Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2024, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie. Vezi mai jos, în articol, care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.
Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.
Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.
Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
- a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
- b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
- c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
- d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii 5 ani şcolari;
- e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.
La nivelul fiecărui inspectorat școlar se vor stabili:
a) criterii specifice, în funcție de specificul fiecărei discipline, respectiv de situația numerică a resursei umane pentru fiecare disciplină/domeniu la nivelul județului/municipiului Bucureşti, precum şi alte.
b) criterii de departajare aplicabile în situația candidaților cu punctaje egale, unul dintre criterii fiind absolvirea cu certificat cel puțin a unui program de formare derulat în cadrul proiectelor Profesionalizarea carierei didactice – PROF sau Curriculum relevant, educație deschisă pentru toți – CRED.
Pentru disciplina consiliere și orientare/consiliere și dezvoltare personală, selecţia metodiștilor se face dintre cadrele didactice care îndeplinesc condiţiile generale şi specifice și care au și calitatea de diriginte.
Pentru funcția de educator/profesor pentru educație timpurie, selecția metodiștilor pentru efectuarea inspecțiilor de specialitate din cadrul examenului de definitivare în învăţământul preuniversitar se face dintre următoarele categorii de cadre didactice:
În județul Dolj, dosarele se depun începând cu data de 18 septembrie:
Ce trebuie să conțină dosarul pentru etapa de reconfirmare a profesorilor metodiști din anul școlar 2023-2024, conform ISJ Dolj:
Ce trebuie să conțină dosarul pentru profesorii care se înscriu prima dată, potrivit ISJ Dolj:
Adresa Ministerului Educației:
Foto: © Monika Wisniewska | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
In Olt afisarea detaliilor legate de concursul de profesori metodisti s-a facut cu intarziere de 2 zile.
unele inspectorate nu scot nimic la concurs…:)) de păstrează “loialii”…de ar veni ianuarie sa i vedem la pensie pe unii și pe alții la catedre …desființarea isj urilor e așteptată de profesori…