Elevii de clasa a V-a vor primi burse de merit peste 155 de zile și vor afla abia în ianuarie care sunt cei care se califică pentru acestea, pe baza mediei notelor obținute până la vacanța de Crăciun – document

13.405 vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii care au început clasa a V-a în această toamnă vor primi primele burse de merit de 450 de lei pe lună abia peste 155 de zile, la mijlocul lunii februarie 2024, dacă se încadrează în cerințele din noile reguli de acordare publicate recent în Monitorul Oficial. Elevii din primul an de gimnaziu vor afla abia în ianuarie dacă se califică la bursa de merit: ei trebuie să se situeze printre primii 30% din fiecare clasă ordonați după media de pe primele două module din acest an școlar sau să fi avut această medie de cel puțin 9,50.

Mai exact, pe lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie, elevii de clasa a V-a nu pot primi burse de merit și vor primi prima bursă abia în februarie 2024, pe baza mediei notelor din primele două module și calculată în funcție de numărul de zile din luna ianuarie, conform ordinului. Acest lucru înseamnă că elevii de clasa a V-a nu vor primi în februarie bursele de merit retroactiv pentru lunile „pierdute”, așa cum prevedea ultima variantă a proiectului de ordin de acordare a burselor consultată de Edupedu.ro, înainte de publicarea documentului oficial.

Edupedu.ro a scris că toți elevii de clasele VI-VIII și X-XII cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie, prevăd noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere.

Cum se acordă bursele elevilor de clasa a V-a, conform ordinului: „b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia”, se arată în document, redat integral mai jos.

Iată ce prevede ordinul 6.238 care aprobă metodologia-cadru de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024:

De remarcat este că, printr-o adresă semnată de un secretar de stat pe 5 septembrie, Ministerul Educației (ME) încearcă să impună profesorilor un anumit număr de note în primele două module ale acestui an școlar. Recomandarea este ca cel puțin o notă să fie în urma unei evaluări scrise. La disciplinele cu peste 2 ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul anului 2023 câte 3 note, prevede „recomandarea” de la Minister.

În metodologia de acordare a burselor se menționează că până pe 15 ianuarie profesorii diriginți de la clasele de a V-a trebuie să definitiveze listele cu elevii eligibili:

Amintim că zilele de sărbători legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Un exemplu de calcul pe luna decembrie arată că un elev va primi 375 de lei din cei 450 de lei cât este cuantumul minim stabilit de lege.

Pentru ceilalți elevi din clasele VI-VIII și IX-XII, bursele școlare pentru septembrie și octombrie vor fi plătite abia peste 64 de zile, pe 15 noiembrie, a anunțat Ministerul Educației marți, 12 septembrie.

În această metodologie de acordare a burselor școlare am identificat o soluție în sensul că elevii de clasa a V-a vor putea primi burse de merit începând cu luna ianuarie a anului calendaristic următor, în baza mediei calculate ca media aritmetică a notelor obținute pe parcursul primelor două perioade de învățare. Se va calcula o medie a notelor obținute pe primele două perioade de învățare, o medie cu două zecimale, fără rotunjire. Vor fi ierarhizați toți elevii de clasa a V-a în baza acestei medii, iar dacă prin aplicarea procentului de 30% nu vor fi cuprinși toți elevii care au cel puțin 9,50 media notelor, atunci lista se va extinde astfel încât toți elevii de clasa a V-a cu medie peste 9,50 să poată fi incluși în lista beneficiarilor de burse de merit”, a explicat secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru, într-o declarație pentru WowNews.

FOTO DOCUMENT Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024:

Conform calendarului oficial de implementare a legislației subsecvente noilor legi ale educației, până pe 1 octombrie ar mai urma să fie adoptat un ordin legat de burse: „ordin al ministrului educației privind aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor de la bugetul de stat și cuantumul minim al bursei sociale”.

