OFICIAL Regulile noi pentru cele cinci tipuri de burse școlare 2023, publicate în Monitorul Oficial

83.317 vizualizări
Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com
Metodologia-cadru pentru acordarea burselor școlare, aplicabilă din anul școlar 2023-2024, a fost publicată în Monitorul Oficial, cu o întârziere de 8 zile față de calendarul oficial. Pe baza acesteia vor fi făcute și aprobate criteriile de acordare a burselor – ordin de ministru care are ca termen data de 1 octombrie. Cele cinci tipuri de burse sunt diferite față de anul trecut: bursă de excelență olimpică I, bursă de excelență olimpică II, bursă de merit și bursă socială, plus bursa tehnologică. Au dispărut bursele de studiu și ca denumire bursele de ajutor social și bursele de performanță.

Elevii din învățământul primar de stat nu mai iau din acest an decât burse sociale. Restul elevilor, adică cei din ciclurile gimnazial și liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse:

a) bursă de excelență olimpică I;
b) bursă de excelență olimpică II;
c) bursă de merit;
d) bursă socială;
e) bursă tehnologică

Bursa tehnologică se acordă în acest an școlar și în următorul doar elevilor de la școlile profesionale și cele duale.

Un elev poate beneficia de o singură bursă de excelență olimpică pe an, de o singură bursă de merit pe an, indiferent de rezultatele obținute în anul școlar anterior, ca medie generală sau rezultate la competiții, iar bursa de excelență olimpică I sau II nu se cumulează cu bursa de merit.

Sărbătorile legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Exemplu de calcul.

Comisia de management al burselor din fiecare școală va fi formată din 3-9 profesori. Care sunt atribuțiile acestei comisii

Care sunt bursele care se cumulează:

Bursa socială se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa tehnologică. Bursa tehnologică se poate cumula cu bursa de excelență olimpică I sau II/bursa de merit și cu bursa socială. Bursa pentru mamele minore se poate cumula cu toate tipurile de burse.

Un elev poate beneficia de o singură bursă socială, din bugetul Ministerului Educației, chiar dacă îndeplinește mai multe criterii prevăzute de metodologie.

Elevii cu cerințe educaționale speciale pot beneficia de bursă de excelență olimpică I sau II/de merit/tehnologică/ socială, indiferent dacă beneficiază și de una dintre măsurile de protecție specială.

Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritățile administrației publice locale. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat, prevede metodologia.

O noutate ar fi aceea că din acest an se acordă burse sociale și elevilor minori, respectiv elevilor în risc de excluziune socială, neangajați pe piața muncii și înscriși în formele de învățământ cu frecvență redusă sau în programele educaționale de tip „A doua șansă”.

Bursele școlare se acordă doar pe perioada cursurilor școlare, nu și în vacanțe, cu câteva excepții. Pentru elevii din anii de final de ciclu, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, bursele se dau inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice.

Criterii și documente necesare pentru burse sociale în anul școlar 2023-2024. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani și din familii monoparentale nu sunt condiționate de venit / Definiția familiei monoparentale
Elevii de clasa a V-a vor primi burse de merit peste 155 de zile și vor afla abia în ianuarie care sunt cei care se califică pentru acestea, pe baza mediei notelor obținute până la vacanța de Crăciun
Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie – noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere
Elevii olimpici internaționali, care fac parte din loturile ce reprezintă România, tăiați de la bursele de excelență și puși fără nicio explicație la burse de merit, pe care oricum le luau, pentru că sunt și olimpici naționali.
Elevii repetenți la liceu, premiați de Ministerul Educației cu bursă de 300 de lei pe lună, dacă aleg să se înscrie la școlile profesionale, inclusiv duale – prevederea apare în noua metodologie. Secretarul de stat Florian Lixandru: „Logica acestei prevederi este de a-i stimula să aleagă și învățământul profesional
Elevii transferați de la o clasă în alta în cadrul aceleiași școli vor primi bursa până la finalul cursurilor/anului școlar, potrivit metodologiei-cadru

FOTO DOCUMENT Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024:

