Baciu: Procedura de testare a elevilor de către profesori este finalizată. Arafat, despre refuzul unor profesori de a testa elevii pe motiv că se infectează de la ei: „Astea sunt pretexte”

38.779 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
Ministerul Sănătății a finalizat instrucțiunile de administrare a testelor de salivă în școli și urmează să dea un comunicat pe această temă cel mai probabil în decursul zilei de vineri, a spus secretarul de stat Andrei Baciu, la conferința săptămânală de presă de la Ciolpani, pe tema măsurilor luate de autorități în pandemie. De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat a spus că profesorii care refuză să-și testeze elevii pe motiv că se îmbolnăvesc de la ei vin, de fapt, cu un pretext. Baciu a completat că nu vede de ce un profesor care se îngrijește „cu dăruire” de educația elevilor săi ar refuza să facă acest lucru simplu, „care nu este un gest medical”.
 • Amintim că două federații mari de profesori au transmis joi o adresă la Ministerul Educației în care spun că „aceste teste nu pot fi administrate preșcolarilor și elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși, în absența echipamentului special de protecție”. Este vorba de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație “Spiru Haret”.
 • Primele teste de salivă ar urma să ajungă în școli săptămâna viitoare, după ce Ministerul Educației a încheiat acordurile cadru pentru achiziționarea acestora prin negociere directă. În total, în școli vor ajunge 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I. Mai multe detalii aici.

„Procedura de testare în școli este, cred, finalizată, va fi dat un comunicat cred că în cursul zilei de astăzi. Prin această instrucțiune, pe care Ministerul Sănătății o face, definim cum se întâmplă lucrurile în teren, în realitate. Acest lucru se va face sub coordonarea direcțiilor de sănătate publică, împreună cu inspectoratele județene, iar testarea se va desfășura efectiv la școală. Toate aceste lucruri sunt detaliate astfel încât să se desfășoare în baza unei proceduri sistematice, toată lumea să facă la fel, iar cazurile pozitive vor fi dublate de o diagnosticare prin PCR sau test antigen tocmai pentru că asta este singura modalitate de diagnostic reală. Ce facem prin testarea de acest fel este mai degrabă o metodă de screening prin care încercăm să identificăm cazurile cât mai devreme, imediat ce acestea apar”, a spus Andrei Baciu.

Întrebat ce li se întâmplă profesorilor care nu vor să testeze elevii, el a răspuns: „Trebuie să vedem de ce refuză testarea mai întâi, adică o problemă bine încadrată este pe jumătate rezolvată… nu văd de ce să refuze”.

 • Jurnaliștii din sală au explicat atunci că profesorii acuză posibilitatea de a se infecta, moment în care a intervenit Raed Arafat spunând că acestea sunt „pretexte”.

Baciu a continuat apoi ideea: „Pentru partea de utilizare o să venim cu toate informțaiile și o să le transmitem astfel încât să știe toată lumea ce are de făcut, nu este chestiune complexă, este o simplă procedură de testare, cred că aproape orice om din România a fost testat sau s-a testat. Trebuie să lucrăm sistematic ca să ajungem să avem cât mai puține cazuri de îmbolnăvire. Ideea este de a depista cazurile cât mai repede astfel încât să nu se îmbolnăvească și alți copii sau alți membri ai unității de învățământ”.

Raed Arafat intervine din nou și amintește că, pentru a ieși din pandemie, oamenii trebuie să arate solidaritate și să lucreze împreună. „Dacă interesul nostru este, într-adevăr, ca activitatea din școli să se deruleze în siguranță, va trebui un efort mic din partea tuturor ca să putem să reușim. Statul finanțează cu sume importante aceste teste și le pune la dispoziție, a rămas ca ele să fie administrate de cineva, ele nu necesită niciun act medical deosebit. Așa putem face ca școala să se desfășoare corect, așa că îndemnul meu este să lucrăm cu toții împreună, asta e important. Dacă la fiecare pas sunt unii care găsesc motive să nu facem acest pas, rezultatul final va fi că vom rămâne pe loc”, a spus Arafat.

