Ministrul Educației spune că sunt suficiente locuri la liceele din București, după ce două petiții semnate de peste 3 mii de persoane cereau suplimentarea numărului acestora

Foto: gov.ro

Sunt peste 19 mii de locuri în licee și învățământul profesional de stat, iar împreună cu locurile de la liceele particulare înseamnă peste 20.700 de locuri în clasa a IX-a, potrivit declarației ministrului Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro. Oficialul susține că numărul elevilor care candidează pe aceste locuri este cu aproape 2 mii mai mic. Răspunsul vine după ce părinții au lansat două petiții pentru suplimentarea numărului de locuri la liceele din Capitală, apeluri semnate de peste 3 mii de persoane.

Ministrul explică faptul că numărul de locuri este mai mic decât cel al candidaților.

„În București sunt 19.144 de locuri în clasa a IX-a, la liceu și învățământ profesional, în școlile de stat, la care se adaugă 1.634 de locuri în unitățile de învățământ particulare. Asta în condițiile în care numărul de candidați înscriși este de 16.498 de copii din București, plus 2.500 – numărul estimat al elevilor care vor vrea să se înscrie în Capitală, din alte județe.

În total avem 18.998 de elevi care candidează pe 20.778 de locuri la liceu și în școlile profesionale, aici fiind luate în calcul și locurile pentru elevi romi (1.185), cele pentru elevii cu CES (405), cele pentru învățământul profesional (1.762) și special (240)”, a declarat Sorin Cîmpeanu pentru Edupedu.ro.

Potrivit datelor Ministerului Educației și Inspectoratului Școlar al Municipiului București, transmise de oficial, la liceu sunt 15.552 de locuri, în școlile de stat, acestea fiind cele care participă la repartizarea computerizată.

Datele din declarația ministrului Cîmpeanu:

În cele două petiții, părinții solicitau suplimentarea numărului de locuri pentru elevii cu medii mari, care vor concura mai ales pentru liceele teoretice și unde numărul de locuri este limitat – ba chiar au fost desființate câteva clase în acest an, față de 2021.

„E important de reținut ca un copil cu media de admitere de aproape 9,00 anul trecut putea sa acceseze un liceu cu rata de promovabilitate BAC de 100% in schimb va putea accesa anul acesta un liceu cu rata de promovabilitate BAC de 85%”, se arată în justificarea uneia dintre petiții.

Părinții semnatari solicită să fie luate măsuri „urgente” de către Ministerul Educației sau Inspectoratul Municipiului București pentru o încadrare „echitabilă” a elevilor: „Noi, părinții, solicitam Ministerului Educației, Inspectoratului Municipiului Bucuresti și oricăror autorități competente sa ia măsuri urgente care sa permită o încadrare echitabila a tuturor copiilor, sa le permită șansa la o educație așa cum au visat și pentru care au muncit și nu in ultimul rând sa nu ii dezamăgească și sa îngroașe rândurile celor care vor pleca din țara.”

Edupedu.ro a semnalat încă de la publicarea rezultatelor de la Evaluarea Națională 2022 fenomenul devalorizării mediilor, iar în analiza publicată săptămâna trecută, după apariția ierarhiei pe București, arătam cum practic, elevi cu note mari vor ajunge la licee la care anii trecuți s-a intrat cu medii mici. Pe scurt spus, media ultimului intrat la o specializare anul trecut a devenit irelevantă pentru anul acesta.

Exit mobile version