Modelul hibrid: Experiența unor școli din SUA care au predat combinat, la clasă și online, pe timpul verii – “Elevii participanți prin Zoom erau mai implicați decât cei prezenți fizic”

Foto: Pexels.com

Modelul de predare hibrid, cu o parte dintre elevi prezenți în clasă și o parte online, pe care școli din toată lumea se pregătesc să îl folosească în noul an, a fost explorat deja, punctual, în diverse zone. O profesoară din statul american Oregon, unde unitățile dintr-un district școlar au apelat la modelul hibrid pe timpul școlii de vară, și-a împărtășit experiența, cu avantajele și dificultățile apărute, pentru site-ul Edutopia. Ce a făcut să meargă acest model de predare? Tehnologia, folosită de elevi la clasă și acasă deopotrivă, reiese din relatarea citată.

Profesoara Christine Boatman, autoarea “ghidului” citat, predă într-un district școlar din Oregon, unde profesorii au încercat să înțeleagă mai bine ce înseamnă modelul hibrid aplicându-l pe timpul programului de școală de vară. Astfel, elevii au participat în parte la școală, în parte de la distanță, cu ajutorul tehnologiilor de transmis video în direct, precum Zoom.

Ce presupune sistemul tehnic al clasei-hibrid, în exemplul prezentat

Astfel, arată autoarea, toți elevii au acces simultan la informația prezentată și au aceleași oportunități de participare la discuțiile de clasă, la jocuri sau la alte activități. Toți elevii desfășoară aceleași activități prin intermediul laptopului, iar elevii pot răspunde întrebărilor profesorului sau participa la discuții indiferent dacă sunt de față sau acasă.

Articolul Edutopia citează o profesoară de matematică participantă la proiect, potrivit căreia “ëlevii care participau prin Zoom au fost mai implicați în activități decât cei prezenți fizic” în clase.

Dificultate aparte: clădirea comunității în clasă

În modelul hibrid, scrie autoarea, e mai dificilă, dar nu imposibilă realizarea unei apropieri strânse între elevi și între elevi și profesori. Pentru a clădi o comunitate, e important de urmărit:

O activitate cu impact puternic este organizarea unor activități în grupuri mici de elevi, care să cuprindă atât elevi care stau acasă, cât și elevi prezenți la ore, care comunică între ei cu ajutorul laptopurilor. Astfel de activități pot fi: rezolvarea unor probleme, diverse lucrări, discuții pe tema unei sarcini sau a unei cărți pe care trebuie să o citească.

Profesoara citată arată că “trebuie să ne gândim dincolo de vorbire ca mijloc principal de colaborare, ar trebui să luăm în calcul beneficiilor colaborării prin tastare“, anume prin intermediul serviciilor de mesagerie și prin liste de discuții.

Este citat, în articolul Edutopia, și un director de școală participantă la proiectul hibrid, potrivit căruia:

Foto: Pexels.com

Exit mobile version