discipline școlare și proiecte educative desfășurate în România și în străinătate la care au participat elevii români în anul 2023:

FOTO DOCUMENT LISTĂ Activitățile de pregătire și selecție a loturilor naționale pentru participarea la olimpiadele internaționale ce s-au organizat și desfășurat în anul 2023:

  • Toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale au fost tăiați de la burse, iar cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, vor fi recompensați ca elevii cu media 4,52 – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată, prin legea Deca-Iohannis

FOTO DOCUMENT LISTĂ Competiţiile din cadrul „Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar” și lista competițiilor sportive din cadrul „Campionatele naţionale şcolare” – 2023:

Elevii din clasele primare nu pot primi niciun fel de bursă în acest an școlar pentru premiile de la concursuri, potrivit legii. Copiii din clasele Pregătitoare – a IV-a au dreptul doar la burse sociale, după caz.

Bursele de excelență se acordă pe tot timpul anului școlar, și în vacanțe. Pentru bursele de merit și tehnologice există o formulă de calcul a sumei primite lunar, în funcție de numărul de zile de școală și zile de vacanță. 

Amintim că toți elevii de clasele VI-VIII și X-XII cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie, prevăd noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere.

Citește și:
Ce burse vor primi elevii pentru premiile la olimpiade și concursuri școlare, în funcție de locurile obținute – proiect / Elevii de clasa a XII-a cu rezultate la olimpiade ar primi toți banii de bursă pe un an școlar întreg după ce termină cursurile
Ianuarie 2023 – Olimpiade școlare 2023. Care sunt concursurile pentru care elevii pot primi bursele de merit și performanță – LISTĂ
Ianuarie 2023 – LISTĂ Concursuri școlare sportive 2023. Calendarul campionatelor pentru elevi legitimați și cel al Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSS) 2022-2023, publicate de Ministerul Educației

21 comments
  1. In anul 2023, baiatul meu a obtinut titlul de Campion European si Mondial la karate! Bursa primita este in suma de zeroooo lei! Dna Deca ,,prin noi însine” este preocupată de fardat, machiat, manichiura, pedichiura…………Asa justifică salariul, altfel nu văd cum!

  2. buna ziua. până la urmă,la urmă la ciclul primar se dau burse de merit sau excelenta daca au premii la concursuri naționale?

  3. Buna ziua, conform metodologiei Bursa de merit se acorda si pentru premiul I obtinut la etapa nationala a Concursurilor Scolare si Extrascolare recunoscute de Ministerul Educatiei. De ce in lista concursurilor apar doar cele scolare si sportive si nu apare si lista concursurilor nationale extrascolare recunoscute de minister? Timpul de depunere a documentelor trece si elevii sunt in situatia de a pierde aceasta bursa pt ca scolile i-au in considerare doar documentele afisate de dvs. in documentul de mai sus.

    1. În articol nu exista anexa 1 din OME 3612 unde sunt concursurile naționale și internaționale. Abia acum mi-am dat seama când au fost publicate lămuririle la acordarea burselor. Asa ca toți copiii care au luat premiul 1 la aceste concursuri pot depune cererea și copia după diploma la școală de care aparțin. Atrag atenția și celor ai căror copii reprezinta Palatul copiilor, din diferite județe la aceste concursuri ca trebuie sa depună cererea tot la școala unde învață copilul. Chiar dacă, spre exemplu dansul nu este din aria curiculara a scolii respective, cum s-a întâmplat anul trecut în cazul copilului meu care a rămas fără bursa. In acest sens am răspunsul Ministerului Educației la petiția mea de anul trecut. Sper ca am lămurit cât de cât lucrurile. Mult succes!

  4. Premianții la Campionatele Naționale Scolare legitimați au primit anul trecut bursa de performanță de 500 lei! Acum, ca s-au mărit bursele, vor primi 450 bursa de merit???..
    Ei unde se regasesc??

  5. Bună ziua! M-ar interesa și pe mine care sunt acele concursuri extrașcolare recunoscute și finanțate de minister conform articolului lit. e: “care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;” pentru ca nicăieri nu se specifica. Anul trecut copilul meu nu a beneficiat de bursa deoarece nimeni nu știa faptul ca și cei premiati la concursurile de dans aprobate de minister pot beneficia de bursa. Pana am primit răspunsul de la inspectorat apoi de la minister a trecut perioada de depunere a dosarelor de bursa. Nu mi se pare normal sa fie scrisa o lege doar ca să fie și sa nu se cunoască exact ce ai de făcut. Sa nu mai zic de faptul ca toți acești copii care iau premiul 1 la diverse concursuri naționale sau internaționale sunt defavorizați. Și ei muncesc pentru premiul acela.

