BREAKING Au fost tăiați de la burse toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale, iar cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, vor fi recompensați ca elevii cu media 4,52 – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată, prin legea Deca-Iohannis

7.870 de vizualizări
Foto: Freepik.com
Niciun elev din loturile lărgite de pregătire pentru olimpiadele internaționale nu mai primește bursă în acest an școlar și nici de acum încolo, potrivit metodologiei stabilite prin ordin de ministrul Educației, Ligia Deca. Aceștia au fost eliminați dintre beneficiarii bursei, deși anul trecut școlar ei primeau bursă de performanță – cea mai mare bursă școlară prevăzută de lege. În plus, elevii olimpici internaționali, care sunt în loturile restrânse, care nu obțin premiul I, II sau III la olimpiadele internaționale, vor primi bursă de merit, conform legii învățământului Deca-Iohannis. Asta a decis Ministerul Educației prin metodologia-cadru de acordare a burselor școlare, adoptată recent și care a intrat în vigoare de marți, 12 septembrie 2023, prin publicarea în Monitorul Oficial.

În Ordinul de ministru 5.379/2022 care stabilea pentru anul școlar trecut criteriile de acordare a burselor era clar specificat faptul că bursele de performanță se acordă elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale. Bursa de performanță a fost anul trecut de 500 de lei pe lună.

În ordinul de ministru 6.238/2023, care stabilește metodologia-cadru pentru burse școlare pentru anul 2023-2024 și pentru toți anii care urmează, semnat de Ligia Deca în calitate de ministru al Educației, sunt recompensați cu bursă de merit doar elevii din loturile restrânse la olimpiadele internaționale.

Lotul lărgit înseamnă, de exemplu, în cazul olimpiadei Internaționale de Matematică, aproximativ 25 de elevi, iar loturile restrânse sunt formate din aproximativ 15 elevi, conform regulamentului specific pe anul 2023. Circa 10 elevi care primeau burse de performanță anul trecut nu mai primesc acum nimic, iar din lotul restrâns, vor primi burse de excelență olimpică doar cei cu premiile I, II sau III, restul vor primi burse de merit.

Aceeași lege și aceeași metodologie, care aplică „reforma România educată“, prevăd că toți cei care sunt în primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc bursă de merit. Iar logica acestei decizii a fost enunțată de Ligia Deca: „ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă“.

Cuantumul minim al bursei de merit în acest an școlar este de 450 de lei pe lună. Primesc bursă de merit și toți elevii cu media 9,50 și peste acest prag, decizia fiind introdusă în timpul dezbaterii publici după criticile vehemente primite de Ministerul Educației în perioada respectivă.

Într-o precizare trimisă Edupedu.ro, Ministerul Educației explică trecerea olimpicilor internaționali la burse de merit, deși într-un draft de metodologie ei erau incluși la bursele de excelență olimpică II, după cum a semnalat Consiliul Național al Elevilor, prin faptul că legea prevede exact cine sunt beneficiarii acestor burse de excelență olimpică, iar un act normativ secundar nu poate modifica aceste prevederi. Legea Educației Deca-Iohannis nu a luat în calcul această aberație prin care elevii cei mai performanți din școlile de la noi vor fi puși pe aceeași treaptă valorică în privința recompensării eforturilor și meritelor lor, cu primii 7-8 elevi din fiecare clasă din școlile din România.

Realitatea arată în felul următor: elevi cu media 4,52 vor lua tot bursă de merit, fiind egalii olimpicilor internaționali în ochii legii Deca-Iohannis

De exemplu, la Liceul Tehnologic Nr. 1 Gâlgău, județul Sălaj, 7 elevii de clasa a IX-a, pentru care știm mediile de admitere la liceu, pe baza cărora ei vor primi bursă de merit, conform legii Deca-Iohannis, vor primi câte 450 de lei pe lună în acest an școlar. Mediile lor sunt între 8,05 și 4,52.

Sunt 7 pentru că în clasa de învățământ tehnologic, specializarea Servicii, s-au ocupat în acest an doar 21 de locuri, iar calculul celor 30% prevăzuți în legea învățământului arată acest rezultat.