Andrei Baciu a încheiat spunând „cu aceeași dăruire și atenție cu care profesorii se îngrijesc de educația copiilor, la fel ne putem îngriji și de această mică chestiune de sănătate care nu este un gest medical, este un simplu lucru pe care putem să-l facem fără riscuri suplimentare altele decât cele la care ne expunem în mod normal”.

Declarațiile, de la minutul 35:00, în video-ul de mai jos:
Citește și:
Baciu, Ministerul Sănătății: Pregătim o procedură, testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical. Nu este o chestiune sofisticată
Testarea cu teste din salivă a copiilor de grădiniță, elevilor și a profesorilor să se facă acasă, pentru că cei pozitivi ar rămâne izolați, iar la școală s-ar putea continua cursurile – scrisoare deschisă către miniștrii Educației și Sănătății a Societății Medicilor din Colectivitățile de Copii și Tineri
Testele de salivă nu pot fi administrate elevilor de către salariații din învățământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceștia pot fi expuși – Sindicatele profesorilor

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


48 comments
 1. Serios? Profesorii sa testeze. Auzi dl Arafat, când medicii de familie te consulta prin geam, îți dau rețetă prin mesaj, nu se uita nici cu spatele (ca să nu vorbesc urat) la tine, nu mai sunt pretexte. La profesori sunt pretexte. Sunteți o mizerie de conducători, toți de la deșteptul de iohanis (da da nu merita majuscule) pana la ultimul deputat /senator. Din inima va doresc sa vi se întoarcă înzecit tot ceea ce oferiți. Penalilor

 2. Sunt părinte și nu sunt de acord cu testele în școală, dar mai ales făcute de profesori, învățători, etc.. M-am saturat sa văd atâtea atribuții în capul învățătorilor. Sunt multe de spus, dar cine vrea sa gândească o va face și nu va judeca greșit ce spun. Nu sunt de acord sa trimit copiii mai repede la școală, dar nici sa fie luat din timpul orelor de curs pentru teste. Vrem școală și atât. Nici copiii nu mai pot suporta atâtea idioțenii din cauza ca unii profesori exagerează. Masca non stop pe nas, chiar dacă au 8 ore pe zi. Vin acasă cu dureri de cap și stare de rău. Dacă spui asta te cataloghează mofturos sau în alte feluri.. Distanțare, dezinfectare….ce mai vreți? Se face școală sau nu?

  1. Inteleg ca al dvs. copil nu este printre cei 21 aflati la terapie intensiva. Si sunteti sigura (de ce oare ?!) ca nici nu se poate imbolnavi de covid. Ce sa zic… bafta !
   Sunt insa multi alti parinti mult mai responsabili, care vor sa-si protejeze copiii cu masca (ata cat poate ea proteja de-a lungul a 4-5-6 ore de stat intr-o incapere) si care vor, din acelasi motiv, testare in scoli (cum se face de multa vreme in statele civilizate).

   1. Da domnule, sunt sigura ca se exagerează enorm pe pandemia asta. Și de gripă se ajunge la terapie intensivă. Și din alte motive. Absolut toate simptomele de răceală, gripa, pneumonie și altele sunt incluse la covid. Testele au o marja de eroare de 30-40 la suta. Ma duc cu copilul la doctor ca are rosu în gât, pac test, îl trimit la școală după 10 zile de tratament și repausul impus, mai scăpa un strănut sau o tuse seacă, pac test,… Ce naiba, dacă i se usucă gatul de la mască asa cum pățesc și eu după 20-30 de minute de purtat masca îmi vine sa tușesc continuu, iar dacă o fac în public se uita lumea ca la felul 5 la mine. Am cunoștințe apropiate care știu sigur ce se întâmplă în spitale și ce “adevăr” ni se bagă noua pe gat de media și autorități. M-am saturat și n-am nici un motiv sa ma tem de asa-zisul covid. Îmi asum deciziile și dacă cineva se teme de boală sa se testeze, vaccineze, poarte masca, orice vrea, nu judec pe nimeni și nici alții sa nu ma judece. Fiecare sa se protejeze cum știe mai bine. Mi-am învățat copiii sa păstreze distanța ca să nu supere pe nimeni din cei care se tem de boală.

