DOCUMENT Procedura de testare pentru elevi cu teste rapide antigen din salivă prevede că elevii și profesorii nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului / Procedura durează minimum 20 de minute pentru o persoană

27.545 de vizualizări
Foto: Max Fischer – Pexels.com
Procedura de lucru privind realizarea testării cu teste rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ a fost finalizată de Ministerul Sănătății și va fi trimisă în școli. Edupedu.ro publică procedura după care profesorii vor face testarea elevilor.

Documentul prevede că elevii și profesorii sau personalul școlii care urmează să fie testat nu trebuie să mănânce sau să bea nimic cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului.

Testarea trebuie să se facă în zilele de luni și joi, înaintea începerii orelor de curs, prevede procedura.

Testele folosite și recipientele lor sunt „considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios” și vor fi colectate printr-o procedură specială specificată într-un ordin din 2012 pentru colectarea deșeurilor medicale.

În procedură nu este specificată obținerea vreunui acord din partea părinților pentru testarea copiilor.

Redăm procedura de testare din instrucțiunea emisă de Ministerul Sănătății:

Unitățile de învățământ din sistemul public și privat au următoarele si responsabilități:

1. să raporteze direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă în vederea testării prin metoda RT-PCR sau prin testare rapidă antigen.  

2. să anunțe imediat părinții sau reprezentantul legal dacă elevul are rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

Metodologie de lucru la nivelul școlii:

În scopul identificării rapide a eventualelor cazuri de infecție cu virusul SARS-COV-2, se efectuează testarea elevilor, utilizând teste antigenice rapide din salivă.

  1. Măsuri generale

Cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unităților de învățământ, are/au următoarele responsabilități:

a) să gestioneze testele antigenice din salivă la nivelul unității;

b) să realizeze testarea elevilor cu testele rapide antigenice din salivă;

c) să țină evidența tuturor rezultatelor obținute la testarea bisăptămânală;

d) să participe la instructajul privind modalitatea de utilizare a testelor antigenice rapide din salivă și a interpretării rezultatelor acestora precum și a modului de colectare a testelor utilizate.

Testarea elevilor cu teste antigenice rapide din salivă se realizează după cum urmează:

  1. În prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
  2. Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă, de cadrul medical/persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ;
  3. Personalul unităților învățământ va fi instruit privind colectarea testelor utilizate, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. Acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.
  4. Procedura de testare a elevilor se încheie cu dezinfecția corectă a mâinilor.

Managementul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

  1. Cadrul medical/persoana desemnată anunță imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
  2. Elevul este izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde este monitorizat de către un cadrul medical sau persoanele special desemnate conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 – Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
  3. Cadrul medical sau, după caz, persoanele desemnate din cadrul unității de învățământ solicită la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR sau testare rapidă antigen a elevului.

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen din salivă:

  1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;

2. Se păstrează testele intre +2 și +30 °C;

3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasă din folia protectoare de aluminiu;

4. Se prelucrează mostra de salivă imediat după recoltare;

5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului.

6. Pentru testarea propriu-zisa:

  • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folosiți-l cât de curând posibil.
  • Se așază dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată.
  • Se scoate un tub de extracție și o sticluță de soluție. Scoateți capacul și adăugați soluția în tubul de extracție.
  • Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei.
  • Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extracție.
  • Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical.
  • Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția.
  • Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (casetă).
  • Se citește rezultatul după 10-15 minute.

Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.

Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).

Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultatelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.”


25 comments
  1. Nu accept asa ceva. Nu sunt medic, nu am conditii, nu am acordul parintelui, nu mi s-a dat in 2 ani macar o masca de la scoala, desi am semnat protectia muncii. Nu concep sa asist la asa ceva sau sa ma implic in vreun fel. Niciun cadru medical nu a fost si cadru didactic. De peste 7 ani noi suntem si medici. In fiecare toamna-iarna facem triaj, raportari, mai nou termoscanare si acum vor sa facem si teste Covid. Profesorul romana, bun la toate. Cu salarii taiate si sporuri luate.

