Ministerul Educației anunță că bugetul prevăzut pentru 2023 este de 2,1% din PIB, așa cum apare în proiectul Legii bugetului

Foto: Alex Tudor / Agerpres Foto

Ministerul Educației anunță că bugetul „prevăzut” pentru anul 2023 va fi cel care apare în proiectul Legii bugetului de stat pe 2023, publicat în dezbatere de Ministerul de Finanțe. Într-un comunicat pus pe site-ul edu.ro, al instituției, apare exact formularea că „pentru bugetul Ministerului Educației este cuprinsă suma de 32.529,5 milioane de lei”, aceasta fiind echivalentul a 2,1% din Produsul Intern Brut, așa cum Edupedu.ro a scris încă de marți seara.

Reacția instituției vine la 18 ore de la publicarea proiectului Legii bugetului de stat. În comunicat, ministerul adună toate sumele alocate pentru „acțiunea învățământ”, din toate sursele existente – buget central, bugete locale, bugete din fonduri proprii ale instituțiilor, bugete din fonduri europene – astfel că procentul în PIB alocat prin toate acestea ajunge la 3,2.

Reprezentanții Ministerului Educației scriu că „bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB”, după care detaliază fiecare componentă, insistând pe faptul că în acest fel, prin adunarea tuturor surselor care se alocă pentru ceva care are legătură cu învățământul, bugetul este mai mare decât cel executat în anul 2022.

Comunicatul este unul „contabil”, care trece în revistă toate sursele de finanțare pentru domeniul bugetar „învățământ”. De remarcat că nu există nicio referire la creșterea salariilor profesorilor, care în medie va fi de doar 4,3%, conform cifrelor din proiectului Legii bugetului.

Mai multe reacții au apărut pe această temă, din partea unor organizații și personalități publice. De exemplu, ANOSR a anunțat că este „siderată”, a amenințat cu proteste și a cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis și a premierului Nicolae Ciucă “pentru corectarea acestui proiect absurd”.

Actualul ministru, Ligia Deca, susținea public, în 2013, alocarea a 6% din PIB pentru Educație, pentru că „este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională”, potrivit argumentelor sale de la acea vreme. Vedeți video aici.

Artistul Tudor Chirilă, militant pentru un învățământ modern a scris: „Cu capul plecat, ca în fotografia cu Klaus Iohannis, Ligia Deca spune ce i se spune să spună – că nu mai e nevoie de 6% din PIB pentru educație. Nu vă așteptați la nicio schimbare în educație până în 2024, vin alegerile”.

Scriitorul Radu Vancu a avut și el o reacție dură la acest cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: „Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație”.

Redăm comunicatul de presă integral:

„Bugetul învățământului pentru anul 2023, pe toate sursele de finanțare, este mai mare cu 6.032 milioane de lei față de execuția preliminară pentru anul 2022.

Astfel, în anul 2023, cheltuielile cu educația vor avea o pondere de 8,14% în Bugetul General Consolidat (în creștere față de 2022), ponderea raportată la PIB fiind, de asemenea, în creștere: 3,2%, față de execuția preliminară de 3,12%

Finanțarea  învățământului se realizează din mai multe surse, respectiv:

I. Bugetul de stat: 34.098 milioane de lei (dintre care prin bugetul Ministerului Educației este cuprinsă suma de 32.529,5 milioane de lei). Celelalte sume sunt cuprinse în bugetele altor ministere care desfășoară acțiuni de învățământ.

Din sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației se asigură:

II. Bugetul de stat – sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, respectiv 5.850,4 milioane de lei, dintre care:

III. Venituri proprii ale instituțiilor de învățământ superior: 5.356 milioane de lei.

IV. Bugetele locale din venituri proprii: 4.205 milioane de lei, sume asigurate pentru finanțarea învățământului preuniversitar.

Sumele prevăzute în buget asigură:

Citește și:
VIDEO Ligia Deca, în 2013: 6% din PIB pentru Educație este singura șansă pentru a avea o democrație funcțională. Pentru 2023, cu Ligia Deca ministru al Educației, Guvernul propune 2,1% din PIB pentru Educație
Bugetul Ministerului Educației va fi de 2,1% din PIB în 2023 – proiect / Ar fi cel mai mic buget din istoria recentă
Scriitorul Radu Vancu, reacție dură la cel mai mic buget pentru educație din istoria recentă, propus în mandatul Ligiei Deca: Maximul de ipocrizie e să vorbești despre România educată, guvernul tău să fie plin de plagiatori și să dai 2% pentru educație
DOCUMENT Salariile profesorilor și ale angajaților din Educație cresc cu doar 4,3%, în medie, în 2023 – proiect
Exit mobile version