Componența celor 21 de locuri din clasa de la Liceul din Gâlgău, pe baza mediilor de admitere:

Primii 7 elevi iau bursa de meritElevi admiși în clasa a IX-a, specializarea Servicii de la Liceul Tehnologic Nr 1 Gâlgău, județul SălajMedia de admitere
1SJ79549698,05
2SJ61931516,55
3SJ61746516,00
4SJ61671015,15
5SJ83439854,95
6SJ61713014,87
7SJ84038384,52
8SJ127934874,35
9SJ61755514,35
10SJ61741514,00
11SJ86955684,00
12SJ61679014,00
13SJ89287963,80
14SJ83439363,50
15SJ61782013,17
16SJ93955623,12
17SJ85397442,85
18SJ84022332,85
19SJ105715202,80
20SJ85332322,62
21SJ61762512,25
Date: admitere.edu.ro
Citește și:
Bursele pentru olimpicii internaționali care nu câștigă premii la competițiile internaționale, dar fac parte din loturile de concurs, nu sunt prevăzute în legea Educației, acesta este motivul pentru care elevii respectivi au fost trecuți la bursele de merit și nu la cele de excelență olimpică, precizează Ministerul Educației
ULTIMA ORĂ Elevii olimpici internaționali, care fac parte din loturile ce reprezintă România, tăiați de la bursele de excelență și puși fără nicio explicație la burse de merit, pe care oricum le luau, pentru că sunt și olimpici naționali. Schimbarea vine peste noapte și e netransparentă, iar decizia Ministerului Educației e condamnată ferm de Consiliul Național al Elevilor

18 comments
 1. La un liceu tehnologic din Județul Călărași o să se dea burse de merit la clasa a IX-a, la cei care au avut medii de 3 și 4 la evaluarea națională.

 2. Câtă pregătire pentru a ajunge pe locul I, II sau III la concursurile școlare naționale; pentru a ajunge în loturile internaționale, și totul pentru nimic… Mai nou nu se mai susține performanța în România.😕

  1. Mai nou??!🤔
   S-ar zice ca de zeci de ani se tot da lovitura dupa lovitura performantei, harniciei si …invatamantului si educatiei romanesti in general.

 3. Eu nu pot sa cred…este adevărat? vor lua bursa copiii cu acesta medie? iar copiii cu premii la concursurile nationale, clasele I-IV nu? În ce tara trăim?

 4. Olimpicii vor lua bursa de merit în cuantum de 450 lei, dar doar pe perioada cursurilor școlare, dar mamele minore vor lua 700 lei + 300 lei bursa sociala chiar și pe perioada vacantelor și au dreptul de pana la 60 absente nemotivate pe luna, adică 3 săptămâni din 4 la ciclul primar și 2 din 4 la gimnaziu. Oare ce încurajăm???? Performanta în nici un caz.

  1. Conform regulilor tampite ministeriale au ajuns: ca nu ai voie sa lasi repetenti la invatamant primar, ca nu ai voie sa lasi pe cei cu CES sau cu bursa sociala ca se supara mamica si nu mai lasa elevul la scoala si se desfiinteaza clasele(mergeti in rural sa vedeti ca acolo sunt predominant sociali, nelucrand parintii sau lucrand avai-nevoie cate unul pe mediu pe economie). Au voie sa intre la liceu cu 2 sau 3 la EN. Acolo sunt mentinuti sub imperiul acelorasi reguli si obligatii. Si uite asa ajung toate lichelele la liceu si va spun eu ca primii astfel de 30 la suta din clasa vor lua si bursa si cei performanti nu. Totul este explicabil cata vreme vad cu ochii mei cum parintii acestora si acesti elevi majori sunt cei care au votat ce a iesit. Acestia tin in viata scaune, acesti manevrabili au votat oameni care nu mai pleaca de 3 mandate. Scopul nu e Romania educata, ci educata asa cum vrea “Guvernul meu”.

   1. o mizerie, bataie de joc la adresa elevilor performanți. Locul I la concursuri si competitii nationale nu mai are bursă de performantă pt că nu se cheamă olimpiadă

 5. Bursele astea au ajuns un mar al discordiei. Mai bine inventau o bursa pe care sa o dea la primii 30% din clasa si recompensau in rest elevii care se agita pe la olimpiade si concursuri serioase.

  E adevarat ca si elevii de la scolile slabe trebuie sa primeasca burse deoarece atfel la Galgau lucrurile nu se vor imbunatati niciodata. Pana la urma sunt bani publici care se cuvin si celor din Galgau si nu bani stransi de la sponsori elitisti.

  Pe de alta parte sa scoti de la premiere elevii cu premiul II si III la concursurile serioase e o aberatie. In anii trecuti elevii de la categoria “concursuri finantate” primeau bursa daca luau premiile I, II si III. Anul acesta un elev cu premiul I la unul din multiplele concursuri de traditii populare cu 200-300 de inscrisi are mai multe drepturi drepturi decat un elev cu premiul II sau III la un concurs serios cu 5000-10000 de inscrisi. Asta nu mai e normal caci la concursuri nu se face incluziune ca la Galgau.

