Ministerul Educației a promis că, în contextul valului 5, nu va mai fi luată o vacanță forțată, anunță Federația Părinților și Aparținătorilor Legali

28.572 de vizualizări
Foto: FePAL
„Referitor la școala online, Ministerul a promis că, în contextul valului 5, nu va mai fi luată o vacanță forțată, fără a preciza însă alte măsuri adiționale pentru stabilizarea și accesibilizarea învățării online”, potrivit unui comunicat al Federației Părinților și Aparținătorilor Legali. Astăzi a fost anunțat un protest la prânz, la Ministerul Educației, unde au participat reprezentanți ai părinților și elevilor. Aceștia au vrut să semnaleze problemele din sistemul de Educație, precum cele referitoare la testarea elevilor, structura anului școlar, lipsa transportului gratuit, lipsa mijloacelor pentru învățarea online.
  • Este vorba despre reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București și Ilfov, Federației Părinților și Aparținătorilor Legali și grupului civic “Părinții cer schimbare”.

Totul s-a transformat într-o discuție cu doi secretari de stat în Ministerul Educației: Sorin Ion și Florian Lixandru (este la prima apariție după ce revenit în funcția de secretar de stat, după doi ani) și consilierul ministrului Educației, Radu Szekely.

La ieșire, Corina Atanasiu, reprezentanta Federației Părinților și Aparținătorilor Legali din România (Fepal), a declarat presei că s-a discutat despre testarea și siguranța elevilor în școli. Calitatea înregistrării video a declarației, de pe contul FEPAL, esta una slabă, dar se poate auzi că aceasta a amintit de vacanța forțată a elevilor din luna noiembrie, care „nu a ținut cont de nicio regulă (…)”.

  • Corina Atanasiu este cea propusă pentru postul de ministru al Educației în echipa guvernamentală PNL-USR înaintată, în toamnă, de Dacian Cioloș, guvern care n-a primit, însă, sprijinul parlamentului. 

Reprezentanta elevilor din Constanța a subliniat că nu a fost rezolvată problema transportului elevilor: „Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală”.

Iată ce a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța: 

„Concluzia discuției este că nu este vina nimănui ce se întâmplă în educație și că nu se poate face nimic pe loc, deși vorbim de anumite probleme care persistă și din anul 2016. (…) Ne-am fi dorit ca toate doleanțele noastre până la urmă să se materializeze curând, în următoarea lună, în următoarele luni, având în vedere că pe majoritatea le-am semnalat de câteva luni de zile, de câțiva ani de zile chiar. Noile planuri cadru care ar trebui să fie adoptate de ani de zile, în continuare se dorește adoptarea lor în 2023, ceea ce considerăm că este cel puțin strigător la cer. 

Cu privire la transportul elevilor, am discutat despre faptul că nu au fost asigurate sume de la bugetul de stat în acest sens și răspunsul a fost unul simplu, faptul că trebuie discutat cu direcția economică a Ministerului Educației. Domnii secretari de stat nu au un răspuns, nu știu ce se întâmplă cu elevii navetiști care sunt nevoiți să cheltuie în anumite cazuri chiar și 500 de lei pentru a ajunge la școală. Și aparent, domnii secretari de stat nu știu care este situația cu privire la respectarea legii în teritoriu până la urmă, pentru că vorbim de o încălcare a legii, având în vedere faptul că legea educației stipulează clar că elevii au dreptul la transport de stat gratuit.

Ne-am fi dorit ca în urma acestei discuții (…) ca la următoarea rectificare bugetară vor fi asigurate aceste sume, însă răspunsul a fost din punctul nostru de vedere unul dezamăgitor, și anume: „Vom discuta cu direcția economică”, după ce noi am semnalat prin multiple adrese și petiții această problemă, în mai multe discuții, având proteste de peste un an de zile cu privire la acest subiect”. (…) Considerăm într-adevăr că elevii nu reprezintă o prioritate în educație, tocmai de asta ne aflăm și astăzi aici, ne-am aflat în trecut și aici și din păcate, ne vom afla și în viitor.”