Foto: © Katie Nesling | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


33 comments
  1. Buna!
    Am depus și eu dosarul pt bursa de ajutor social și am citit că nu mai este nevoie sa aduc de la ANAF și notar adeverință de venit,pt că liceul va ,,controla venitul parintilor” pe acea platforma a anaf-ului. Și ce să crezi?! Ieri am fost sunata de la secretariatul liceului ,că trebuie să duc adeverinta și extras de cont pt a vedea dacă eu am calculat bn alocațiile celor 3 copii. Este normal așa ceva?!?! Mâine când am să duc 40 de coli cu extrasele pe ultimele 12 luni,îmi vor spune că nu stau ele sa le calculeze(așa au făcut în fiecare an!)
    Anul trecut dus adeverință ANAF,extrase de cont și mi-au respins dosarul pe motiv că nu am o lună găsită pe acea adeverință,deși cei de la ANAF scot pe 1 an întreg fiscal. (același dosar am depus și pt cea de-a doua fata la liceu și a fost ok au acceptat fara comentarii pt că e era în regulă totul,dar se pare că la liceul Cerchez din B ,se fac propriile reguli,legi )
    Mulțumesc!

  2. Buna seara!
    Daca copilul este transferat de la o scoala unde se incadra in bursa de merit, ( IN CEI 30% DIN ELEVI CU REZULTATE MARI ) mutat la o scoala unde nu intra in cei 30% , MAI POATE BENEFICIA DE BURSA LA NOUA SCOALA?

  3. Buna ziua, este normal ca scoala sa ma oblige sa deschid cont pe numele copilului minor, pt a plati bursa sociala monoparentala? Nu scrie in metodologia noua asa ceva. Multumesc!

    1. Nu, dar dacă stai prost cu timpul și nu vei putea ridica banii de la școală atunci ți mai ușor sa retragi oricând de pe card, și eu prefer pe card decât sa ma cer de la serviciu sa pot ridica banii.

  4. Buna ziua,
    Pentru familia monoparentala bursa este valabila si pentru cei divortati la notar? Scrie ca nu e conditionata de venituri, ci doar ca ai nevoie de domiciliu comun cu copiii. Dar se cere sa fie demonstrat prin sentinta judecatoreasca, ori in divortul la notar termenii sunt stabiliti prin conventie. Multumesc!

    1. Buna ziua. Eu voi depune saptamana viitoare dosarul, in care voi include certificatul de divort si o parte din conventia notariala, unde se specifica domiciliul copilului.

  5. Legal vorbind , legea se aplica in anul scolar urmator celui in cursul caruia a fost adoptata . Anul scolar 2023-2024 a inceput la data de 01;09;2013 iar cursurile au fost doar suspendate pana la data de 11.09.2023 . Dar de la adunatura de cretini care s-au perindat prin minister si guvern de la doamna Pi pana in prezent nu putem avea asteptari .Nu am sesizat ca vreun profesor sa predea materia restanta in luna de greva , ca de trantit mediile ca sa faca economie la buget de majorari salariale au fost in stare .

  6. Buna ziua!Cum pot sa intru in audienta la doamna Ministru sa imi explice discriminarea si totala nedreptate facuta pt elevii care acum sunt in clasa a-IX -a si nu iau bursa ca nu au obtinut 9,50 la admitere cu toate ca anul trecut fiind un an greu au obtinut media generala peste 9,50.Toti copiii din celelalte clase iau bursa pt media generala obtinuta la TOATE MATERIILE si copiii nostrii doar pt Nota la matematica si romana la admitere.TOTALA NEDREPTATE!Adica de acum nu mai conteaza celelalte materii pt copiii de clasa a-VIII-a ,DECI SA NU MAI INVETE DELOC LA CELELALTE MATERII CI DOAR LA ROMANA SI MATEMATICA.As dorii sa intru in audienta si sa fie dat in judecata ministerul.0Cum se procedeaza ?

