Ministerul Educației caută profesori care să facă subiecte pentru examenele din anul școlar 2023-2024: Evaluările Naționale, Bacalaureat, Titularizare și Definitivat / Când încep înscrierile și care sunt condițiile de participare

Foto: © Luisa Leal Melo | Dreamstime.com

Cadrele didactice care doresc să participe la elaborarea subiectelor pentru examenele din anul școlar 2023-2024 se pot înscrie online începând cu 2 octombrie, potrivit unui anunț al Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație. Este vorba despre evaluările competențelor de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, Evaluarea Națională de clasa a VIII-a, Bacalaureat, Definitivat și Titularizare. Nu se precizează în document dacă profesorii sunt plătiți pentru această activitate. Până acum cadrele didactice nu au fost renumerate pentru că au trimis propuneri pentru elaborarea subiectelor.

Ministerul Educației a lansat un apel de selecție pentru cadre didactice pentru a completa grupurile de lucru pentru evaluările, examenele și concursurile naționale din anul școlar 2023-2024. Nu se precizează dacă profesorii sunt renumerați pentru activitatea lor, ci doar faptul că au statut de colaboratori externi.

Cadrele didactice selectate participă la activități de proiectare a itemilor/testelor/variantelor de subiecte/biletelor de examen/fișierelor de lucru și a caietelor cadrului didactic/baremelor de evaluare și de notare, conform procedurilor specifice CNPEE.

Pot aplica profesorii care își desfășoară activitatea atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învăţământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică, și în unitățile de învăţământ care școlarizează elevi aparținând minorităților naționale.

Selecția cadrelor didactice pentru completarea grupurilor de lucru pe discipline se face pe baza competenței și a experienței declarate, precum și pe baza disponibilități manifestate pentru implicarea în activitățile de pregătire a evaluărilor, a examenelor și a concursurilor naționale din anul școlar 2023-2024.

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) realizează procesul de completare a grupurilor de lucru pe discipline în vederea pregătirii:

Condiţiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească

-să fi desfășurat activități de predare-învățare-evaluare în învățământul preșcolar în ultimii trei ani școlari (pentru Definitivat, Titularizare), primar (pentru Evaluarea Națională pentru clasa a a II-a și a IV-a, Definitivat, Titularizare), în învăţământul gimnazial (pentru Evaluarea Națională clasa a VI-a, a VIII-a, Definitivat, Titularizare ), în învăţământul liceal (pentru BAC, Definitivat, Titularizare), respectiv desfășoară activități de predare-învățare-evaluare la clasa pregătitoare în anul școlar curent (Pregătitoare);

-să aibă abilități de operare pe calculator;

– să fi absolvit cursuri/stagii/programe de formare recunoscute prin credite profesionale transferabile, care vizează problematică specifică evaluării de proces/prin examene; – evaluării manualelor; « curriculumului;

 au experiență în:

* activitatea de proiectare a itemilor;

– evaluarea proiectelor de manuale școlare; « elaborarea de programe școlare prin participare în grupurile de lucru constituite în acest scop, la nivel national;

– au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică sau au gradul didactic I, Îl sau definitiv.

Nu se pot înscrie în procesul de selecție, cadrele didactice care au rude sau afini până la gradul IV ce urmează a susline respectivele evaluări, examene sau concursuri naționale.

