Baciu, Ministerul Sănătății: Pregătim o procedură, testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical. Nu este o chestiune sofisticată

16.913 vizualizări
Andrei Baciu / Foto: gov.ro
Testele de salivă vor fi prelevate de la elevi și profesori de către cadrele didactice, în școlile în care nu există personal medical, a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu, din Ministerul Sănătății la Digi24.

Baciu a spus că doar 20% dintre școli au personal medical suficient, restul fiind neacoperite din acest punct de vedere. În restul școlilor cadrele didactice vor preleva probele de salivă pentru testarea elevilor și a personalului. „Nu este o chestiune sofisticată”, a spus Baciu.

Dialogul dintre Andrei Baciu și moderator, pe tema testelor de salivă din școli:

Andrei Baciu: “Se lucrează la nivelul Ministerului Sănătății pentru a finaliza tot protocolul și este o muncă în echipă: Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și forma finală va fi comunicată imediat ce aceasta va fi gata. Însă în linii mari, se va petrece în felul următor: Pentru școlile care, deci vorbim de teste de salivă non-invazive, înseamnă în primul rând că metoda de recoltare se face diferit, deci vorbim de absența unui disconfort, a unei proceduri care nu provoacă mare plăcere, și de posibilitatea ca aceste teste să fie făcute și de către personalul non-medical, bineînțeles în urma unei instruiri, astfel încât procedura să se facă corect și rezultatul să fie neinfluențat de maniera de testare.

Astfel că s-au achiziționat aceste teste – procedura este în curs – și vor ajunge la școli, se va stabili o secvență, cadență de testare. Testarea efectivă va fi efectuată sau de către personalul medical acolo unde există, dar din câte știu doar în 20 la sută dintre școlile din România există personal medical. În rest vor fi instruite cadre didactice din interiorul fiecărei școli, nu este o procedură medicală. Este o procedură relativ simplă, este un test de salivă într-un recipient…

Moderator: Profesorii pot să refuze să fac asta? Ei se pregătesc să refuze.

Andrei Baciu: Noi pregătim acum modalitatea generală, universală, prin care această testare să se desfășoare. Încă o dată, este în lucru…

Moderator: Să-i convingă pe profesori înțeleg că va fi treaba Ministerului Educației. Dumneavoastră, DSP-urile, cine îi va instrui pe cei care vor face testele acestea în școli?

Andrei Baciu: Aici o să vedem care este formula cea mai simplă. Nu este o procedură complicată, nu este operație pe cord deschis, este o simplă testare.

Moderator: Corectați-mă dacă greșesc: este vorba de un test care are o mică eprubetă în care copilul trebuie să scuipe, trebuie să aducă saliva de peste tot, înțeleg că trebuie să fie o anumită salivă, nu chiar cea pe care o găsești non-stop în gură? Este aici o procedură?

Andrei Baciu: Va fi o procedură foarte clară, ușor de înțeles și ușor de aplicat pentru absolut oricine. Când o să o avem gata, prefer să comunicăm atunci în varianta finală, dar în linii mari este vorba despre procedeul pe care le-ați descris dumneavoastră. Dar încă o dată nu este așa o chestiune sofisticată și nici mai multe variabile, multe feluri de a face această testare. Îi vom instrui pe cei care vor face această testare, iar oricum, orice fel de rezultat va trebui dublat de metoda clasică, prin metoda PCR.

Moderator: Nu vă întreb întâmplător, pentru că sunt școli care vor să se pregătească, în care directorii, profesorii sunt ceva mai apropiați de copiii lor și deja procesul acesta a pornit, doar că sunt părinți care spun că nici așa nu vor să-și testeze copiii, chit că până acum au reproșat că e vorba de un procedeu invaziv. Acum sunt părinți care spun că nici la testul de salivă nu-i vor lăsa pe profesori sau pe oricine altcineva să-i asiste pe copiii lor să fie testați. Atunci cred că foarte multă informație chiar din start ar face bine, măcar să înțeleagă toată lumea că cei mici nu pățesc nimic și că e bine ca ei să fie testați. Presupun că este important să se întâmple asta, nu?