 3. Cu genul ăsta de populație nu reușim decât să creăm probleme. Totul începe cu NU! Nu mască, nu distanță, nu vaccin, nu izolare, nu carantină, nu test, nu spital, nu oxigen. La prostie spunem “Daaaaaaa!” în cor!

 4. Nu este normal ca elevii să stea fără mască și să scuipe toți în același timp.Sunt în jur de 30 elevi în fiecare clasă. Oricum nu mai e nici o distanțare. Copiii și profesorii se sufocă cu mască…mai ales dacă trebuie să vorbească. Atât ar mai lipsi…să stea toți elevii fără mască în același timp.Nu mai spun despre faptul că unii ar putea vomita uitându-se la ceilalți. Va fi…deja este.Noaptea minții și a bunului-simț

  1. Nu am inteles: sunteti impotriva sau in favoarea purtarii de masca in scoala ? (va contraziceti pe parcursul catorva randuri: “Copiii și profesorii se sufocă cu mască” – “Atât ar mai lipsi…să stea toți elevii fără mască în același timp”).
   Am ras copios la ideea cu vomitatul ! (Sa va intrebati odrasla daca a vomitat cineva din clasa la testare si sa ne spuneti si noua.)

  1. Este o afirmatie ironica, nu ? Chestia cu abuzul ? E bine de precizat – nu de alta, dar pe acest site sunt si si unii parinti gata sa ia in serios asemenea texte… (ceea ce denota, desigur, ca, la vremea lor, scoala nu prea si-a facut datoria fata de ei; sau… ca n-a avut cu cine…)

  1. E o simpla întrebare. De ce trebuie ca, profesori să facă aceste testări? Ei nu sunt pregătiți să facă așa ceva și nici nu sunt remunerați pentru asta. In schimb avem cadre medicale plătite regește cu zeci de mii de lei ce ar trebui să facă lucrurile acestea . Nu este normal să scoți profesorii în fața pentru a testa copiii iar medici sa stea la căldurică.

   1. Am inteles ca profesorii vor ajuta la testare doar acolo unde nu exista medic/asistent medical in scoala. Ca idee, a ridica problema remunerarii pentru asa ceva, in conditiile de fata, nu vi se pare o meschinarie ? Pe de alta parte, nu stiu de ce am un feeling ca faceti parte din profesorii care iau cu doua maini “fondul clasei” si care accepta cadourile elevilor facute cu diverse ocazii. Sper sa gresesc in aceasta ultima privinta iar acuzatia nedreapta sa fie pacatul meu…

 5. Dacă nu există riscul de a contracta boala stănd în preajma copilului care scuipă și manevrând recipientul pe care se poate prelinge salivă, atunci de ce mai facem atâta tevatură cu purtatul măștilor și în jurul scolilor?
  Nu se răspândește covidul atingând scuipatul cuiva bolnav, dar suntem obligați la distanțare, dezinfectare, utilizarea doar a obiectelor personale…
  Unde este adevărul, grija pt profesorii obligați să se vaccineze, iar mai apoi, să se contamineze?
  Nicăieri. Dictatorii își continuă scenariile de psihopați.

 6. Ce vină au copiii că sunt supuși testărilor? Vă este greață ….! Aveți pretenții că sunteți profesori ? Sunteți niște nimicuri! Nu sunteți de acord și punct. Aveți impresia că , părinții sunt de acord să le gâdilați copiii în gură? Să vă fie greață de mințile voastre doamnelor și domnilor profesori ce ați comentat mai sus!

  1. Nu e vorba de greață…e vorba de riscul de infectare…cu cât mă apropii fizic mai mult de un elev,cu atât am un risc de infectare mai mare.Apoi la medici sau cadre medicale,atunci când li s-au cerut să facă ceva in plus,testare sau vaccin sau convingere pt vaccin,li s-au acordat ceva in plus la salariu
   La profesori nu li s-au acordat acele majorări de peste 22 la sută,prevăzute de lege de la 1 sept 2021,majorare care a fost amânată pt a treia oară în ultimii doi ani,deși legea prevedea asta.

