BREAKING Procedura modificată de testare a elevilor cu teste de salivă și formularul de consimțământ – documente

12.927 de vizualizări
Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.com
Noile instrucțiuni privind testarea elevilor cu teste de salivă și formularul de consimțământ al părinților au fost aprobate de ministrul Sănătății și transmise către Monitorul Oficial, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
  • Amintim că „Testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice – pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților”, a anunțat joi seara Ministrul Educației, în legătură cu testarea rapidă a elevilor. Mai multe detalii aici.

Procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ:

Metodologie de lucru la nivelul unităților de învățământ

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2, se efectuează testarea periodică, utilizând teste rapide antigen non invazive efectuate din proba de salivă.

  1. Măsuri generale

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează:

  1. În prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
  2. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;
  3. Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.
  •  Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă:
  1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;

2. Se păstrează testele între +2 și +30 °C;

3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;

4. Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;

5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

6. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

  • Pentru testarea propriu-zisă:
  1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  2. Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  3. Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
  9. Se citește rezultatul după 10-15 minute.
  10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

4. Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București au următoarele responsabilități:

1. asigură sprijin metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea cu teste rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ, precum și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

2. coordonează instruirea cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate.

Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă

Cartoful fierbinte al responsabilității pentru testare este pasat de vinerea trecută între ministerul Educației și ministerul Sănătății, după ce două federații sindicale ale cadrelor didactice s-au plâns, într-o adresă transmisă lui Sorin Cîmpeanu, că profesorii riscă să se îmbolnăvească de Covid-19 de la copiii infectați, dacă le administrează ei testele.

Autoritățile medicale au respins plângerile ca fiind „pretexte” amintind că administrarea unui test rapid de salivă nu este un act medical. În orice caz, o instrucțiune în acest sens a fost realizată de Ministerul Sănătății și respinsă de Ministerul Educației. Joi, cele două federații au revenit cu plângeri, direcționate Guvernului și Ministerului Sănătății de data aceasta, solicitând „să intervină și să stopeze politica de umilire a personalului din sistemul național de educație”.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” au reacționat astfel la declarațiile de miercuri seară ale ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, care a denunțat o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și a acuzat comportamentul unor „pedagogi”, despre care a spus că „avem acest sport, fuga de răspundere”.

Miercuri, Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă că decizia este în curtea Educației fiindcă „legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”.

Întrebat, miercuri, de jurnaliști ce decizie va lua, Sorin Cîmpeanu a răspuns că va analiza materialul primit și va discuta cu reprezentanții Ministerului Sănătății, apoi va anunța o decizie finală.

Întrebat din nou, joi, ce decizie a luat, Cîmpeanu a evitat să răspundă clar. „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul sănătății (…). După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”, a scris Cîmpeanu pe grupul de comunicare al Ministerului Educației.

Testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu, a anunțat, miercuri, Ministerul Sănătății, care pasează decizia finală la Ministerul Educației

„Legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”, drept urmare „decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, se arată într-o informare de presă a Ministerului Sănătății.

„La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/ interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ etc.”, mai precizează Ministerul Sănătății.

Decidenții din Sănătate au reiterat că „domeniul educațional care a solicitat utilizarea acestui tip de teste este îndreptățit să decidă și cu privire la modul de utilizare. Ministerul Sănătății va sprijini acest demers”.

Procedura de management a cazurilor elevilor care sunt testați pozitiv de coronavirus va fi reglementată la nivelul unui Ordin comun al celor două ministere, care este în proces de elaborare în momentul de față.

  • Distribuirea testelor de salivă în școli încă nu a început, urmând ca livrarea să aibă loc la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Raed Arafat. Mai multe detalii aici.
Cine va administra testele de salivă

Neînțelegerile privind cine va administra testele au pornit după ce două federații mari de profesori au transmis o adresă la Ministerul Educației în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”. Raed Arafat a comentat cerința federațiilor sindicale spunând că acestea sunt doar „pretexte”.

În cele din urmă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a cerut lămuriri privind modul de administrare a testelor de la Ministerul Sănătății. Într-un comunicat oficial trimis luni, scrie: „Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății clarificări referitoare la Instrucțiunea privind procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ.

Având în vedere colaborarea cu Ministerul Sănătății în gestionarea situației epidemiologice existente la nivel național pentru desfășurarea cursurilor școlare în condiții de siguranță epidemiologică, dar și instrucțiunea emisă de acest minister cu privire la administrarea testelor pe bază de salivă și, fiind vorba de elevi, inclusiv cu vârste mici, Ministerul Educației a solicitat precizări cu privire la următoarele aspecte:

Dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților/aparținătorilor legali. În cazul unui răspuns pozitiv, acest lucru ar fluidiza foarte mult procesul de screening, având în vedere faptul că fiecare părinte este responsabil pentru sănătatea propriului copil, sprijinind astfel și obiectivul principal – consolidarea prevenției;” – Mai multe detalii aici.

Luni seară, ministrul Educației a spus la Digi24 că vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu. Ministrul a spus că cei mici ar putea să fie testați acasă, de către părinți, iar cei mari să-și auto-administreze testele. O decizie clară în acest sens nu a fost încă luată.

