Livrarea testelor în școli este amânată pentru încă o săptămână, anunță ministrul Educației

9.218 vizualizări
Sorin Cîmpeanu / Foto: Sorin Lupșa – Agepres Foto
„Testele încă nu au ajuns în școli. După ultimele informații pe care le-am primit astăzi, ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge”, a declarat ministrul Educației, la un eveniment organizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi de Consiliul Naţional al Elevilor.

Acesta a precizat că a discutat astăzi cu ministrul Sănătății: „Înainte să intru în această videoconferință, am avut discuții cu ministerul Sănătății pentru a adapta la realități, la evoluția epidemiologică, măsurile prin care elevii să poată participa la cursuri cu prezență fizică, în condiții de protecție sanitare”.

Sorin Cîmpeanu a spus că o serie de precizări vor veni de la Ministerul Sănătății: „De asemenea, Ministerul Sănătății va veni cu o serie de precizări care vor fi în egală măsură în interesul educației și în interesul protecției sanitare. Aceste lucruri, în măsura în care vom afla detalii la Ministerul Educației, le vom împărtăși cu voi, cu elevii și cu studenții, doar că lucrurile trebuie să se deruleze foarte repede. La finalul acestei săptămâni va trebui să avem lucrurile clare, la nivel educațional și la nivel sanitar pentru săptămâna viitoare”.

El a adăugat că își dorește mai multă predictibilitate și că lucrurile sunt adaptate din mers: „Suntem nevoiți să adaptăm lucrurile din mers. Știu foarte bine cât de mari sunt neajunsurile lipsei de predictibilitate. Știu foarte bine că sunteți nemulțumiți și v-ați dori mai multă predictibilitate. Vă asigur că și eu, ca ministru al Educației, îmi doresc mai multă predictibilitate, însă vedem bine ce se întâmplă în jurul nostru, nu numai în România, ci și în toate celelalte state. Predictibilitatea este foarte greu de asigurat pentru evoluția epidemiologică. Dacă îmi acordați prezumția de onestitate, va sigur că toate măsurile pe care le propun și pe care le asum, le fac cu maximă responsabilitate, în interesul în primul rând al elevilor și studenților, cu toate neajunsurile de rigoare, fiind puși să alegem răul cel mai mic”. 

Amintim că Raed Arafat a declarat astăzi pentru Edupedu.ro că livrarea testelor de salivă va avea loc la finalul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare.

Ministerul Sănătății a informat miercuri că testele de salivă pot fi administrate și de părinți la domiciliu, însă decizia finală va fi luată de Ministerul Educației. Sorin Cîmpeanu a declarat că mai întâi va analiza informarea colegilor de la Sănătate, va discuta cu ei și abia apoi va face un anunț în acest sens.

Luni seara, Sorin Cîmpeanu a declarat la Digi 24 că testele de salivă vor ajunge la finalul acestei săptămâni: „Aşteptarea mea este, aşa cum am primit informaţia: la finalul acestei săptămâni. Dar se poate foarte bine să fie şi luni, marţi, la începutul săptămânii viitoare”.

Tot atunci, ministrul Educației a mai spus că vrea o aplicare diferențiată a testării elevilor mici și copiilor de grădiniță, față de cei din liceu. Ministrul a spus că cei mici ar putea să fie testați acasă, de către părinți, iar cei mari să-și auto-administreze testele. O decizie clară în acest sens nu a fost încă luată.


4 comments
  1. Ministrul Educatiei zice sa decida Ministrul Sanatatii.
    Ministrul Sanatatii zice ca decide Ministrul Educatiei.
    Intre timp copiii asteapta primul pozitiv in clasa. Cinic, nu ? Sau pandemia s-a terminat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
interzicerea fondului clasei și școlii

Aproape 27% din profesorii respondenți nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariile galben sau roșu/Peste 30% au fost nevoiți să cheltuiască peste 1.000 de lei din resurse proprii pentru materiale didactice – SONDAJ

26,7% din repondenții unui sondaj realizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” spun că nu sunt pregătiți pentru trecerea în scenariul hibrid/roșu, iar 73,3% din unitățile de învățământ nu…
Vezi articolul