  2. Ieșiți în stradă să oprim aberația asta!!! Chiar am ajuns bătaia de joc a scârbelor astea ordinare de tampiti care sunt la conducere? Păi în ochi îi spun copilului meu să îi scuipe pe primul care îl obligă să facă asta. Și îi dau și în judecată pentru că îi ia dreptul constituțional la studiu!!!

  3. Copilul meu nu o sa fie testat fara prezenta mea!!! Nu este legal!!! Nu e nimeni avocat care sa deschida un proces? Sunt parinti care semneaza online pt o asa actiune in instanta!

  4. Dl Cimpeanu si cei din minister sunt total pe langa subiect. De fapt , nu e chiar asa, daca ne gandim la zecile de milioane de euro pentru teste si comisioanele aferente.
    In rest, e ministerul unde se emit ordine fara un aviz de legalitate sau facute pe repede inainte.
    L-as ruga pe dl ministru sa studieze cum se numeste (din punct de vedere penal) atribuirea unei calitati / exercitarea unei activitati pentru care nu ai pregatirea, calitatea necesara ( ma duc in instanta fara sa fiu avocat, operez fara sa fiu medic, semnez ordine de ministru ca secretar de stat fara sa am decizie de numire din partea primului minstru in acel minister, altul decat cel in care am functionat in trecut – cunoscatorii stiu la ce ma refer). Ok, cine s-ar incadra aici? Profesorii, nu dl ministru, doar el evita de regula sa-si asume responsabilitati. Dar dl ministru uita ca exista si infractiune a de instigare.
    In plus, o norma inferioara unei legi (gen instructiuni, ordine de ministru etc.) nu te exonereaza de cercetarea unor fapte penale, daca ai incalcat legea.

    Cum sa pui pe cineva sa-mi testeze copilul fara a avea pregatirea necesara. In plus, recoltarea probelor nu se face asa la intamplare, fara respectarea unor norme de protectie pentru cel ce le recolteaza, pentru ceilalti elevi (expusi, fara masca in momentul recoltarii, doar nu scuipa prin masca, improscand in aer virusul). Ati vazut la tv ce echipamente poarta cadrele medicale ce intra in contact cu bolnavii COVID sau recolteaza probe. Si tu , dl Cimpeanu ii trimiti pe elevi si pe profesori ca mielul ca taiere. In locul presei, l-as invita sa testeze dumnealui (in hainele de strada, fara protectie) o clasa de cca 36 elevi ( ca tot sunt multe clase peste efectivul stabilit prin lege) intr-o sala subdimensionata. Puterea exemplului.

    Ce faci cu elevii sau profesorii sau angajatii care nu voie sa bea si sa manance cu o ora inainte de recoltarea testului de doua ori pe saptamana ? Unii dintre ei au diabet, sufera de alte afectiuni. Cine iti da tie dreptul sa imi obligi copilul sa vina nemancat la scoala ?

    Parintii ar trebui sa protesteze, iar profesorii sa faca greva ( japoneza , pentru a nu afecta totusi procesul educativ si asa afectat de pandemie).

    Probabil ca tot ce spunem noi e in zadar si parca il vad pe dl Cimpeanu minsitru si in noul guvern, pentru a-si putea desavarsi creatia.

  5. Lasand toate celelalte deoparte ..ca nu e timo ca totul e o ineptie stie toata lume ca testele nu inseamna nimic !!!stiu zeci de oameni testati saliva care au negativi si dupa 2 ore li s a facut rau au mes la spital au facut test PCR si le a iesti covid…deci ce sems are toata mascarada asta ? Bine stiu raspunsul unii fac miliarde…inntimpurile astea nu e bine sa gandesti trebuie sa te supui ca oaia , si cum vine vara nu mai e nici un covid …

  6. Nici cadrele medicale nu au în fișa postului această acțiune și nici nu vor primi bani in plus . Va fi un haos in scoli.Opriti această acțiune