  1. Cei 450 vin de la minister , deci și din impozitele elitistilor. Ma îndoiesc ca primaria din Galgau mai da ceva peste.
   Acea medie de 4,52 era in prima clasa , in următoarea , probabil 2,…

  2. idiot!
   unul care nu percepe (sau nu vrea) diferenta dintre elite,merit și cazuri sociale.
   oare loazele cu medii de 5 sau 6 care vor lua burse de merit vor trece pe la o librărie sau vre un muzeu sau vor ingrosa rândurile drogatilor?

  1. Librarie, da…de-aia cu multe sricle in raft…Nu aveti idee ce e la tara. Cand e zi de bani(ajutor social, burse, bani de caldura), se ingroase randul in birturi si buticuri. Copii de 12 ani laolalta cu parintii lor cu sticla sau paharul in mana. Pana luna urmatoare, de a doua zi nu mai au nici de mancare. Iau pe datorie pe banii de la alocatie. Ceilalti sunt prevazuti pt bautura si tigari. Aoleu…de-ati preda o zi macar la tara. Numa’ in librarii i-ati vedea. 🙂

 6. Populism si explicații de oameni mediocri. Nu sunt in stare sa facă un algoritm pe baza da medii !!
  Habar nu au cum sa-i facă pe elevi sa se autoevalueze, sa aiba simtul realitatii si sa invete ca numai performanta MERITA BURSA.
  RESTUL SUNT BURSE TEHNOLOGICE , DE AJUTOR ,SOCIALE, DE SANATATE S.A.M.D.
  NU O SA MAI AVEM IN VECI O ROMANIE EDUCATA !
  OMUL DE BAZA ESTE ACELA CARE FACE UN LUCRU BINE, CONFORM UNUI STANDARD. DACA VREA SPECIALIZARE FACE SCOALA INCONTINUU ! ASTA ESTE EVOLUTIA UNEI TARI.
  COPII/ELEVII TREBUIE SA INVETE CINE SUNT SI DE CE SUNT IN STARE CA SA SE INTRTINA SI SA PUNA BAZELE UNEI TARI PROSPERE, IN CARE SA TRAIASCA BINE.
  O TARA DE INFUMURATI, SEFI, VEDETE SI…….
  VORBA CUIVA: DRAGI GUVERNANTI, NICI NU VA SALUT !!
  ACUM MAI FACETI DEZBATERE SI PE NR DE ELEVI DIN CLASA !! RUSINE !!! IAR VRETI SA FACETI ECONOMIE LA PROFESORI !! RUSINE, RUSINE, RUSINE !!

  1. Este vorba pe de o parte despre desconsiderarea si lipsa totala de respect fata de munca unor copii premia(n)ti la concursiri serioase si fata de munca si stradania profesorilor si, uneori, si a parintilor acestor copii; iar, pe de alta parte este vorba de binecunoscuta pomana electorala – se “cumpara,” din banii nostri, ai tuturor contribuabililor, voturi pt alegerile care se apropie.
   Cum altfel sa intelegem aceasta modificare aberanta a sistemului de burse, care a functionat bine in anii anteriori?! Tot ce este cat de cat bun se modifica pt a servi scopurile demagogice. Acum se incurajeaza lenea si “fofilarea” si se cumpara voturi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Acces la învățarea online

Odată cu terminarea stării de alertă, orice posibilitate de predare în online va înceta până când aceste forme de predare nu vor fi evaluate, mai apoi autorizate și mai apoi acreditate, potrivit ministrului Educației: Predarea online este un compromis, nu este recunoscută de lege

Predarea online este un compromis, nu este recunoscută de lege, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a declarat în cadrul dezbaterii online „Adolescența fără filtre: importanța încrederii în sine în…
Vezi articolul

Focar de coronavirus într-o școală din București. Mai multe persoane infectate cu SARS-CoV-2, contacți ai unui pacient care are noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, anunță Ministerul Sănătății. Voiculescu: Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană

Unul dintre pacienții depistați vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie este angajatul unei școli din București, precizează Ministerul Sănătății, într-un comunicat. Printre cei testați…
Vezi articolul

Proiectul de lege care prevede stimulent de risc pentru profesori în preuniversitar și universitar, în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru orele predate în starea de urgenţă şi alertă, a fost adoptat pe articole de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a adoptat pe articole, marţi, Proiectul de lege pentru acordarea unui stimulent de risc personalului din învăţământ, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus. Votul final…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

Alocarea de fonduri “iresponsabil de mici” educației, școală din ce în ce mai neatractivă pentru copii și nevoia regândirii programelor școlare – Federația sindicatelor libere din învățământ face aceleași constatări ca în 2017, într-o rezoluție către Minister, Guvern și Parlament

Politica de “subfinanțare cronică a sistemului de învățământ”, salariile nemotivante și impredictibilitatea în educație sunt câteva dintre constatările dintr-o rezoluție anunțată de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și postată…
Vezi articolul