Andrei Baciu: Primul lucru pe care trebuie să-l facem pentru a domoli pandemia este să identificăm cazurile pozitive. Acest lucru se face prin testare. Pentru testare, știm cu toții, avem variantele clasice. Mai nou, avem și această variantă special făcută pentru unitățile de învățământ, tocmai pentru ca să se poată desfășura într-o manieră sistematică. Lucrul ar fi fost mai dificil, din motive pe care le înțelege oricine, utilizând testele clasice. Pe de o parte, tot procedeul este cum este, și doi, pentru că această procedură de testare trebuie făcută de către personal medical tocmai pentru a te asigura că proba este prelevată cum trebuie.

În cazul nostru, avem un test care se face mult mai simplu, are altă specificitate și sensibilitate și tocmai din acest motiv orice caz pozitiv va fi dublat de o testare clasică. În linii mari, asta se va întâmpla: la nivelul școlii se va face testarea, vor fi transmise aceste rezultate către DSP, iar DSP-ul le va prelucra. Nu trebuie să ne speriem, trebuie să facem pregătire speciale. Nu este o chestie super sofisticată.

Moderator: Testele acestea vor fi raportate la DSP sau numai cele pozitive pentru a fi urmate de câte un PCR?

Andrei Baciu: O să vedem toată procedura. În momentul de față se definitivează, e o variantă de lucru. E important să nu venim cu afirmații care nu se adeveresc, pentru că și așa există atât de multe informații, chiar trăim acest intens fenomen al fake news-ului. Prefer să vin cu informațiile finale, clare și atunci să intensificăm cât se poate de mult.

Moderator: Doctorul Valeriu Gheorghiță spune că numărul de cazuri va fi în creștere din cauza reînceperii școlilor. Întrebare aici ar fi: ne grăbim cu testele acestea, nu ne grăbim, vor veni după aceste două săptămâni, în interiorul lor?

Andrei Baciu: O mică nuanță. Poate să crească numărul, și este posibil să crească numărul de cazuri, dar nu pentru că reîncepe școala, ci pentru că măsurile pe care le cunoaștem și care știm că duc la oprirea transmiterii virusului de la o persoană la alta, acestea nu sunt aplicate întru totul, și la cât de contagioasă este această variantă, este suficient un singur moment de neatenție pentru a te infecta. (…) E o interacțiune care crește și atunci ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri. Trebuie să vedem unitatea de timp și amplitudinea acestei creșteri”.

 • Joi seară, Ministerul Sănătății a fost abilitat de Comitetul Național pentru Situații de Urgență să elaboreze procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ, potrivit Hotărârii nr. 102.

Tot joi sindicatele profesorilor au reacționat și susțin că testele de salivă nu pot fi administrate de salariații din învățământ din cauza riscului de contaminare la care aceștia sunt expuși.

Amintim că 7 firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare. Lotul 1 a fost câștigat de 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei.

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația se face în procedură de urgență și durează 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. Pentru fiecare lot în parte se vor încheia acorduri-cadru cu maximum 10 operatori economici. În total, sunt 3 loturi.

Miercuri, 13 octombrie, ministrul Educației a spus la Digi24, despre calendarul licitației, că „ar trebui până la final de octombrie să fie în școli, este târziu din punctul meu de vedere dar asta este”.

Testele nu au ajuns încă în școli, dar o declarație actualizată a lui Sorin Cîmpeanu, dată luni, 8 noiembrie, la Guvern, lăsa de înțeles că e posibil ca săptămâna viitoare primul lot să ajungă în școli.

Sorin Cîmpeanu, 8 noiembrie: “Am fost asigurat de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că astăzi se semnează contractele subsecvente pentru lotul 1. Mâine se vor semna contractele subsecvente pentru loturile 2 și 3. De asemenea, e nevoie de o perioadă între 1 și 5 zile pentru depunerea scrisorilor de garanție bancară, o etapă fără de care achizițiile nu ar fi derulate în legalitate. După depunerea scrisorilor de garanție bancară, câștigătorii desemnați la nivelul lotului 1 au la dispoziție o perioadă între 1 și 5 zile pentru a livra aceste teste în școli. Departamentul pentru Situații de Urgență ne-a asigurat că în maximum 24 de ore de când primește aceste teste, cu ajutorul Direcțiilor de Sănătate Publică din fiecare județ și cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, va face în așa fel încât testele să ajungă în școli.

