Rusia a fost suspendată de la Olimpiada Internațională de Matematică 2022. Juriul prestigioasei competiții a votat ca 6 elevi ruși să poată fi invitați doar în nume personal, și nu ca echipă, la olimpiadă

1.136 de vizualizări
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo
Olimpiada Internationala de Matematica 2022 va avea loc in Oslo / Foto: Facebook.com/imo2022oslo
Rusia a fost oficial suspendată din Olimpiada Internațională de Matematică, anunță președintele Boardului prestigioasei competiții, Geoff Smith. Decizia finală a fost luată vineri, 25 martie 2022, de Juriul Olimpiadei Internaționale de Matematică (OIM). Forul a hotărât suspendarea calității de membru pe care Rusia o are în cadrul Olimpiadei, suspendarea calității de membru în boardul OIM în cazul reprezentantului Rusiei și a permis ca 6 elevi din Rusia să poată să concureze ca persoane private la Olimpiada Internațională de Matematică 2022.

Amintim că Olimpiada Internațională de Matematică a fost organizată pentru prima dată în istorie în România, în anul 1959, iar de atunci numărul de țări participante a crescut de la 7 la peste 100. Ediția din acest an va avea loc în iulie 2022, la Oslo.

Președintele Boardului Olimpiadei Internaționale de Matematică, Geoff Smith, a anunțat în această dimineață că Juriul Olimpiadei a votat ratificarea tuturor celor trei decizii luate anterior de Comitetul competiției, privind Rusia și Olimpiada Internațională de Matematică. Toate cele trei buletine de vot au arătat sprijin de peste 75% în favoarea deciziei Boardului, precizează Smith.

Concret, 76,6% dintre membrii Juriului Olimpiadei Internaționale care și-au exprimat opțiunea au votat suspendarea lui Nazar Agakhanov din funcția de membru al Boardului OIM, cu precizarea că acesta își poate relua poziția în cazul unui acord de pace între Rusia și Ucraina; de asemenea, 75,6% au votat pentru suspendarea calității de membru pe care Rusia o are în cadrul Olimpiadei, iar 81% în favoarea modificării regulamentului anual al competiției astfel încât țara organizatoare a OIM 2022 să poată invita 6 elevi din Rusia să participe la distanță la Olimpiada Internațională de Matematică 2022, ca persoane private și nu ca echipă.

Vezi mai jos rezultatul votului dat de Juriul Olimpiadei Internaționale de Matematică cu privire la participarea Rusiei la IMO 2022, după invazia în Ucraina:

În primă fază, Boardul Olimpiadei Internaționale de Matematică a fost cel care, reunit pe 14 martie pentru a reacționa față de agresiunea Moscovei împotriva Ucrainei, a propus sancționarea Rusiei, inclusiv suspendarea acesteia ca membru al Olimpiadei și condiții pentru participarea elevilor ruși. Decizia Boardului a devenit acum finală, prin votul Juriului Olimpiadei care are ultimul cuvânt.

Scurt istoric al României la Olimpiada Internațională de Matematică

Prima Olimpiadă Internațională de Matematică a avut loc în România, în anul 1959, fiind inițiată de Societatea de Științe Matematice din România. De asemenea, România a mai fost gazda OIM în 1960, 1969, 1978, 1999 și în 2018.

Unul dintre câștigătorii Olimpiadelor Internaționale de Matematică este Nicușor Dan, primarul Bucureștiului.

Societatea de Ştiinţe Matematice din România a fost iniţiatoarea primei Olimpiade Naţionale de Matematică în anul 1950 şi a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.

La Olimpiada de anul trecut, România a obținut locul 27, cu trei medalii de argint și două de bronz, în competiția dominată de China, Rusia și Coreea de Sud.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lista celor 57 de universități cu programe de formare psihopedagogică în anul universitar 2024-2025, publicată în Monitorul Oficial. Cei mai mulți studenți care pot deveni profesori – la Babeș-Bolyai, Universitatea din București și „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

57 de universități vor organiza în anul universitar 2024-2025  programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în vederea certificării competențelor pentru profesia didactică (nivelurile I și II), potrivit unui ordin publicat…
Vezi articolul

Un adolescent din Spania, primul caz clinic din lume de dependență de jocul Fortnite / Din obsesia pentru joc, acesta a respins interacțiunile umane și avea un program de somn foarte decalat, pentru care a fost spitalizat două luni

Un minor spaniol a devenit primul caz cunoscut în lume de spitalizare timp de două luni pentru dependenţă gravă de jocul video Fortnite, după ce adolescentul a început să manifeste…
Vezi articolul

CEDO: vaccinarea obligatorie a copiilor împotriva poliomielitei, hepatitei B sau tetanosului e ”necesară într-o societate democratică”. Curtea a respins plângerile unor cehi ai căror copii nu au fost primiți de grădinițe pentru că refuzaseră vaccinarea

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins plângerile unor cetățeni cehi care au fost amendați sau respinși la înscrierea copiilor la grădiniță pentru că au refuzat să își vaccineze…
Vezi articolul

Puiu Lucian Georgescu obține al doilea mandat de rector la Universitatea Dunărea de Jos din Galați. Scor foarte strâns în fața președintelui senatului universitar: Georgescu a avut mai puține voturi la Galați, dar mai multe la secțiile din Brăila și Chișinău

Rectorul Universității Dunărea de Jos din Galați, Puiu Lucian Georgescu, și-a anunțat victoria, iar contracandidatul său, Cătălin Fetecău, a prezentat rezultatele ce arată că a fost înfrânt în alegerile pentru…
Vezi articolul