EXCLUSIV Șapte firme au câștigat Loturile 2 și 3 din licitația pentru testele de salivă destinate școlilor, împărțind între ele 20,6 de milioane de teste / Achiziția totală acoperă doar jumătate din testele necesare

1.829 de vizualizări
Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com
În total, 7 firme au câștigat licitația pentru loturile 2 și 3 pentru testele de salivă care urmează să fie distribuite în școli cel mai devreme spre sfârșitul săptămânii viitoare. Mai exact, vineri a fost semnat acordul cadru pentru Lotul 2 care valorează 113 milioane de lei, are 11,1 milioane de teste de salivă și termen de livrare în 10 zile, iar marți a fost semnat acordul cadru pentru Lotul 3 care numără în total 9,5 milioane de teste în valoare totală de 75 de milioane de lei, potrivit datelor transmise Edupedu.ro de către Oficiul Național pentru Achiziții Publice (ONAC).
  • Amintim că la Lotul 1 au câștigat 3 firme care împart între ele 9 milioane de teste în valoare totală de 80.450.000 lei. Astfel, totalul de teste care va ajunge în școli este de 29,6 milioane din cele 70 de milioane de teste despre care autoritățile au spus că este nevoie ca elevii și personalul din școli să poată fi testat de două ori pe săptămână până la finalul semestrului I.
  • Din calculele Edupedu.ro, un test din valoarea totală a lotului 1 costă 8,9 lei, un test din lotul 2 costă în medie 10 de lei, iar un test din lotul 3 costă 7,8 lei. Acestea sunt calculele pe valoare totală a fiecărui lot în parte, nu pe valoare fiecărui contract cu firmele câștigătoare.
Mai jos, firmele câștigătoare:

Lotul 2:

  • DDS Diagnostic – 2,4 milioane de teste
  • Doctor Swiss – 1.5 milioane de teste
  • IossocialMedia – 4 milioane de teste
  • MCM EVA – 3.2 milioane de teste

Lotul 3

  • Self Care&CampMedica – 3 milioane de teste
  • Sinofarm&Vitrosens – 3.5 milioane de teste
  • Logaritm&Best Achizitii – 3 milioane de teste

Amintim că primul lot din licitația pentru testele de salivă care vor fi folosite în școli a fost câștigat de trei firme, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național pentru Achiziții Publice pentru Edupedu.ro. Cele mai multe teste din lot, 5 milioane, le va furniza o firmă de modă – Viggo Fashion – care a mai câștigat contracte cu statul în perioada pandemiei. Celelalte două firme câștigătoare sunt o firmă olandeză – Medpark B.V. și Eva Healthcare SRL, de asemenea o firmă care, potrivit presei, a mai câștigat în ultimii doi ani contracte publice.

Mai exact, cele trei firme împart între ele un lot de 9 milioane de teste, în valoare totală de 80.450.000 lei, astfel:

  • Viggo Fashion International SRL – 5 milioane de teste de salivă
  • MEDPARK B.V. – 3 milioane de teste
  • EVA HEALTHCARE SRL – 1 milion de teste
Mai multe detalii despre firme puteți citi aici – EXCLUSIV Trei firme au câștigat Lotul 1 din licitația pentru testele de salivă pentru școli, împărțind între ele 80 de milioane de lei pentru 9 milioane de teste

Amintim că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate a lansat pe 14 octombrie licitația pentru cele 70 de milioane de teste de salivă destinate școlilor. În total, achiziția este estimată la 1.050.000.000 lei fără TVA, potrivit documentației oficiale publicate pe SEAP și pe site-ul ONAC. Licitația se face în procedură de urgență și durează 15 zile, fiind o „Negociere Fără Publicare Prealabilă”. Pentru fiecare lot în parte se vor încheia acorduri-cadru cu maximum 10 operatori economici. În total, sunt 3 loturi.

Amintim că Sorin Cîmpeanu a spus, pe 3 octombrie, că testele non invazive vor fi asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC).

  • Cîmpeanu a mai declarat ulterior, pe 4 octombrie, că elevii ar urma să fie testați de două ori pe săptămână și că pentru asta este nevoie de 70 de milioane de teste până la finalul semestrului. 

Miercuri, 13 octombrie, ministrul a spus la Digi24, despre calendarul licitației, că „ar trebui până la final de octombrie să fie în școli, este târziu din punctul meu de vedere dar asta este”.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care urmează să fie achiziționate prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Decizia este una procedurală, la o săptămână după ce a fost anunțată public introducerea de teste pe bază de salivă în școli, ca măsură complementară de monitorizare după eliminarea pragului de infectare de 6 la mie din procedura de decizie pentru închiderea unei unități de învățământ.

„Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, potrivit CNSU.

Propunerea CNSU prevede ca banii să vină de la Guvern, din fondul de rezervă bugetară: „pentru asigurarea fondurilor necesare achiziționării produselor să fie alocate la nevoie, Ministerului Afacerilor Interne pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”.