Asta se va întâmpla săptămâna viitoare, cel mai probabil în a doua parte a săptămânii viitoare. Dar săptămâna viitoare. Până atunci, Ministerul Educației a solicitat Ministerului Sănătății sprijin în elaborarea unei proceduri pentru administrarea acestor teste. Chiar dacă sunt proceduri simple de administrare a acestor teste, am văzut în țările occidentale – şi apropo, testele din lotul 1 sunt teste utilizate în Germania, în Franța și în Portugalia – am văzut că ele pot fi chiar autoadministrate de elevi și chiar de către elevi cu vârstă mică. Însă acest lucru trebuie să se facă sub supravegherea unui adult.

Acel adult trebuie să beneficieze de un instructaj minim și e vorba de adulți care sunt în școli. Fac apel încă o dată la colegi să aibă disponibilitate pentru a vedea aceste instrucțiuni atunci când ele vor fi disponibile din partea Ministerului Sănătății, Ministerul Educației le va transmite, în așa fel încât săptămâna viitoare, așa acum am spus, când vor veni testele, să știm exact de câte ori pe săptămână, de două ori pe săptămână foarte probabil, și cum vor trebui administrate.

Reporter: Şi dacă profesorii dintr-o școală nu vor vrea să facă acest lucru?

Sorin Cîmpeanu: Sigur că nu au în fișa postului, sigur că nu pot fi obligați, dar vedeți dumneavoastră, nici vaccinarea nu este obligatorie şi, totuși, profesorii sunt cei care au o rată de vaccinare dublă față de rata la nivel național, sunt cei care au înțeles să se mobilizeze pentru vaccinare atunci când au înțeles că vaccinarea lor e în strânsă legătură cu modul de funcționare al școlilor cu prezența fizică. Îmi exprim încrederea în toți colegii din sistemul de învățământ. Am dat exemplul Grădiniței nr. 111. Am discutat şi am felicitat-o pe doamna director din Grădinița nr. 111 pentru abilitatea cu care a reușit să mobilizeze colegii pentru a avea o rată de vaccinare de 100%. Sunt multe astfel de persoane în învățământ și îmi exprim încrederea că nu vor fi situații de genul celor pe care le aduceți în discuție”.

Articolul este în curs de actualizare


23 comments
 1. Doamna Elena,chiar mi-as dori sa o zi sa vedeti cum “stăm noi,asistentii,degeaba”.Într-adevăr nu este tarziu sa ma reprofilez.Cu siguranta elevii mei nu ar mai avea nevoie de pregătire și părinții să scoată bani din buzunar.Deci noi ca si părinți am facut job de profesor,d-voastră profesorii ati putea macar sa testați. Dacă nu,va puteti da demisia!Succes!!!!!

  1. Gabi, dacă ești asistentă mă mir că nu știi când trebuie făcut testul cu salivă…
   Ciudat! Sau, ca părinte, fugi de responsabilitățile față de copilul tău, de nu vii cu propunerea ca părinții să își testeze acasă copiii pe stomacul gol?
   Deja ne pui pe gânduri, cu pregătirea ta…
   Sau ai făcut medicina la fără frecvență?

  2. Daca dvs credeți că puteți să predați la o clasă de 30 elevi, sa ii țineți în mână și să îi mai faci să înțeleagă ceva , fără pregătire de specialitate înseamnă că aveți o pregătire care lasă de dorit (in domeniul dvs). La fotbal și la învățământ se pricepe toată lumea, dar când e vorba să facă ore dau pe spate.

 2. Dacă elevii se pot testa acasă, cadrele didactice care nu sunt vaccinate de ce nu se pot testa la fel? De ce li se impune sa se testeze la firme care și asa au jecmanit populația suprataxandu-i? Dacă ii obligi sa se vaccineze de ce ii mai testezi! E o situație nebună!!!

