BREAKING Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății privind testarea elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației, care cere o procedură care să nu blocheze procesul didactic

36.659 de vizualizări
Foto: gov.ro
Instrucțiunea dată de ministerul Sănătății care prevede aplicarea testelor pe bază de salivă elevilor „nu poate fi implementată real în școli”, anunță ministrul Educației. Acesta a intervenit la Antena 3 și a explicat că „procedura este inaplicabilă” dacă în școală există doar un cadru medical sau nu există niciun cadru medical.

„Eu sunt dator să le spun celor care au emis această instrucțiune că acest lucru nu poate fi implementat real în școli. Atunci când ai 50 de clase, când ai un singur cadru medical sau niciun cadru medical, procedura este inaplicabilă. Și asta este datoria Ministerul Educației să aducă la cunoștința celor care au emis această instrucțiune”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat cine va face aceste teste, după ce profesorii s-au exprimat împotrivă, potrivit sondajelor sindicatelor, Cîmpeanu a spus, indirect, că procedura blochează procesul didactic.

„Eu sunt convins că există foarte mulți colegi, cei mai mulți colegi sunt de acord să sprijine procesul de testare în interesul elevilor. Sunt și alții care nu vor fi de acord, cu siguranță. Dar ideea principală este să avem o procedură care să contribuie la starea de sănătate în școli, în interesul elevilor și profesorilor și care să nu blocheze, dacă se poate, procesul didactic”, a spus ministrul.

Declarația integrală în video de mai jos:

Luni după-amiază Ministerul Educației a întrebat public Ministerul Sănătății, printr-un comunicat și o adresă, dacă testele pot fi făcute și de către părinți, dacă aceste teste sunt și pentru copiii de grădiniță și dacă testarea trebuie făcută cu acordul părinților.

Divergențele au apărut după ce vineri Ministerul Sănătății a emis o instrucțiune – act normativ – prin care organizează testarea în școli, pe bază de teste antigen rapide din probe de salivă.

Procedura presupune, printre altele, ca elevii care urmează să fie testat să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului. Testarea trebuie să se facă în zilele de luni și joi, înaintea începerii orelor de curs, prevede procedura.

Testele folosite și recipientele lor sunt „considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios” și vor fi colectate printr-o procedură specială specificată într-un ordin din 2012 pentru colectarea deșeurilor medicale.

Sindicatele din Educație au anunțat că protestează față de instrucțiunea cu testarea elevilor printr-o petiție trimisă membrilor, pe care aceștia ar trebui să o trimită pe două adrese de email ale Ministerului Sănătății. Cer ca testele să fie făcute de părinți.


10 comments
  1. Mahhhh, eu m-am chinuit azi 1 ora sa le reamintesc treaba cu subiectul si predicatul la o clasa a V-a. Pe astia vreti voi sa-i testati? Astia nu stiu nici numele sa si-l scrie bine. Parintii sunt semi-analfabeti. Vreti sa le bagati pe gat profesorilor marea flegmareala? Nu va este rusine, nesimtitilor? Nu mai aveti pic de bun simt pentru prostul ala care v-a pus stiloul in mana?

  2. În fiecare vineri sa fie distribuite părinților testele ptr săptămâna care urmează. Sau lunar, pentru toată luna.Sa își testeze fiecare copiii acasa. De asemenea făcută o declarație pe propria răspundere,
    prin care parintij sa își ia angajamentul ca testează copilul cu testele primite și ca nu își trimite copilul la școală dacă rezultatul testului e pozitiv. Asa e cel mai bine. Cei care vor spune ca ei nu testează copiii ca nu sunt cadre medicale, sunt doar rău intentionati: testele de saliva pot fi făcute de catre oricine, nu trebuie neapărat sa fie cadre medicale.

  3. Cand a vrut testare in scoli asta nu s-o fi gandit si cum se va face testarea asta? Ramai perplex.

    Faraonu’ joaca golf. Astia la ME fac schimb de hartii cu MS si INSP. Superman se lupta pentru ciolan. Cool!

  4. Dl. Campeanu a insistat cu aceste teste inca de acum 1 an, sustinand ca elevii le vor auto-administra “ca in alte tari unde a mai auzit dansul despre acest procedeu”, nu s-a gandit oare ca si in acest caz “utopico-ideal” in care copilul “scuipa singur, si reuseste cumva sa amestece saliva cu reactivul, dupa care picura cu maxima atentie 3 picaturi fix pe fereastra casetei de testare”, dupa cum am spus , chiar si in aceasta situatie ideala, testele (care contin saliva) vor trebui verificate de un adult si catalogate? Toate acestea dureaza foarte mult timp la o clasa cu 30 de elevi chiar si cu un cadru didactic dispus sa asiste minorii.

    Cum ar putea 1 asistent medical cat au scolile “fericite” sa efectueze intr-o zi 1500 de teste (nr de elevi din scoala din sectorul 1 a copilului meu, nu este o cifra inventata).