7 comments
    1. Sindicatele nu au trimis nimic in teritoriu. Eu, spre ex, ma voi retrage daca nu se trimit listele de greva. Pentru ca, din putinul banut ce nu vor sa-l mareasca, nu am de gand sa mai dau si vreo 500 lei anual sindicatelor. De banii aia platesc asigurarea anuala la masina. Ori fac greva, ori ne retragem. Sindicatul ma costa si ma costa inutil. Cu 5 milioane imi fac o asigurare medicala privata anuala si nu mai plang pe la portile spitalelor sau platesc la masina. Greva sau ne retragem. Am deja 2 colegi care ieri s-au retras. Mi se pare normal, cata vreme cei platiti nu lupta pentru drepturile lor. Nu mai vrem asamblari de teste, nu mai vrem online de acasa, nu mai vrem voluntariat obligatoriu in fisa postului si mai ales pe bani putini. Vrem salarii decente, nu de femeie de serviciu la primarie. Vrem tichete de vacanta ori culturale. Nu bataie de joc.

  1. Elevul trebuie să se adapteze, descurce cum poate, dacă dorește să frecventeze o școală.
    Un alt exemplu este situația manualelor la clasele a III- a și a IV- a. Elevii de clasa a III- a au primit manualele tipărite, de limba și literatura română și matematică în ultimele zile de școală din luna decembrie.
    Să faci cursuri cu prezență fizică și să te folosești de un manual digital, la întâmplare, fiindcă nu aveai de unde să bănuiești care ți se va oferi… mi se pare o sfidare la adresa elevului și profesorului. Ce proiectare poți face când manualele prezintă conținuturile în ordine diferite etc? Dar ce mai contează…

  2. Ok daca au realizat si ei ce stia toata lumea de la inceput ca o vacanta care nu are ca scop implementarea unor masuri care sa rezolve problemele a fost o aberatie costisitoare de ce nu si da demisia incompetentul care a decis o? Cat mai tb sa l suportam? Chiar illasati sa si bata joc de noi ne sfidati? Nu vom uita pina la
    alegeri

  3. A promis,cand e prea târziu,faptul fiind deja consumat pentru cei din educatie, pentru copii.Vacanta de iarna a fost cea mai buna si cea mai proasta vacanta pe care am avut o……Buna,ca am petrecut o alaturi de cei dragi(macar atat).Proasta ca a fost scurta,dar nici ca m am dus la sc.Si nici maine nu ma duc CA NU VREAU.

  4. Ce scoala online? Ne-am saturat. Nu mai dau un leu din buzunar pentru scoala online. In rural scoala online, sunteti nebuni? Online sa faca aia din Bucale, ca-s cate 40 in clase ca la nebuni. Nu sa suferim toti ca aia au directori nebuni ce au permis asa ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

După 12 ani de hărțuire, o fostă directoare de școală obține despăgubiri pentru „bullying-ul” din Cancelarie: 12.000 de lei pentru daune morale și contravaloarea a aproape 500 de zile de concediu de odihnă neluate

O fostă directoare de la Școala Gimnazială din Chicerea-Tomești a obținut o sentință definitivă prin care unitatea de învățământ trebuie să-i plătească daune morale de 12.000 de lei și contravaloarea…
Vezi articolul

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, către profesori, după ce a numit toți inspectorii școlari din teritoriu pe criterii politice: Împreună reașezăm la locul cuvenit sintagma „Ai carte, ai parte!”

Ministrul Educației a transmis un mesaj pe Facebook, adresat elevilor, părinților și profesorilor, duminică seară, cu puțin timp înainte de începerea anului școlar 2022-2023: “Prin proiectele noilor legi, profesorul va…
Vezi articolul

Un after school din Sectorul 2 a fost închis de ANPC după ce au fost găsite produse expirate, mizerie, iar blocul alimentar funcționa fără autorizație sanitar-veterinară / A fost sesizat Serviciul de Investigare a Criminalității Economice

Un after school din Bucureşti a fost închis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după ce au fost găsite produse expirate, mizerie, iar blocul alimentar funcţiona fără autorizaţie sanitar-veterinară. De…
Vezi articolul

Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024

Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și…
Vezi articolul