 3. Testele trebuiau aplicate de anul trecut. Acum s-a trezit acest Baciu, ca dupa nume mai bine ramanea la oi. Multe masuri sunt tardive si aplicate pompieristic. Parintii si profesorii devin asistenti medicali gratuit, ca mai economisim bani de la sanatate.

 4. Sunt cadru didactic și nu voi face asta. Sper sa facem toți front comun și să nu acceptam atribuții care nu ne aparțin, mai ales neremunerate.

  1. De acord . Nu fac nici o testare la elevi. Să facă cine e calificat să facă asta, sau părinții. In sarcina personalului didactic nu intra că să testeze elevii. Trebuie sa fim uniți macar acum sa refuzam aceasta sarcină ce vor să ne o impună ministerul. In ultimul timp suntem luați în colimator că elevii sunt analfabeți, că facem meditații și alte chestii din astea. Să facă părinții sau celor care le au mărit salariile , cei din sănătate.

 5. Cred că aceste teste ar trebui să fie făcute acasă de elevi sub supravegherea părinților, pt ca eventualii pozitivi să nu apuce a intra in școală . În zilele de testare va fi un dute vino de elevi către si de la camera de testare, încât nu cred că se vor mai putea tine orele . Testarea durează

 6. De aceea nu funcționează absolut nimic corect în România! Pentru că toată lumea face de toate, fără să conteze că știe sau nu știe, este pregătit / nu este pregătit în domeniul respectiv sau este apt să exercite profesia / meseria respectiva ! In consecință, rezultatele sunt pe măsură și le observam in toate domeniile de activitate! De la Vlădica și până la Opinca toată lumea face de toate și în final nimeni nu face nimic profesional și cu simt de răspundere !

 7. 1. Parintii sa i testeze dimineața, acasa .
  2.Elevii care sunt pozitivi sa nu vina la scoala.
  3. Parintele sau tutorele sa anunte secretariatul scolii.
  4. Secretariatul sa raporteze numarul de cazuri D.S.P.ului.

 8. Pentru mine nu e o problema sa ma testez, dar acasa. Nu este potrivit si sigur mediul de la scoala pentru testarea ninanui astfel, mai ales in absenta unui cadru medical sau in conditii de igiena. Deci nu. Nu am cum sa fac asa ceva, ca nu-s medic si scoala nu e spital sa scuipe care cum poate. Se pierd orele, se imprastie microbi, suntem in contact direct cu elevii care flegmeaza. Nu. Nu. Nu.

 9. Se va petrece mai mult timp la scoala ( testele vin insotite de proceduri) , astfel la o serie de 300-400 copii de testat este necesar atat timp dar, exista probabilitatea testati pe graba sa apara rezultate incerte..Aceste teste trebuiau facute acasa, in fiecare dimineata..nu dupa ce, o persoana a imbolnavit pe drum altii..
  Asa cum obligativitatea purtarii mastilor a aparut insotita de obligativitatea CUMPARARII mastilor pentru a fi purtate..

 10. Profesorii care refuza sa participe la prelevarea de probe de saliva de la elevi, si care chiar refuza sa scuipe ritmic in eprubete, vor fi demiși?
  Va rugam sa ne răspundeți clar, sa stim ce avem de făcut. Ne putem da dinainte demisia.

 11. Desigur,cand o sa am salariu de cadru medical o sa fac și asta.Sau unii “e” proști și alții e deștepți? Vreți sa am atribuții de cadru medical, plătiți ca atare. Nu vreți? Nici eu nu vreau și sa vedem cum ne obligați sa facem treaba altuia?

  1. Cand vei munci cat munceste un asistent, adică 12 ore si de noapte,ca sa nu mai zic cat de “dedicați”sunt profesorii,de asta si noi parintii suntem nevoiti sa dam copiii la “pregătire “,atunci sa ai pretenții la salar. Noi,asistenții am muncit si voi ati stat acasă “in on line”.
   Nu cere multa carte sa testezi. Asa cum te testezi acasă poti sa testezi si copiii. Riscul de infectare este si atunci cand mergi la piața deci tot atâta vaicareala doar ca să stați în online. Timpul trece leafa vine si ce bine este sa fii profesor,multi dintre ei care nici nu s-au vaccinat. Sa va fie rusine celor care nu s-au vaccinat.Cand ne place ce vedem in strainatate ne raportăm la ei acum ca ei s-au vaccinat,adică cine nu s-a vaccinat a rămas fără job,nu ne mai raportăm.