Totodată, inspectoratele şcolare şi unităţile de învăţământ trebuie să sprijine testarea rapidă antigen non-invazivă efectuată din probă de salivă a elevilor şi preşcolarilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, în scopul monitorizării permanente şi eficiente a riscului epidemiologic.

Foto: © Ellinnur Bakarudin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


7 comments
  1. Conform declarațiilor lui Arafat, profesorii sunt cei ce vor face testele!
    Elevii vor intra în școala, vor trage aer in piept și vor scuipa pe rând direct pe profesor în fața, așa, cu sete maxima, că să realizeze profesorul votant PNL ce a ajuns. Apoi fiecare profesor se va șterge pe fata suav, cu mânecă, și cu pixul în cealaltă mână va începe să predea lecția de specialitate înconjurat de 25-30 de elevi rânjiți și satisfăcuți.
    Aici, la acest nivel ați reușit să aduceți prestanta unui profesor, sa batjocoriți aceasta tagma socială! Nemernicilor!

    1. Am ore de la 7. Cred ca ne culcam in scoala. Normal ca nu fac asa ceva. Ca doar nu-s cretin si sa-mi mai si pierd orele. Teebuie sa fac si triaj si luat temperatura pana la 6. Am 3 ore de la 7 la aceeasi clasa. Nu le mai predau, nu? Matematica cu omul de serviciu. Profa face pe medicul.

  2. Firmele lui Botezatu și Sile Cămătaru au câștigat licitațiile pentru livrarea testelor de salivă in școli. M-am liniștit. Să treci de la facut chiloți si proxenetism dovedit și condamnat, la vânzarea de instrumente medicale e un salt uriaș. Faină medicina asta 🙂 Mâine o să auzim că Salam va efectua teste PCR. Nimic nou, medicina merge înainte…prostul la fel…De fapt proști să fie, că de șmecheri pute lumea. Evident, testele sunt din China, țara aceea care a beneficiat cel mai mult de pe urma pandemiei. Ce “coincidență” 🙂

    P.S. Contractele astea sunt de sute de milioane de euro, în timp, dacă mai aveați întrebări…

  3. Si cine va efectua aceste teste? Sper ca nu ne va obliga directorul sa preluam si aceasta responsabilitate, sa ne trezim cu noaptea in cap pentru a putea testa toti copiii si sa avem timp si pentru a ne tine orele! Printre noi mai sunt si multi navetisti. Refuz vehement o asemenea practica. Nu suntem cadre medicale, sa ne lase in pace!

  4. Destul de scupe, de pe internet imi cumpar la 11 ron testul de saliva… sa vedem daca testarea ajunge precum marirea bursei sau ale salariilor profesorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Doi directori de liceu din Constanța, despre formarea profesorilor să recunoască elevii care consumă droguri: Dacă polițistul nu poate să depisteze un consumator și are nevoie de un test pentru a face acest lucru, mă gândesc cum ar trebui să își dea seama profesorul doar uitându-se la el? / Nu am avut până acum cazuri care să dea o simptomatologie atât de evidentă

Directorul Colegiului Național de Arte „Regina Maria” din Constanța, Anca Dragomir, nu crede că un curs de formare al profesorilor pentru a depista elevii care consumă droguri, ar rezolva problema…
Vezi articolul

OFICIAL Tablă interactivă cu diagonala de 216 cm, 4K și cameră de videoconferință cu telecomandă – echipamente obligatorii în standardele de echipare a oricărei clase. Laboratoarele de informatică vor avea calculatoare pentru fiecare elev, iar SmartLab-urile – imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală

Tablă interactivă, laptop, cameră de videoconferință, scaner documente, router acestea sunt dispozitive enunțate în standardele de echipare a unui laborator de informatică, potrivit ordinului pentru aprobarea standardelor de echipare a…
Vezi articolul

Menținerea școlilor deschise sau sănătatea? „E ca și cum ai pune un copil să aleagă între tată și mamă, așa ceva nu se poate face”, spune ministrul Educației care susține că „trebuie găsit un echilibru între nevoia de educație și nevoia de sănătate” / Controalele în școli vor începe de luni, dar teste non-invazive încă nu vor exista

Acţiunile de control în şcoli privind respectarea tuturor regulilor de protecţie sanitară în contextul pandemiei de COVID-19 vor începe de luni, 4 octombrie, a anunțat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la…
Vezi articolul

Marți, 1 noiembrie, a început livrarea către Direcțiile de sănătate publică a dozelor de vaccin pneumococic, administrat bebelușilor între 2-11 luni / Dozele de vaccin hepatitic B vor fi livrate la mijlocul lunii noiembrie

Ministerul Sănătății a anunțat, într-un comunicat de presă, că marți a început livrarea către direcțiile de sănătate publică a 178.000 de doze de vaccin pneumococic, iar cele 130.000 de doze…
Vezi articolul