Disciplinele pentru care se organizează selecția

Lista disciplinelor pentru care se organizează selecția cadrelor didactice care vor fi implicate în activitățile specifice evaluărilor, examenelor și concursurilor naționale din anul școlar 2023-2024:


-Elementele din listă, alcătuite din Numele unui grup urmat de numele unei discipline asociate, sunt ordonate asemenea elementelor din listele incluse în formularul de înscriere al aplicației.
Exemplu:

Pentru înscrierea în grupurile de lucru la Limbă și comunicare, limba maternă sau limba modernă clasa a VI-a, se respectă pașii:

  1. Se selectează grupul EN_VI_Limba_maternă sau grupul EN_VI_Limba_modernă din lista grupurilor
  2. Se selectează limba maternă sau limba modernă din câmpul corespunzător disciplinelor.
Calendarul și procesul de selecție a candidaților

Etapa I: perioada 2 – 12 octombrie 2023

Înscrierea candidaților se face prin intermediul aplicației dedicate (înregistrarea se face aici) cu respectarea instrucțiunilor și a ghidului de utilizare, disponibile în respectiva aplicație. Candidații se pot înscrie pentru proiectare de itemi și/sau pentru activitățile de traducere a subiectelor în limbile minorităților naționale.

Acte necesare în format electronic:

1. CV actualizat, copie după diploma de licenţă/absolvire a liceului/colegiului pedagogic, copie după diploma certificatul/adeverința de absolvire a cursului/stagiului/programului de formare, conform cerințelor din prezentul Apel, copie după adeverința care atestă experiență în activitățile precizate în prezentul Apel, scanate (alb-negru, rezoluție 250-300 dpi) și incluse într-un singur document (care să nu depășească dimensiunea de 50 MB).

Denumirea documentului salvat cuprinde numele și prenumele candidatului, tipul evaluării examenului/concursului, urmat de „_Documente”.

(Ex. Popescu_Ana_ENVIII_Documente)

Pentru un candidat înscris că traducător, denumirea fișierului include și limba de traducere

(Ex. Kovacs_Julia_Traducator_limba_maghiara_BAC_Geografie_Documente),

Propunerile candidaților
  1. Un test original la disciplina pentru care s-a înregistrat candidatura, în care se specifică tipul evaluării/examenului/concursului, însoţit de baremul de evaluare și de notare/caietul cadrului didactic. Testul trebuie proiectat integral, respectând structura care se regăsește în secțiunea Modele de subiecte.

Sau

2. Un test ce cuprinde doi itemi obiectivi, doi itemi semiobiectivi și un item subiectiv, însoțit de baremul de evaluare și de notare. Denumirea documentului salvat cuprinde: numele și prenumele candidatului, tipul evaluării examenului/concursului și numele disciplinei, urmat de „_Propunere_Test”

(Ex: lonescu_Maria_BAC_Biologie_Propunere_Test, Kozacek_Milos_ENVIII_Limba_slovaca_materna_Propunere_Test);

Cadrele didactice interesate îşi pot depune candidatura pentru una sau mai multe dintre evaluările, examenele şi concursurile naționale pentru care CNPEE realizează procesul de constituire/completare a grupurilor de lucru pe discipline, situație în care propun un singur test.

Candidații care se înscriu pentru elaborarea PREG propun un format de raport de evaluare a dezvoltării fizice, socio emotionale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare de la finalul clasei pregătitoare. Denumirea documentului salvat cuprinde: numele și prenumele candidatului, urmat de „_Propunere_Raport_PREG”.

(Ex: lonescu_Maria_Propunere_Raport_PREG; Kozacek_Milos_Propunere_Raport_PREG_Limba_slovaca_materna).

Activitatea grupurilor de lucru pe discipline este supusă monitorizării de către responsabilii coordonatorii de discipline. În situația în care profesorii selectați nu demonstrează competență și eficienta în activitatea desfășurată, aceștia pot fi înlocuiți pe parcursul anului școlar 2023-2024 cu alte cadre didactice care, în urma procedurii de selecție, au fost desemnate ca rezerve.

Lista grupurilor de lucru și a disciplinelor pentru anul școlar 2023-2024

Citește și:
Ministerul Educației vrea să plătească 735 de lei pentru un item de evaluare în cadrul platformei online de evaluare a elevilor și 2.084 de lei pentru o resursă educațională / Profesorii care au trimis până acum subiecte pentru examenele naționale nu au fost niciodată plătiți
Exit mobile version