  6. Campion european la Campionatul de karate Fudokan din Rimini-Italia. Nu poate lua bursa. Știți ce munca presupune asta? Și câte cheltuieli?

    1. același lucru și pentru copiii care iau locul 1 la baschet, campionatul national organizat de Federația de Baschet. pentru că nu e in lista de concursuri recunoscută de Min Educației. Dar alte sporturi, cu participare mult mai mică sau regionale, sunt in acea listă. E o discuție de ani de zile. Iar Ministerul nu revizuiește acea listă se pare

    2. Cei care practica karate… in actuala forma a Metodologiei de acordarea burselor nu primesc nici o bursa… se considera ca elevii practicanți de Karate, indiferent de stil… nu fac parte din “ sporturile olimpice””… baiatul meu care este dublu campion balcanic la categoria de vârsta U 14 este in aceeasi situație ca și baiatul Dvs…. performanța in sport a elevilor nu este recunoscuta… DISCRIMiNARE… in toată puterea cuvântului…

  7. Vi se pare normal ca un copil din învățământul primar care a muncit și a participat în aceeași echipă, la un concurs cu copiii din învățământul gimnazial, sa nu ia bursa???? Cum ii încurajați , daca ii discriminați pe fata????? El poate a muncit mult mai mult să ajungă la nivelor elevilor mai mari…..dar e greu să gândești! Trebuia făcută o selecție a concursurilor pentru bursă și șansele să fie egale! Dintr-o formație…. jumătate iau bursa, jumătate nu…..cum explică comisia această situație????

    1. Perfect de acord cu dvs. Va dau un sfat, faceți o sesizare la Consiliul Național pentru combaterea discriminării. Am fost în audienta cu un memoriu legat de burse. Am găsit în președintele consiliului dl Csaba Asztalos un om deschis, cald, un jurist brici la minte, un parinte, un om care chiar s-a implicat.
      Toate măgăriile celor care au făcut aceste criterii de acordare a burselor ar trebui taxate. Se fac mari discriminări.
      Succes!

      1. Mulțumesc de sfat! Eu voi face. Copilul meu a luat cu echipa scolii locul 2 in București la concursul ONSS, iar media a avut-o 9.45. Dar nu va lua bursa. in schimb, un copil din alt liceu poate lua chiar daca are o nota mult mai mică. Asta da discriminare. Pe fata. Cum îi motivam pe copii sa fie mai buni, nu mai slabi?

  8. Bună ziua,

    Cred ca este corect ca să primească bursa de merit și copiii de clasaele primare care au participat la concursurile școlare naționale ( acesta a fost publicat și organizat prin Inspectoratele Școlare)! și au obținut locul I ( ma refer la GSL, fără finanțare ME) dar, care a fost organizat și pentru clasele primare.
    Noi știam ca o sa primim bursa!

  9. Elevii de la școala profesională din clasele a X-a și a XI-a primesc bursa de merit? Că în lege scrie doar de elevii de gimnaziu și liceu și clasa a IX-a profesională.

  10. Bună seara! Premiile 1 obținute în cadrul concursurilor CAEN cofinanțate de ministerul educației nu se încadrează pentru bursa de merit?
    Ce se întâmplă cu aceste concursuri?
    Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Guvernul condus de generalul (r) Ciucă vrea să declare anul 2023 drept Anul Ostaşului Necunoscut al României. Urmează ”manifestări cu tematică specifică” în școli, ambasade, biserici și ONG-uri

Guvernul Ciucă vrea să instituie anul 2023 drept ”Anul Ostaşului Necunoscut al României”, potrivit unui memorandum aflat pe ordinea de zi a ședinței executivului de miercuri. Ministerul Apărării propune ca…
Vezi articolul

Facultățile vor primi o instrucțiune de la Ministerul Educației să treacă activitatea în online, din 25 octombrie până pe 5 noiembrie – decizia Comitetului pentru Situații de Urgență

Ministerul Educației urmează să trimită instituțiilor de învățământ superior o instrucțiune prin care se va recomanda trecerea în sistem online a tuturor activităților în perioada 25.10.2021 – 05.11.2021, potrivit deciziei…
Vezi articolul