Ministrul Anisie aplică metoda Trump. Profesoara de română încearcă engleza și ratează înțelesul cuvintelor – ștampilează cu “fake news” opinia unui jurnalist și informații pe care nu le contrazice / Plus: “NU am nicio pârghie legală să pot profesionaliza și depolitiza Educația”

Monica Anisie invoca fake news / Sursa: Facebook - Monica Cristina Anisie

Ministrul Educației, Monica Anisie, a pus miercuri seară, într-o postare pe Facebook, ștampila “fake news”, însoțită de logo-ul instituției, pe un mesaj publicat de o ziaristă care în fapt își exprimase o opinie, o citase pe reprezentanta guvernului și oferise informații statistice pe care aceasta nu le dezminte sub nicio formă. Fără să indice lucrurile “false” și, în fond, care ar fi “știrea” în mesajul ziaristei Diana Oncioiu, oficialul român aplică, astfel, tehnica consacrată de Donald Trump, de a folosi expresia “fake news” pentru a transmite oamenilor “nu mai credeți în presă, credeți-mă pe mine”. Ministrul, candidat pe listele PNL pentru Senat, folosește ocazia și pentru a afirma că “NU am nicio pârghie legală să pot profesionaliza și depolitiza Educația”.

Jurnalista Diana Oncioiu, reporter Dela0.ro, care a scris în trecut despre inspectorii școlari implicați politic, a publicat marți, pe pagina sa de Facebook, un mesaj în care:

Miercuri seară, această postare a fost calificată de ministrul Anisie drept “fake news”, fiind redată fotografic și fiind însoțită de ștampila cu formula în engleză, plus logo-ul MEC. Formula se traduce în mod comun prin “știre falsă/fabricată/contrafăcută”.

Ce face ministrul în postarea sa?

Ea alătură tuturor acestor mesaje ștampila Fake News, însoțită de logo-ul Ministerului Educației și Cercetării, pusă peste mesajul ziaristei și peste niște prevederi legale. Ce nu face: nu contrazice nimic din conținutul informațional – citatul din propriile declarații, datele statistice – conținut care oricum nu are valoare de știre, nefiind nimic nou.

Diana Oncioiu, susținută pe Facebook de alți ziariști și observatori ai situației din educație, i-a răspuns ministrului Anisie tot miercuri seară, cu hashtagul #atatsaputut:

Citește și: VIDEO Ministrul-candidat Monica Anisie promite o lege împotriva știrilor false, după ce i-au fost scoase din context afirmațiile despre școala TV și copiii care nu au curent electric acasă
Exit mobile version