   1. De ce nu vă faceți profesor? Stați de pomană și luați bani. De ce v-ați ales această meserie grea, aceea de asistent medical? Nu cumva pentru că se învață mai puțin și se câștigă mai mult, mult mai mult? E simplu, puteți să vă reprofilați . Succes!

   2. Gabi, ai știut ce te așteaptă când și ales să fii asistentă medicală sau te-ai gândit doar la plicul cu bani (fără de care nu te uiți la bieții bolnavi)?
    Medicină ,,online” au făcut și unii medici în pandemie, când nu primeau bolnavii în cabinet, știi asta, sigur!
    Control și tratament la distanță, telefonic!
    Rușine vouă, căci ați depus un jurământ! Nu vă mai săturați de bani, ați lua și hainele după omul bolnav, dacă ați putea!
    Unii oameni dacă nu se vaccinează știu ei de ce nu o fac, nu te interesează pe tine și nu este frumos să îi jignești!

   3. Mă lăsați cu lucru de 12 ore. Da stați la servici poate 12 ore ,dar aveți liber 48 sau cel puțin 24 , plus că aveți sporuri . Nu lucrați 12 ore efectiv, dar profesorul chiar lucrează orele efectiv. Plus ore de pregătire la școală și activitate ne plătită. Și voi primiți că să faceți o injecție sau să schimbați lenjeria etc. Am fost în spital și știu cum e in spital. Nu se uită la tine daca nu bagi in buzunar. Așa că eu zic sa o lași mai moale cu chestia cu munca ca asistent medical sau medic.

 12. Nu fac asa ceva. Sub nicio forma. As dori sa stiu daca mai este cineva pe acest forum care imi impartaseste parerea. Da sau nu? Veti accepta asa ceva? Eu luni ma retrag din sindicat daca ramane asa ceva. Am inghitit multe, dar asa ceva nu inghit nici daca mananc un an paine cu ceapa.

  1. Degeaba lupta sindicatele, un dictator precum Câmpeanu, trece si peste cadavre cu ambitiile lui, dar peste sindicate….

   1. De acord. Nu accept sa fac asta. Este deja prea mult. De ani de zile suntem medici, asistenti, psihologi, dadace, responsabili de corn si lapte, paznici, psihiatri, parinti, bunici si cate si mai cate. Si toate pe banii nostri. Ca si online-ul. Nu va este rusine? Ne-ati refuzat drepturi date prin lege, ne-ati taiat salarii, ne-ati platit in 2021 sporuri la nivel de 2018, ne-ati bagat in online fara sa ne dati macar un leu de o masca, ne-ati pus in fisa postului proiectarea digitala a materiei de parca am fi it-isti si voluntariatul obligatoriu. Acum ne faceti medici. Cat sa mai rabdam? Cat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mega-contractul de 165 milioane de lei pentru wireless în școli: Care este stadiul de implementare a contractului câștigat anul trecut de Telekom România, care subcontractează către Nova Tech – condusă de un fost manager al lui Sebastian Ghiță

În jur de 123,75 de milioane de lei au fost cheltuiți în aproximativ un an pe dotarea wireless a școlilor din megacontractul câștigat anul trecut de un consorțiu condus de…
Vezi articolul

Elevii mai au o săptămână în care se pot înscrie în Boardul Copiilor din România, anunță UNICEF. Elevă: Am avut ocazia să reprezint comunitatea la evenimente importante, să lucrez cu tineri din România și din alte țări, să mă maturizez

UNICEF a anunțat începerea înscrierilor pentru copii de 12-17 ani pentru Boardul Copiilor din România, care se reînnoiește la începutul acestui an. Noii membri, care vor fi aleși în urma…
Vezi articolul