  2. ~Monica: Vă este greață ….! Aveți pretenții că sunteți profesori ? Sunteți niște nimicuri!~

   Moni mamă, un nimic ești tu cu mă-ta (scris cu cratimă, desigur). Manipulează tu scuipatul a 30-35 de persoane dacă ești atât de inverșunată (având școala vieții, desigur și in cazul de față) in istericalele exprimate aici. Lasă tu profesorii să-și facă datoria la disciplina pentru care sunt incadrați, nu le da tu teme! N-ai căderea

 7. Băi deșteptule! Refuzi să faci asta și atât . Ți- e greață de copii sau de tine? Ai copii cretinule? Ai idee cum se crește un copil? Te pomenești că ești și profesor imbecilule. Ai impresia că părinții sunt de acord să-i gâdeli tu pe copii strângându – le saliva să-i testezi ?

  1. Gresesti ingrozitor. Avem 9 decese printre parintii profesorilor in ultimele 3 saptamani. In 4 dintre cazuri chiar profesorii au purtat boala, luata de la elevi. Crezi ca toti elevii se comporta corect si sunt cuminti sau intelegatori? Asa ne vin de acasa. Asa sunt si parintii lor. Avem foarte multi elevi cu probleme grave de comportament care reprezinta un risc in cazul unor astfel de testari. Procedura e intradevar gretoasa si pentru elevi, si pentru profesori, iar eficienta testelor este oricum foarte scazuta. Dupa cum comentezi, inca nu ti-a murit nimeni. Rabdare. Vei ingropa in curand.

   1. Nu inteleg: va temeti de infectare de la elevi si totusi nu vreti (sa ajutati) la testare ? Este de noaptea mintii !! Sunteti profesor, ati facut o facultate, as fi avut niste pretentii de la dvs… cel putin pentru o minima gandire logica. Doamne, apara-mi copilul de astfel de profesori !

 8. Cât mai îndurăm aberațiile astea? Mie mi se pare imposibil de aplicat așa ceva decât dacă ne prefacem că facem. In lipsa unor echipe de asistente, s-ar putea să facem mai mult rău decât bine.I-am spus acum fiicei mele, ce urmeaza și m-a întrebat imediat: Unde, mama? In clasă? Adică să scuipam pe acolo? Și când să ne facă? Și dacă unul întârzie? Dar eu nu vreau să scuip de față cu colegii. La fiul meu, clasa are peste 30 de elevi. Cum și când să îi testezi pe toți? Ce haos iese acolo! Copiii trebuie luați pe rand, separat, vorbit cu ei. Eu știu cum e acasă cu doi, care sunt ai mei. E muncă de convingere. La școală, îi apucă plânsul, greața, frică etc. Singura varianta cât de cât, ar fi de făcut acasă, cu părinții sau cu cine stau. Doamne, luminează-le mințile pentru cea mai potrivită și folositoare măsură!

 9. Nu ii dati idei ministrului ca acum schimba fisa postului!!
  Parca aceste teste erau bune ,adica aratau ca esti pozitiv doar in faza in care ai simptome?Asa au afirmat medicii.
  Deci “ne facem ca facem”.
  Ingrozitor!!!
  Ministrul invatamantului are intreaga vina!!
  Sa plece!E cinic sau prost!!

  1. Doamne, fereste-ne copiii de “buna-credinta” si “dragostea de copii” a profesorilor, ca de restul i-om feri noi… Stati linistita, doamna, s-or gasi si colegi de-ai dvs. care sa accepte sa ajute la testare (daca scoala nu are asistenta), nu trebuie sa faceti nimic in plus in afara de a preda lectii si a asculta elevii.