    Efectuarea unui test cu asteptarea rezultatelor, comunicarea si luarea in evidenta a acestora este imposibil sa dureze mai putin de 10 minute per elev, sa spunem in cazul fericit 45 de minute per toata clasa daca asistentul medical este foarte eficient si preia cu rapiditate materialele cu probe biologice rezultate in urma testarii. Inmultiti 45 de minute cu 50 de clase cat are scoala noastra, si veti obtine mult mai mult de 24 de ore.

    Cum am spus si alte dati, dl. Campeanu nu cunoaste matematica elementara, chiar si in situatia in care o parte dintre profesori vor ajuta la testare, este absolut imposibil sa testezi 1500 de elevi in cele 10 ore cat au cele 2 schimburi, si sa ai pretentia ca se va mai face si scoala in acea zi (deci 2 zile pe saptamana irosite).

    Iar in ceea ce priveste problema “deseurilor periculoase”, sincer nu stiu la ce s-a gandit acest ministru cand a hotarat sa faca screening covid in scoli.

    Nu se putea sa fie facut un proiect pilot intr-o scoala la inceputul anului scolar? Sa se determine astfel problemele ce vor crea dificultati intr-un viitor program de screening national? Nuuuuuu dumnealui a cumparat milioane , repet MILIOANE de teste pe care acum se gandeste sa le trimita acasa cu elevul, sa il ajute parintii la testare , si revenim iar la elevii din familii defavorizate, cu parinti slab sau chiar deloc educati, care nu stiu nici macar sa citeasca, cum sa pretinzi ca acei adulti vor sti sa ajute copilul sa isi faca testul???

    In contextul in care sunt parinti care inca trimit copii cu simptome la scoala, cum credeti ca ne putem baza pe ei sa trimita rezultate corecte?

    Dar parca vedem ca majoritatea acestor teste pe care statul a platit bani buni (mai multi decat pretul de achizitie din farmacii) vor ajunge la vanzare pe internet pe vreun site de anunturi online.

    Cum isi poate imagina acest ministru ca se va face testare screening in scoli, cand pana acum in Romania acest lucru nu s-a facut nici in spitale, nici de catre primarii… de catre NIMENI (desi parca a fost Dna. Alberts cu caravana ei sa testeze intr-un sat pe undeva… si a reusit sa se infecteze cu Covid pe acolo).

    Sa mai mentionez faptul ca aceste teste nu sunt deloc precise? Chiar si in situatia in care se face testul imediat ce s-a trezit copilul fara sa bea, sa manance si sa se spele pe dinti?

    Concluzionez: S-a facut voia domnului Campeanu si s-au cumparat testele…. acum se dovedeste ca nu este in stare sa le administreze, nu exista nicio regula pe care o putea da Ministerul Sanatatii si pe care ar fi putut Ministerul Educatiei sa o implementeze… NICIUNA , asadar Dl. Campeanu doreste sa dea vina pe Dl. Attila asa cum a dat de fiecare data vina pe Dna. Mihaila si Dl. Tataru (a incercat sa dea vina si pe Dl. Voiculescu, insa dumnealui nu prea avea argumente, noroc cu doamna Moldovan care ii mai tinea piept “celui fara competente medicale” de la Educatie).

    Multumesc pentru efortul de a ajunge la sfarsitul acestui lung comentariu!

  5. E minciuna ca cei mai mulți profesori sunt gata de a manipula scuipatul elevilor. Sa manipuleze părinții saliva copiilor proprii.

  6. Sa crezi asta domnule ministru ,este dovada ca sunteți complet rupt de sistemul de invatamant. Profesorii nu vor sta sa le scuipe elevii in palme,este nebunie curată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Există „mici decalaje” între formarea inițială a educatorilor și practica de la clasă, „ar trebui să ne întâlnim mai des, să fim pe aceeași pagină”, spune Viorica Preda, inspector pentru educația timpurie în Ministerul Educației

O provocare din sistemul de educație timpurie sunt „micile decalaje” care există între formarea inițială, formarea continuă ale educatorilor și practicile de la clasă, spune Viorica Preda, inspectorul general pentru…
Vezi articolul
schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei

Daniel David, despre cei care neagă existența virusului: Avem o problemă cu alfabetizarea științifică / Copiii în școală nu fac suficientă biologie, nu se uită suficient la microscop, nu mai fac suficientă știință

„Avem o problemă cu alfabetizarea științifică. Avem o problemă cu analfabetismul funcțional uriaș și avem o problemă cu neîncrederea între noi, și între noi și instituții”, spune psihologul Daniel David…
Vezi articolul
carte Dostoievski

Confruntată cu un val de critici, o universitate din Milano s-a răzgândit și va ține cursul despre scriitorul rus Dostoievski, deși îl anulase “pentru a evita orice formă de polemică în aceste momente de mare tensiune” / Conducerea universității consideră că a fost vorba de o “neînţelegere”

Coducerea Universității Bicocca din Milano a cedat presiunilor, după ce pe reţelele sociale s-a declanşat un protest prin care studenții cereau ca un curs despre scriitorul rus Fedor Dostoievski să…
Vezi articolul