Ministerul Educației lucrează la noul ROFUIP în care ar vrea să delimiteze drepturilor părinților și profesorilor, susține secretarul de stat Florian Lixandru: Sunt foarte mulți colegi care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii, să dea note pe placul părinților și ne trezim la examenele naționale când elevii obțin note cu 1, 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât la clasă

Foto: © Elnur - Dreamstime.com

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, spune că ministerul Educației lucrează la proiectul de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ. Acesta ar urma să reglementeze și să delimiteze drepturile părinților și profesorilor pentru situațiile în care părinții vin la școală și le spun profesorilor cum “ar trebui să predea și cum să se comporte. Sunt foarte multe situații, cel puțin în învățământul primar”, mai spune Lixandru la DC News. Amintim, noul ordin privind Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ ar trebui să fie gata pe 2 iunie 2024, potrivit calendarului cu termenele de implementare a legislației subsecvente legilor educației.

Secretarul de stat Florian Lixandru a spus că noul proiect de ordin cu privire la Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ va delimita drepturile părinților și ale profesorilor dar și obligațiile acestora. El a subliniat că vrea să aducă “liniște cumva pentru colegii mei profesori” care de multe ori sunt în situații în care părinții vin la școală și le spun profesorilor “cum ar trebui să predea și cum să se comporte”, mai ales în clasele primare.

“Sunt foarte mulți colegi de-ai mei care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii să dea note pe placul părinților și ne trezim la examene naționale când copiii noștri obțin note cu 1 sau 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât eram obișnuiți noi la clasă să fie evaluați copiii”, spune Lixandru.

Intervenția lui Florian Lixandru pe acest subiect

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: În această perioadă, la nivelul Ministerul Educației lucrăm la proiectul de ordin cu privire la regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ, regulament care va avea ca anexă acest acord între școală și familie. Practic, dorim să delimităm foarte clar care sunt atât drepturile, dar și obligațiile atât ale unităților de învățământ cât și ale familiei, ale părinților. Da, într-adevăr, sunt situații în care colegi de-ai mei se simt hărțuiți de către părinți. Toată lumea se pricepe la politică, la școală și la fotbal. 

Eu zic că e cazul să lăsăm cadrele didactice să-și facă treaba pentru că marea lor majoritate au trecut printr-o școală, au cursul de pedagogie, știu foarte bine ce au de făcut la clasă și să încetăm cu această presiune pentru că sunt foarte multe situații în care părinți vin la școală și cel puțin în învățământul primar, îi spun doamnei învățătoare cum ar trebui să predea și cum să se comporte. Eu zic că doamna învățătoare care a ajuns la catedră n-a ajuns luată de pe stradă și pusă acolo a trecut printr-o sistem de selecție, a trecut printr-o formare inițială și zic, că are capacitatea necesară pentru a lucra cu copiii astfel încât să obțină rezultatele pe care ar trebui să le obțină și să îndeplinească acele obiective și competențe pe care le prevăd programele școlare. 

DC News: Toate aceste ingerințe trebuie să știți și probabil că știți, creează tensiuni, presiune asupra cadrului didactic…

Florian Lixandru, secretar de stat: Sunt foarte mulți colegi de-ai mei care preferă să evalueze cu mare indulgență copiii să dea note pe placul părinților și ne trezim la examene naționale când copiii noștri obțin note cu 1 sau 2 sau chiar 3 puncte mai mici decât eram obișnuiți noi la clasă să fie evaluați copiii. Este unul dintre efectele acestei dorințe de a avea liniște cumva pentru colegii mei profesori”. 

Informații de context

Proiectul de ordin privind Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ ar trebui să fie finalizat până pe 2 iunie 2024, potrivit ordinului nr. 3.069, publicat în Monitorul Oficial, prin care Ministrul Educației a modificat anexele din ordinul nr. 6.072 din 31 august 2023 cu termenele oficiale de implementare a legislației subsecvente legilor educației.

În noua lege a Educației părinții au 7 obligații, printre care să contacteze profesorii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ.

Părinții sau reprezentanții legale care refuză semnarea contractului educațional primesc amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, potrivit Legii Educației.

Obligațiile părinților – legea Educației nr. 198/2023

Art. 106 – „(8) Obligațiile beneficiarilor secundari ai sistemului de învățământ sunt următoarele:

a) de a înscrie copilul la școală și de a asigura frecventarea cu regularitate și conform programului de către acesta a cursurilor școlare;

b) de a asigura întreținerea elevului în vederea asigurării condițiilor necesare finalizării studiilor;

c) de a păstra legătura cu educatorul/profesorul de învățământ primar/profesorul diriginte, mediatorul școlar, consilierul școlar sau, după caz, cu conducerea unității de învățământ pentru monitorizarea progresului elevului;

d) de a semna contractul educațional prevăzut la art. 14 alin. (4);

e) de a sprijini integrarea copilului în colectivul școlii;

f) de a contacta personalul școlii în intervalul orar stabilit prin regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ;

g) de a cunoaște, respecta și susține copilul să respecte regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ în cadrul căreia este înscris beneficiarul primar.”

Conform Legii învățământului preuniversitar, beneficiarii secundari ai învățământului preuniversitar sunt părinții, tutorii sau reprezentanții legali ai antepreșcolarilor, ai preșcolarilor și ai elevilor.

Foto: © ElnurDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Obligațiile părinților din noua lege a Educației. Aceștia vor contacta profesorii în orarul stabilit de fiecare școală. Cele 7 obligații
Care sunt drepturile și obligațiile părinților, elevilor și școlilor prevăzute în contractul educațional pe care fiecare părinte îl semnează la înscrierea copilul în clasa pregătitoare și la liceu, potrivit ROFUIP 2022 / Părinții au în continuare obligația de a nu duce copiii la școală dacă au febră, tuse sau durere în gât
Exit mobile version