BREAKING Școala va decide dacă dorește și dacă are condiții pentru ca profesorii să facă testarea în școală, dacă nu testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților. Rezultatul testului va fi trimis în scris sau prin e-mail dirigintelui, anunță ministrul Educației

10.660 de vizualizări
Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.com
„Testele vor putea fi administrate la domiciliu, de către părinți sau sub supravegherea părinților sau a reprezentanților legali, sau în școală. Atunci când există dorința colegilor – cadre didactice – pentru a fi administrate în școală, este nevoie și de acordul părinților”, a anunțat Ministrul Educației în această seară, în legătură cu testarea rapidă a elevilor.

Acesta a spus că părinții își vor da acordul prin intermediul unui formular, ce va fi elaborat de Ministerul Sănătății: „Acordul părinților va fi exprimat într-un formular, pentru care am agreat că va fi elaborat de către Ministerul Sănătății”.

„Rezultatul va putea fi trimis dirigintelui, în scris sau prin e-mail sau învățătorului sau unor persoane desemnate în școală”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Dacă părinții le fac copiilor testele acasă, nu mai e necesar acordul lor, după cum a declarat Ministrul Educației: „Este foarte posibil, pentru a acoperi toate situațiile, ca în ziua de vineri fiecărui elev sau copil de grădiniță să i se pună la dispoziție două teste pentru săptămâna viitoare. Dacă părinții decid să le facă acasă, evident că nu e nevoie de acordul părinților, pentru că ei înșiși le administrează, dacă profesorii în școală prin decizia Consiliului de Administrație consideră că administrarea poate fi organizată în școală, copilul va merge cu cele două teste sau cu testul de luni și testul de joi pentru a fi administrat în școală”.

Informații de context

Două federații sindicale ale cadrelor didactice s-au plâns, într-o adresă transmisă lui Sorin Cîmpeanu, că profesorii riscă să se îmbolnăvească de Covid-19 de la copiii infectați, dacă le administrează ei testele. Autoritățile medicale au respins plângerile ca fiind „pretexte” amintind că administrarea unui test rapid de salivă nu este un act medical.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret” au reacționat la declarațiile de miercuri seară ale ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, care a denunțat o presiune publică pentru introducerea testelor de salivă în școli și a acuzat comportamentul unor „pedagogi”, despre care a spus că „avem acest sport, fuga de răspundere”.

Miercuri, Ministerul Sănătății a transmis într-un comunicat de presă că decizia este în curtea Educației fiindcă „legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste (de salivă) la domiciliu”.

Distribuirea testelor de salivă în școli încă nu a început, urmând ca livrarea să aibă loc săptămâna viitoare, după cum a anunțat, ieri, Sorin Cîmpeanu.

Foto: © Najmi Arif Norkaman | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
BREAKING Cîmpeanu: În toate localitățile cu rata de infectare sub 3 la mie, indiferent de rata de vaccinare a personalului din învățământ, școlile și grădinițele vor fi deschise cu prezență fizică de luni – azi sunt 1.724 de localități sub acest prag
Telenovela Educație-Sănătate privind testele de salivă continuă. Ordinul de ministru comun trebuie modificat săptămâna aceasta. Cîmpeanu: „Astăzi voi avea o întrevedere cu ministrul Sănătății / După ce vom lămuri lucrurile, voi anunța ce este de anunțat”

11 comments
  1. Si profesorii cum vor fi testati?
    Nimeni n-a pomenit nimic despre asta. Incredibil.
    Tot acasa ?
    Sau ei vor fi mai fraieri, ca de obicei, si vor fi obligati sa se testeze la scoala, eventual de fata cu ministrul Campeanu, ca sa nu triseze cumva.

  2. Domnule Ministru,
    profesorii bolnavi de ce nu se inlocuiesc?
    Este ministerul pregatit pentru a contoriza toate cazurile aparute sau, tot asa..mai un interviu, mai un Ordin, etc??
    S-au testat mai multe variante, nu va consiliaza cine trebuie…coborati la firul ierbii, sa vedeti mai indeaproape realitatea…un prim amendament pe care va doresc sa-l intelegeti.

  3. Au plimbat pisica moarta intre ministere, ca apoi sa o arunce in curtea scolii. Acum raman parintii si profesorii sa vada cum rezolva aceasta problema pentru ca altii nu vor si nu pot. Este un alt subterfugiu prin care cei care si-au asumat pozitii de decizie se spala pe maini de orice responsabilitate. Iar ministrul sanatatii a avut neobrazarea sa acuze pe altii ca fug de raspundere.

  4. Ati scuipat la propriu si pe aceste teste. O sa le faca naiba acasa. Bătaie de joc pe sănătatea copiilor si multi bani publici.

  5. Și de când un test care vizează existența unei anumite boli, fie el și neinvaziv nu mai trebuie făcut de un cadru medical??? Eu cred că ministerul sănătății practică sportul fugii de raspundere!

    1. Spuneti ca sunteti cadru didactic, cati elevi sunt in scoala/institutia in care predati? Inmultiti cu 10 min pentru fiecare elev si apoi inpartiti la 60 min cate are o ora. Veti avea o surpriza. Daca nu ati gresit la calcule, cu siguranta veti constata ca sunt mai multe decat cele 8 ore de munca cat e programul unui cadru medical din scoala.

  6. HA HA!
    Tampeanu e tampit!
    Si poate nu stia :poti fi negativ la acest test si te vei pozitiva maine!De luni pana joi se vine la scoala!!!
    Oare de ce nu i-au explicat si tampeanului cei mai competenti din sanatate!
    Ai incredere in parini?Ai incredere in sosoci?
    Copii sunt tot 29-30 inghesuiti fara distantare!!Tot tampeanu e de vina!!!

    1. Pe lângă asta, dacă o clasă are circa 30 de elevi, și școala decide să testeze personal elevii, cam pe la ce oră ar trebui să se prezinte elevii la școală, ținând cont că pentru a avea rezultatul unui test este nevoie de circa 15 minute? Unde îi va ține pe elevii testați până la rezultatul negativ al testului, împrăștiați pe coridoare cu distanță minimă de siguranță?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Transportul gratuit” al elevilor navetiști, în aer. Cazul Constanța: Școlile nu găsesc transportatorii din lista trimisă de Consiliul județean, dar au trimis tabelele cu numele elevilor pe o adresă de e-mail, spune șeful ISJ care anunța că de azi aproape toți elevii vor merge gratuit la școală

Școlile nu pot contacta unii transportatori pentru a le trimite listele cu numele elevilor pentru a beneficiat de transport gratuit, spune inspectorul general școlar Sorin Mihai: “Am situații în care…
Vezi articolul

Ministerul Educației a redeschis apelul PNRR pentru depunerea cererilor de finanțare pentru școlile din programul de reducere a abandonului școlar, runda 1, la 6 luni de la semnarea contractelor / Surse: 40 de școli ar fi vizate

Ministerul Educației a decis redeschiderea perioadei de depunere a documentației pentru școlile incluse în Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), potrivit edu.ro. Conform surselor Edupedu.ro, 40 de unități de…
Vezi articolul