Citește și:
Toți elevii cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie – noile reguli. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, iar la clasa a IX-a pe baza mediei de admitere
Elevii repetenți la liceu, premiați de Ministerul Educației cu bursă de 300 de lei pe lună, dacă aleg să se înscrie la școlile profesionale, inclusiv duale – prevederea apare în noua metodologie / Secretarul de stat Florian Lixandru: Logica acestei prevederi este de a-i stimula să aleagă și învățământul profesional
OFICIAL Sărbătorile legale se iau în calculul burselor de merit și tehnologice. Exemplu de calcul
OFICIAL Regulile noi pentru cele cinci tipuri de burse școlare 2023, publicate în Monitorul Oficial
OFICIAL Comisia de management al burselor din fiecare școală va fi formată din 3-9 profesori. Care sunt atribuțiile acestei comisii
Bursele școlare pentru septembrie și octombrie vor fi plătite abia peste 64 de zile, pe 15 noiembrie, anunță Ministerul Educației. Regulile de acordare au fost aprobate
Ligia Deca justifică de ce primii 30% din elevii unei clase vor lua bursă de merit: Va exista o competiție sănătoasă în interiorul fiecărei clase. Ideea este nu să comparăm medii, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă
Se modifică schimbarea. Ministrul Ligia Deca susține că elevii de clasa a IX-a vor avea bursele de merit calculate pe baza mediei de admitere, nu a celei generale din clasa a VIII-a, cum scria în draftul ordinului de ministru

8 comments
 1. Bună ziua,

  De ce nu se pot încadra și copii de la ciclul primar la bursa de merit pentru locul I obținute la competițiile sportive scolare naționale? Sau sa se introducă bursa de performanta? Nu cred ca este corect ca să fie excluși de la bursa pe acest criteriu cu atât mai mult ca nu sunt foarte multe.
  Mulțumesc și sper sa faceți demersuri în acest sens!

 2. Elevi de la învățămâtul profesional au dreptul la bursă de merit?

  Acordarea burselor de merit
  Art. 7. — (1) Bursele de merit se acordă pentru minimum
  30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o
  unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:..
  prinde și pe aceștia;

  c) 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de
  învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor
  de admitere în învățământul liceal sau profesiona l; în situația în
  care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii
  cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi
  extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

 3. Și cei de clasa a Va de anul trecut care nu au mai luat????
  Și elevii din primar campioni naționali școlari???
  Ce vina au că niste incompetenți sunt la guvernare și nu sunt in stare să facă niște legi pt acești copii care muncesc mult mai mult că ei???

 4. Cine sunteți de fapt voi, dobitocilor, sa va jucați cu cuvintele și cu sentimentele copiilor?? Sa nu știți ce expuneți, sa schimbați, din condei, media de absolvire cu media de admitere, pentru clasa a IX a??? !!
  Niște incompetenți si analfabeți!!!
  Stapaniti limba romana si apoi jucati-va cu viata altora si cu viitorul tarii!!!

 5. Este normal ca la mai puține zile de scoala, exemplu vacanțe, bursa sa fie diminuata. La cei 450 lei, cateva luni vor avea suma întreaga, în rest, diminuata raportat la zilele de școală și cele de vacanta.
  Dar, întreb eu, și la profesori e la fel cu salariul? Dacă da, foarte corect deși vara din câte știu sunt plătiți pentru acele 2 luni de nemunca.
  Dacă nuuuu, atunci sunt niște HOTI. Și ce e socant, n-au nicio jena sa considere ca e normal sa primească pentru nemunca. Jumătate din iarna pun lacatul pe porți și eu merg la job pana în 31 decembrie dacă mi s-au epuizat zilele de CO.
  Nu-i corect !!!

 6. ăștia ar fi buni sa faca programul de revelion …sunt enterteineri pricepuți ..să râdem cu guvernul:))
  cei de a cincea ar putea lua bursa Intr a opta sau când ies la pensie…la asta v ați gândit??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like