 10. Când și unde să facă profesorii teste? Știe cineva cât timp ia testarea? În ce spațiu? În clase? La profesorul care are prima oră, în loc să facă meseria lui, să se ocupe de teste? Sau poate, chemați cu o oră înainte de școală? Sunt unele școli unde se începe la 7.30. Testarea de la 6.30? Copilul să plece de la 5.30 de acasă? Să se trezească la 4.30? Sunt mulți copii din București care vin de la o oră distanță de școală. E ridicol și o dată mai mult umilitor, să pui un profesor să facă orice altceva decât meseria lui în școală, cu atât mai mult testări imposibil de făcut în timp real. Desigur, eventual ne consolează dacă acceptăm că ne prefacem că facem, și atunci știm măcar că e un joc. Eventual sinistru.

  1. “E ridicol și o dată mai mult umilitor, să pui un profesor să facă orice altceva decât meseria lui în școală”

   Si eu ma gandeam ca e ridicol sa ai pretentii de la un profesor care pretinde ca-ti educa odrasla dar care cere fondul clasei si accepta cadouri… Dar, de, asta e situatia…. Pentru partea cealalta – testarea, ar fi totusi o justificare: pandemia, sutele de morti pe zi – chestii d`astea…

 11. Bai, refuzati total sa faceti cum vrea Guvernu’! Punct! Atata timp cat e ilegal si neconsitutional, daca acceptati, ca parinti si ca si profesori, veti fi complici la crearea si intretinerea aceleiasi mizerii, ca si ei! Trebuie sa ramanem uniti si de neclintit la mascaradele Guvernului! Ce nu se intelege ca e totul o mare facatura? Nu se vede ca e pt obtinerea adnului si pentru control si obedienta? Ce nu se pricepe? Tineti-va copiii acasa daca vor incepe cu asa ceva! Bagati-va copiii in homeschooling! Retrageti-i un an de la scoala! Intrati fortat toti in online! Variante sunt!

  1. Si cine sa faca homeschooling cu ei? Cine sta cu copii mei acasa ca sa faca scoala online sau homeschooling pana eu sunt la munca? Nu toti oamenii lucreaza de acasa sau pot sa se lase de munca ca sa faca scoala de acasa

  2. “Nu se vede ca e pt obtinerea adnului si pentru control si obedienta?”

   Mariana, draga, ti-ai luat pastilele pe ziua de azi ? Vezi ce chestii ajungi sa tastezi daca nu-ti iei medicatia ?!

   1. Tipic poporului roman, sa judeci persoana si nu ce a spus! Si ne mai miram de ce e intreg sistemul romanesc, praf, azi! Ca a avut grija sa creasca un obedient al sistemului, care la randul lui pregateste un alt obedient. Fiecare parinte face cum ii dicteaza constiinta si instinctul de parinte. Dar cand ai sa suporti efectele peste cativa ani, vor fi fost cam tarzii, regretele! Pacat ca nu e destul de clar pentru toata lumea, ce se intampla azi! GabiX, nu pot sa-ti zic decat: trezeste-te, fato! Ca e informatie adevarata la botul calului…dar deh, “daca calul n-aude, n-a vede, nici nu miroase….”. Acu’ astept sa zici ca nu am scris corect gramatical, si ca am folosit si o “cacafonie”…. 😀
    Ne-a invrajbit atat de tare sistemul asta si ne-a ridicat pe toti, unii impotriva altora atat de tare incat, sincer, nu stiu daca o sa ne reparam si sa redevenim toti, unul! S-auzim de bine oameni buni! Si trezirea in demnitate si credinta in Dumnezeu, ca nu existam si nu rezistam fara EL!

 12. Sa trimita asistentele medicale de la cabinetele medicale ale medicilor de familie,pe listele carora sunt inscrisi elevii.Profesorul nu are printre sarcinile de serviciu asa ceva.
  Si nici calificare.

 13. Eu, ca parinte, nu vreau sa faca profesorii testul: 1! Nu e in atributiunile lor, nu pot fi obligati!
  2. Nu sunt cadre medicale, nu au pregatirea necesara sa preleveze probe. Maine-poimaine ii puneti sa recolteze si sange, bai , imbecililor!!!