Citește și:
BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației
Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”
BREAKING Reacție dură a sindicatelor din Educație la „fuga de răspundere” a „pedagogilor” invocată de ministrul Sănătății: Guvernul României a fugit de răspundere amânând majorările salariale legale pentru profesori / Anunță proteste de luni, în toată țara, dacă nu va fi modificată instrucțiunea pentru ca elevii să fie testați „cu prioritate” acasă
Cseke Attila denunță o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și acuză comportamentul unor „pedagogi”, părinți și elevi, care acum nu se mai implică: Avem acest sport, fuga de răspundere / Aceste teste de salivă au fost considerate un fel de miracol. Nu sunt acte medicale, școala trebuie să decidă cine le face
BREAKING Testele pentru elevi pot fi făcute la domiciliu, anunță Ministerul Sănătății, care pasează decizia finală la Ministerul Educației. UPDATE Cîmpeanu: Vom anunța după ce vom analiza materialul primit și vom discuta cu Ministerul Sănătății
Cîmpeanu, despre când ajung testele de salivă în școli: Deci, le putem avea miercuri, le putem avea joi, le putem avea vineri, le putem avea săptămâna viitoare, luni
Elevii din clasele mici și copiii de grădiniță ar putea fi testați de părinți, acasă, iar elevii de liceu și-ar putea auto-administra testele pe bază de salivă, potrivit lui Sorin Cîmpeanu: N-ai cum să știi câți profesori sunt împotriva testării
BREAKING Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății privind testarea elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației, care cere o procedură care să nu blocheze procesul didactic
ULTIMA ORĂ Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății să spună dacă testele pe bază de salivă pot fi administrate elevilor la domiciliu sub supravegherea părinților: Ar fluidiza foarte mult procesul de screening / Ministerul cere și INSP o opinie oficială privind rata de vaccinare de 60%

Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Domnule “Tâmpeanu”, cum e cu GDPR-ul?
    Ești prea tâmpit ca să cunoști…
    Ai idee că nu sunt respectate norme in unele școli? Ai idee că unele școli nu au personal vaccinat 60%, nici rata de incidență sub 3 la mie iar ele funcționează normal ( copiii merg fizic la școală)? Ai idee câți inspectori școlari spaguiti ai? Ai idee câți inspectori școlari incompetenți ai sau câți directori în funcție care nu au fost capabili sa ia examenul?
    Ești prea tembel ca să înțelegi! Faci pe interesantul la TV, in special la Prelipceanu ( că de, ai întrebări servite și nu are tupeu sa te contrazica).
    Vai mama ei educație cu așa cretinoid de ministru!

  2. Inca o hartie. Nu-i intrece nimeni pe astia la produs hartii, la prostie si hotie.

    Apropo de GDPR. Exista o procedura cu privire la hartia asta? Pe unde circula? Unde e pastrata? Cine are acces la ea? Cat timp se pastreaza?

  3. Si părinții care nu sunt de acord cu testele voastre!? Nu vad nicaieri de bifat pe!? Suntem obligați sa fim de acord? Daca da! Mergeți dv la școală, si sa luati marea majoritate a guvernului ca aveți nevoie!!!!

    1. Madam, nu mai vezi bine? Sunt de acord DOAR IN PREZENTA MEA. Daca nu esti de acord sa fie testat, bifezi si il testezi tu cu manutza ta. Poate crezi ca ne imbulzim noi profesorii tare sa ti-l testam sau ca suntem asa cretini sa punem mana pe plodul tau fara acord prealabil. Stai lina, ca nu ne dorim asa ceva cu mare ardoare. Nu ti-l testeaza nimeni. Ti-l testezi singurica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației încearcă să impună profesorilor un anumit număr de note în primele două module, printr-o adresă semnată de un secretar de stat / Recomandarea este ca cel puțin o notă să fie în urma unei evaluări scrise

La disciplinele cu peste 2 ore pe săptămână, elevii vor avea la sfârșitul anului 2023 câte 3 note, potrivit unei adrese a Ministerului Educației către inspectoratele școlare. Dintre acestea, cel…
Vezi articolul

Senatorul Ștefan Pălărie, inițiatorul legii depolitizării numirii directorilor interimari, reintoarsă de Iohannis: România educată … mai încolo, nu astăzi / O decizie politică de a ține captive școlile în mâinile filialelor politice de județ

Senatorul USR-PLUS Ștefan Pălărie, inițiatorul legii care prevedea ca directorii interimari din școli să nu mai fie numiți politic, a reacționat la decizia președintelui Klaus Iohannis de a o întoarce…
Vezi articolul

Program gratuit de formare pentru profesorii de matematică din 4 județe, despre predarea prin legătura dintre școală și realitate – DataMathLab 2023 / Vor învăța cum să ajute elevii să înțeleagă matematica și să o folosească de zi cu zi

Profesorii de matematică din 4 județe ale țării se pot înscrie și participa gratuit la un program de formare care își propune să îi ajute să contribuie la înțelegerea matematicii…
Vezi articolul