    1. in aceeasi situatie ca dvs sunt si eu. Fiul meu avand medie generala la 9.63 la sf clasei a opta (7.77 admitere). Asemeni si in anii precedenti. Iar acum s a luat in calcul doar media de la admitere. Nu mai vorbim de promotia de anul trecut unde media de admitere la liceu a fost calculata impreuna cu media generala de la terminarea cls a 8 a. Discrepante mari de la an la an.
      Se pare ca bugetul e mai restrans anul acesta si nu stiau de unde sa taie.
      Doar ca mi s au parut umpic agresivi chiar si la depunerea dosarelor pt bursa sociala. Si parca dadeau pedepse nu recompense pt stimularea competitivitatii, pt dezvoltare societatii si interesul copiilor de a studia mai mult.

  7. Bună ziua. Mama care este divorțată, iar exercitarea autorității părintești este comuna precum cu pensie alimentara stabilita poate sa își facă bursa monoparentala?

  8. Bună ziua eu nu înțeleg până la urmă elevii din liceele private școlarizați fără taxă cursuri de zi primesc sau nu bursă socială?De la liceul privat unde suntem ni se spune că nu. Mulțumesc frumos.

  9. Care discipline aprobate? Fluierasul vesel, Cununa Petrolului, Ghiocelul de argint?
    De ce un copil care ia argint sau bronz la campionatul sportiv national la sport olimpic nu ia bursa de merit?

  10. Buna ziua am si eu o intrebare legata de bursa de merit..Anul trecut am avut medie 9.33(clasa a9 a) si am fost in primi 8,anul acesta (cls a 10 a)o sa iau bursa?Sau normele se aplica de anul viitor 2024-2025

  11. Din ce am citit eu in monitorul oficial bursa de merit se poate acumula cu bursa socială. Dar școlile nu accepta sa depunem 2 dosare pentru ambele burse cu toate ca îndeplinim toate criteriile de acordare. Se cumulează sau nu se cumulează pana la urma sau este scris numai pe foaie si nu este posibil? Dacă depune cineva ambele dosare va rog sa lăsați un comentariu.

    1. Se cumuleaza. Mergeti cu Metodologia-cadru si aratati-le articolul unde scrie. Si daca nu vor sa le primeasca, depuneti reclamatie la inspectorat. Este dreptul copilului, conform legii, sa primeasca ambele burse. Oricum bursele sociale se dau din alte venituri; nu le plateste Ministerul Educatiei. Pentru bursa de merit care se ia pentru nota obtinuta la clasa (in procentajul de 30% sau peste 9,50) nici nu cred ca se depune dosar. Din cate stiu eu, dirigintii se ocupa de referat in acest caz.

  12. Am un nepoțel care anul acesta este în clasa a 3.nepotul e crescut de mine mic, în certificatul lui de naștere la rubrica tată nu e trecut nimic. În legea burselor e specificat lucrul acesta precum că beneficiază de bursa copilul care în certificat nu are trecut tată. Dar de la școală mi se spune că nu se încadrează ptr că nu sunt tutore legal.

  13. Va rugam sa ne ajutati sa gasim un raspuns logic la urmatoarea intrebare: Cum este posibil ca in Romania, un copil vicecampion national la inot, care a participat la concursuri organizate de Federatia Romana de Natatie sa nu primeasca bursa, din cauza ca acest sport, inotul, nu este inclus in lista sporturilor care se pot practica in scoli, deoarece scolile nu sunt dotate cu bazine de inot? Si ar beneficia de bursa daca ar fi la liceul sportiv. De unde aceasta conditionare? Primesc burse cei care au castigat la baschet, volei, tenis de masa, fotbal… Cum ii explici unui copil de 11 ani ca eforturile sale sunt egale cu zero? Antrenamentele de la 6 a.m. la 8 a.m si de la 13 p.m la 16 p.m., zilnic, sunt de asemenea egale cu zero?

