Rusia a fost suspendată de la Olimpiada Internațională de Matematică 2022. Juriul prestigioasei competiții a votat ca 6 elevi ruși să poată fi invitați doar în nume personal, și nu ca echipă, la olimpiadă

1.108 vizualizări
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo
Rusia a fost oficial suspendată din Olimpiada Internațională de Matematică, anunță președintele Boardului prestigioasei competiții, Geoff Smith. Decizia finală a fost luată vineri, 25 martie 2022, de Juriul Olimpiadei Internaționale de Matematică (OIM). Forul a hotărât suspendarea calității de membru pe care Rusia o are în cadrul Olimpiadei, suspendarea calității de membru în boardul OIM în cazul reprezentantului Rusiei și a permis ca 6 elevi din Rusia să poată să concureze ca persoane private la Olimpiada Internațională de Matematică 2022.

Amintim că Olimpiada Internațională de Matematică a fost organizată pentru prima dată în istorie în România, în anul 1959, iar de atunci numărul de țări participante a crescut de la 7 la peste 100. Ediția din acest an va avea loc în iulie 2022, la Oslo.

Președintele Boardului Olimpiadei Internaționale de Matematică, Geoff Smith, a anunțat în această dimineață că Juriul Olimpiadei a votat ratificarea tuturor celor trei decizii luate anterior de Comitetul competiției, privind Rusia și Olimpiada Internațională de Matematică. Toate cele trei buletine de vot au arătat sprijin de peste 75% în favoarea deciziei Boardului, precizează Smith.

Concret, 76,6% dintre membrii Juriului Olimpiadei Internaționale care și-au exprimat opțiunea au votat suspendarea lui Nazar Agakhanov din funcția de membru al Boardului OIM, cu precizarea că acesta își poate relua poziția în cazul unui acord de pace între Rusia și Ucraina; de asemenea, 75,6% au votat pentru suspendarea calității de membru pe care Rusia o are în cadrul Olimpiadei, iar 81% în favoarea modificării regulamentului anual al competiției astfel încât țara organizatoare a OIM 2022 să poată invita 6 elevi din Rusia să participe la distanță la Olimpiada Internațională de Matematică 2022, ca persoane private și nu ca echipă.

Vezi mai jos rezultatul votului dat de Juriul Olimpiadei Internaționale de Matematică cu privire la participarea Rusiei la IMO 2022, după invazia în Ucraina:

În primă fază, Boardul Olimpiadei Internaționale de Matematică a fost cel care, reunit pe 14 martie pentru a reacționa față de agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, a propus sancționarea Rusiei, inclusiv suspendarea acesteia ca membru al Olimpiadei și condiții pentru participarea elevilor ruși. Decizia Boardului a devenit acum finală, prin votul Juriului Olimpiadei care are ultimul cuvânt.

Scurt istoric al României la Olimpiada Internațională de Matematică

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999 și în 2018.

Unul dintre câștigătorii Olimpiadelor Internaționale de Matematică este Nicușor Dan, primarul Bucureștiului.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

La Olimpiada de anul trecut, România a obținut locul 27, cu trei medalii de argint și două de bronz, în competiția dominată de China, Rusia și Coreea de Sud.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Amnistierea plagiatorilor nu este prevăzută în Romania educată. Întrebat dacă măsurile care îi favorizează pe plagiatori au susținerea Cotroceniului, ministrul Cîmpeanu a răspuns: Administrația Prezidențială va analiza proiectele de legi în momentul în care ele vor veni la promulgare

Propunerea de renunțare la titlul de doctor prin act unilateral de voință nu are acordul Cotroceniului, a lăsat să se înțeleagă ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, într-o dezbatere publică pe proiectul…
Vezi articolul
Noi condiții de angajare în UE

Noi condiții de angajare în UE pentru lucrătorii cu înaltă calificare din statele din afara Uniunii/ Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului au ajuns la un acord provizoriu privind îmbunătățirea sistemului „Cartea Albastră”

Noi condiții de angajare în UE. Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului UE au ajuns, marți, la un acord provizoriu în privința condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească persoanele…
Vezi articolul