  7. Opriți odată inepția asta..nici cadrele medicale din școli nu au trecută în fișa postului această acțiune și nu vor fi plătiți în plus. Se va bulversa tot procesul de învățământ

  8. Și acordul părinților ? Unde este stipulat acest aspect ? Nici un cadru medical nu poate,legal,sa efectueze nici un test pe copil fără acordul părintelui.Pana la vârsta de 18 ani.Profesorii nu sunt cadre medicale,după ce ca Scoala este la pământ , măcar lăsați profesorii sa își facă profesia lor, mai pierd orele și cu testarea elevilor.
    Rusineeeeee !!!!! Miniștrii și guvernanți care ce visează noaptea aplica ziua.Noi părinții suntem prosti ca doar stam la comentarii și nu ieșim in strada.

    1. Tocmai mi-au spus doi parinti: o cunostinta si un parinte de elev ca ei dau in judecata profesorul care le testeaza copiii fara semnatura lor. Asadar, nu testez niciun elev. Nu am dreptul sa trec peste acordul apartinatorului elevului minor.

  9. 20 minute înmulțit cu 33 elevi/clasa = 660 minute : 60=11 ore
    Lectii când se mai fac ?
    S-au sunt arestați la școală ca să mai aibă puțin timp pt somn?
    Foarte frumos! Treaba de oameni DEȘTEPȚI (????)

  10. Ptiu, ptiu, ptiu, drace!
    Am scuipat suficient in… eprubeta?
    Sa le fie rusine atat M Educatiei, cat si M sanatatii, ca incarca profesorii cu scarbosenia asta.
    Medicii au salarii de patru ori mai mari (si inca fara garzi etc) decat profesorii.
    II asteptam sa recolteze saliva.

  11. O să fie haz mare. Deci prima oră de curs din orar o să dispară. Până stuchesc toți junii din clasă în recipiente (sub atenta și profesionista supraveghere a profesorului) durează cel puțin 15 minute. După aia așteptăm încă 15 minute să vedem rezultatul analizei. Mai rămân 20 de minute în care: izolăm mai întâi posibilii criminali care au adus covid de acasă, punem absențele, reactualizăm cunoștințele din lecția anterioară, captăm atenția pentru prezentarea noului conținut, precizăm obiectivele pe care le urmărim, prezentăm lecția nouă, fixăm cunoștințele, dăm sarcina de lucru pentru acasă. Ehe, câte nu se fac într-un veac de 25 de minute…

  12. Si pe profesori cine i-a intrebat daca sunt de acord sa testeze elevii?Au competente medicale si in toate domeniile??
    Risc nu exista pentru profesori??

  13. Testele au fost doar cumparate,nu le vom utiliza in scoli,bani sifonați de câte HOTII care ne conduc. Nu -i interesează de noi,doar buzunarul lor contează.

  14. Și eu care credeam că voi putea face treaba asta…
    Luni am o clasă cu 36 de elevi la prima oră. 20 de minute pentru un test? Nu termin de testat, îi va prelua colegul la următoarea oră. Dacă testăm la prima oră, copiii vin la școală fără să mănânce??
    E clar, alte achiziții inutile.

    1. No. Esti bolnav, ai pastile de luat, le iei pe uscat:) Nu mananci, nu bei. Esti diabetic? Nicio problema: coma diabetica nu ne priveste. Testul sa iasa bun:) Cretinilor!

  15. Treaba profesorilor este să își facă orele. Profesorii nu sunt cadre medicale. Testele să se facă în clasa în care se desfășoară orele? O aberatie!

  16. Mari idioti astia cu regulamentul, elevul vine la ora 7 sa se testeze nemancat si rezista pana la 13.30. In cel mai fericit caz se trezeste la 5.30, mananca ceva rapid si pleaca la scoala. O sa creasca numarul cazurilor de lipotimie.

  17. Deci pentru fiecare test e nevoie de o pipeta, ca altfel se pot contamina probele. Pe cand licitatia pentru pipete?

  18. Nu există nicio bază legală care să oblige profesorii să administreze asemenea teste! Profesorii nu au competențe medicale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like