    1. Și la dans sportiv este aceeași situație deși s-ar impune o bursă pentru rezultate extraordinare.
      Copilul meu și partenera lui sunt campioni în 11 competiții naționale și vicecampioni naționali în 2 competiții naționale, toate grele, cu peste 20 de perechi participante din toată țara (apoi sunt acei campioni internaționali, care caută sponsori pentru a-si putea urma visul).
      La școală au avut media peste 9.50 în fiecare an. Nu au absențe, deși legea le permite când au competiții.
      Și ce face Ministerul Educației? Nu numai că nu acordă bursă pentru astfel de rezultate, dar nici măcar nu dă voie să fie strigați în careu la final de an, cu diplome de recunoaștere a meritelor și o banală medalie, fapt ce ar reprezenta un model și pentru cei care nu fac nimic.
      Din experiență spun că astfel de modele sunt urmate dacă sunt promovate. Noi promovăm lenea și mediile mici și dorința copiilor de a merge la cele mai slabe școli…
      Copiii au fost opriți de alți copii mai mari pe stradă, când erau filmați cu diverse dansuri, și întrebați ce sport practică, pentru că sunt foarte frumos îmbrăcați și foarte eleganți…

      La pian este aceeași situație. Existau două concursuri naționale avizate de Ministerul Educației și acolo bursele se iau pe pile.
      Și acum, cireașa de pe tort, acordă bursele pentru clasa a noua în baza mediei de la EN.
      Doamna Deca ne îndemna pe 10 septembrie, într-o postare pe pagina oficială a dumneaei, la susținerea copiilor pentru un echilibru profesional și emoțional. Noi am îndemna-o să explice unui absolvent de clasa a opta cu media 10.00, cu bursă DE MERIT în clasele 5-8, multiplu campion și vicecampion național la dans sportiv și media 9.45 la evaluarea națională, cum să își păstreze echilibrul emoțional și dorința de a învăța, când nu se încadrează în cei 30% cu bursă DE MERIT, în schimb alt copil cu medie mult mai mică primește această bursă (bursă care va fi de 450 lei doar în luna martie, pentru că în rest se calculează în funcție de numărul de zile de școală și de vacanțe)?

      Și să ne explice dumneaei definiția unei burse MERIT, pentru că noi nu prea înțelegem “meritele” unui copil cu media 7 și “lipsa meritelor” unui copil cu continuitate în rezultate excepționale…
      Și da, bursa este importantă, pentru că școlile nu oferă nimic, pentru că îi motivează, pentru că nu există condiții minime (încă ne cumpărăm singuri la clasă markere, gel dezinfectant etc) și pentru că majoritatea sporturilor nu sunt finanțate decât de părinți și sponsori.
      În schimb, le place să îi cheme și să se laude cu rezultatele lor atunci când duc numele peste hotare și află de la alții despre ei.

    2. Trebuie să mai aşteptăm în cel mai bun caz un an, ca să primească copii noştri sportivi un bănişor bine meritat:
      “Lista campionatelor naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, prevăzute la alin. (1) lit. g), va fi aprobată prin protocol între Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Sport, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei metodologii; bursele de merit acordate în baza protocolului de mai sus se vor atribui începând cu anul școlar 2024—2025, în condițiile prezentei metodologii.”

      1. Sunt tatal unui baietel de liceu care a obtinut media anuala pe clasa a VIII-a 9.83 dar la EN a obtinut media de 8.90. Primeste sau nu bursa de merit? Noi consideram ca bursa de merit ar trebui sa cuprinda media pe toate materiile de pe tot anul nu media a 2 examele la 2 materii.

        1. Si eu sunt tot parinte. V-am scris articolul unde se regaseste informatia, desi oricine poate citi metodologia si afla ce il intereseaza. Cat despre intrebarea daca e corect sau nu, exact la fel s-au acordat bursele pentru clasa a IX-a si in anii anteriori. Ba mai rau. In clasa a IX-a se lua bursa de-abia in semestrul doi. Din moment ce e publicat ordinul, e clar ca nu se va mai schimba nimic.

          1. Multumesc pentru raspuns. Din punctul meu de vedere consider cu tarie ca este o mare bataie de joc si o discriminare la adresa copiilor de clasa a VIII-a care au invatat foarte bine un an intreg la toate materiile sa obtina media generala mai mare sau egala cu 9.5 si care au facut ‘greseala’ sa faca pasul urmator pentru a merge mai departe la liceu.