 14. Sila de scuipati, de flegme.
  Cauzeaza voma.
  Nu aveti dreptul sa obligati profesorii sa aiba grija si de scuipatii elevilor.
  Sindicatele sa ne protejeze de acest abuz!
  Scoala online si gata.

  1. Testul făcut acasă simplifica problema.
   1. Acțiunea are loc în intimitatea familiei.
   2. Nefiind în grup, copiii cu sensibilitate la secrețiile altora nu vor reacționa.
   3. Tendința de exagerare a unor educabili, atunci când au ” public” se anulează.
   4. Copilul testat Pozitiv nu mai interacționează cu zeci de persoane in mijloacele de transport și nici cu colegii de școală.
   5. Procedura de izolare în școală, anunțarea familiei, a DSP, etc, dispare.
   6. Cu voia dumneavoastră, profesorul are altă treabă

 15. PRETEXTE ????pretexte cand cei care lucreaza in invatamant va spun cu subiect si predicat ca nu VOR !PRETEXTE sa nu platiti in plus !PRETEXTE ca cei din invatamant sa fie santajati emotional permanent!

  Sunt de acord :PRETEXTE pentru nesimtire ,tupeu ,golanie ,infatuare ,si ideea de a nu avea solutii !
  Asistentii medicali au
  intre 60 si 70 de milioane salariu ,asa ca trimiteti in scoli sa faca testele !
  Profesorii sunt vaccinati inaintea cadrelor medicale ,asa ca domnule Arafat un pic de RESPECT nu ar strica .
  Gasiti solutii ,altfel profesorii vor ‘urca ‘la munte sa scape nu doar de idee de turma ci si de ideea ca ‘ei pot ,orice ,oricum ,oricand ‘!

 16. Bre nea Carafat vino sa le faci tu, esti platit degeaba, guvernul este demis nu are drept de a emite ordine. Nu prevede fisa postului.

 17. Aratat dacă ar stii legea ar trebui sa stie ca noile sarcini de serviciu trebuie incluse in fisa postului.
  Si plătite corespunzător.

  Cât cere o farmacie pt administrarea unui test?

  Vreo 20 de lei.
  Perfect.
  20*20 de elevi *2 ori săpt.= 800 lei

  Așteptăm modificările din Edusal.

 18. Sa le faca dreaq acasa. Eu nu pun mana si nu ma ocup de asa ceva decat maximum pentru mine. Atat. Si tot mi-e scarba. Sunt genul de om care nu suporta flegmantii de pe strada. Imi vine sa vomit cand vad asa ceva. Nu sunt doctor, nu fac. Fac reclamatie la sindicat. Nu mi se rezolva, ma retrag. Medicii nu au predat in locul meu.

    1. Prevederi legale încălcate premeditat, umilințe și riscuri la care ne supun/ vor să ne supună acești mizerabili și trădători ai României și dușmani ai umanității…Oare până când?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Asociația lui Cumpănașu și Academia de Poliție îi învață „etică, integritate și anticorupție” pe angajații din Ministerul Educației, într-un proiect de 4,8 milioane lei / Ministrul Cîmpeanu: Este semnat în 2018. Am solicitat o analiză cu privire la cât de adecvat este parteneriatul

Asociația pentru Implementarea Democrației, a lui Alexandru Cumpănașu și Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” predau lecții de „etică, integritate și anticorupție” la mese rotunde, ateliere și seminarii funcționarilor din…
Vezi articolul

Ministrul Finanțelor anunță o majorare salarială de 4,6 miliarde de lei pentru profesori și vorbește despre un „mecanism de ajustare și de indexare sau majorare a salariilor profesorilor“ care ar urma „să se convină“ în zilele următoare / Bugetul pentru 2024 va fi aprobat de Parlament pe 22 decembrie – deputat

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunţat, luni, că a discutat cu deputaţii liberali liniile mari ale bugetului de stat pe 2024, menţionând că sunt cuprinse şi cheltuielile cu majorarea pensiilor,…
Vezi articolul