  14. Bună ziua!

    Sunt mama unei eleve de liceu. M-ar interesa unde găsesc o lista a concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate/fără finanțare de Ministerul Educației pentru anul scolar 2022/2023. Mai jos am atașat o parte din Metologia de aplicare a burselor.
    “e) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

    f) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru; ”

    Pot găsi aceasta lista undeva sau încă nu s-a publicat? Vă rog îmi puteți atașat un link unde găsesc aceasta în formație.
    Cu stima,
    O. Nistor

  15. Si totusi, de vreme ce se organizeaza concursuri si pentru clasele din ciclul primar, finantate si nefinantate de ME, si inclusiv olimpiada de muzica, de ce nu se acorda burse de merit si pentru copiii din aceste clase? Poate stie cineva sa imi explice cineva care-i logica? Adica un copil din clasele primare care se situeaza pe locul 1 la un concurs national greu nu merita bursa??

    1. Bună ziua. Acest ordin are multe carențe… Au scos bursele de performanță dar nu se precizează dacă se aplica și retroactiv. De exemplu fetita mea este a 3a și împreună cu corul din care face parte a câștigat locul I la un concurs național organizat de Ministerul Educației având ca premiu bursa de performanță. Dar între timp, deci din primăvară pana acum legea a fost modificata și nu exista o bursă de performanță în lista burselor existente. La categoria bursa de merit deși competițiile de acest gen sunt incluse, nu sunt incluși elevii din învățământul primar. Deci fiica mea a muncit și a primit un premiu pentru munca sa, dar pe care Ministrul i-l acorda doar colegilor sai ce sunt în învățământul gimnazial. Este o discriminare și un lucru făcut fără cap. Ar trebui revizuit acest ordin. Este nedrept și discriminatoriu. Daaar bine ca avem bani pentru pensii speciale și tăiem bursele pentru performanțe…. Acum trebuie sa aflu cum sa protestez în acest caz. Mulțumesc

      1. Foarte bun comentariu! Adica iau burse colegii din echipa fetitei si ea nu, desi au muncit impreuna! Daca au schimbat legea, sa anunte si sa aplice de anul viitor. Concursurile eligibile la bursele de anul acesta au avut deja loc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de World Vision Romania

World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom au lansat cel mai mare proiect dedicat copiilor de grădiniță din România, cu 60.000 de copii şi 10.000 de părinţi incluşi. Valoarea totală a proiectului este de peste 2,7 milioane de euro / De ce nu ajung copiii la grădiniță?

Rata de participare la grădiniță a copiilor a scăzut în România la 78.2%, de la 84.1% în 2011, nivel cu care țara noastră se află sub media europeană care este…
Vezi articolul

Copiii refugiați din Ucraina beneficiază de cazare gratuită în internatele școlare. Vor avea alocație de hrană și rechizite asigurate / Se suplimentează locurile în universitățile românești pentru studenții ucraineni

„Pentru elevii și studenții refugiați cazați în spațiile unităților de învățământ preuniversitar de stat și private și instituțiilor de învățământ universitar de stat și private, se acordă o subvenție pentru…
Vezi articolul
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo

Rusia a fost suspendată de la Olimpiada Internațională de Matematică 2022. Juriul prestigioasei competiții a votat ca 6 elevi ruși să poată fi invitați doar în nume personal, și nu ca echipă, la olimpiadă

Rusia a fost oficial suspendată din Olimpiada Internațională de Matematică, anunță președintele Boardului prestigioasei competiții, Geoff Smith. Decizia finală a fost luată vineri, 25 martie 2022, de Juriul Olimpiadei Internaționale…
Vezi articolul

Virusologul Mihnea Boștină: Din ce în ce mai multe date sprijină ipoteza unei transmisii aeriene a SARS-CoV-2. După strănut, particule foarte fine vor rămîne în atmosferă pentru mai mult timp unde pot fi inhalate de o persoană sănătoasă – Savantgarde.ro

Specialist în virusologie la Universitatea Otago din Noua Zeelandă, Mihnea Boștină a deschis în publicația Savantgarde.ro un “Jurnal din anul coronavirusului“. În textul de astăzi, 3 aprilie, Boștină scrie că…
Vezi articolul