Monica Anisie: Dacă este necesar, probabil decretul pentru suspedarea cursurilor se va prelungi. Voi fi prima care va cere prelungirea și după Paște, dacă e vorba de sănătatea copiilor

FOTO: gov.ro

Probabil că decretul pentru suspedarea cursurilor se va prelungi, dacă acest lcuru va fi necesar, susține ministrul Educației, care a declarat la Digi24 că „voi fi prima care va cere prelungirea” și după Paște, „dacă e vorba despre sănătatea și siguranța copiilor”. Oficialul a precizat că la acest moment scenariile la care ministerul lucrează sunt pentru toate situațiile, inclusiv pentru cei care au examenele de Evaluarea Națională, de Bacalaureat sau de licență, la facultate și că ministerul „va prezenta în foarte scurt timp” aceste variante.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor a detaliat, într-o declarație pentru Edupedu.ro, care sunt aceste posibile scenarii la care ministerul lucrează. Vedeți mai jos aceste posibile scenarii.

Redăm declarațiile ministrului Educației de la Digi24:

Moderator:Aveți informații despre finalul vacanței forțate, știm când se duc copiii la școală?

Monica Anisie: După cum bine știți încă suntem sub incidența decretului prin care sunt suspendate cursurile atât în sistemul de învățământ preuniversitar, cât și universitar. La momentul acesta, dacă este necesar probabil că se va prelungi, dar la momentul acesta nu putem să spunem în mod clar pentru că este important de menționat faptul că trebuie să privim lucrurile în funcție de evoluția pandemie de coronavirus din România. Cred că în aceste momente este foarte important pentru noi toți să ne știm copiii în siguranță și sănătoși.

Moderator: În acest moment credeți că după Paști va fi prelungită vacanța?

Monica Anisie: Dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor voi fi prima care va solicita că aceasta situație să se prelungească pentru a nu-i pune și în niciun moment în pericol pe copiii și pe studenți.

În ceea ce privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională sau examenul de Bacalaureat sau studenții care trebuie să susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației va prezenta în foarte scurt timp, după o analiza atentă și riguroasă, variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, țin să precizez încă o dată, că toate scenariile pe care specialiștii din cadrul Ministerului le realizează vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, iar decizia va fi luată de comun acord și vom comunica public, pentru că este o măsură pentru elevi și studenți.”

Reamintim că marți Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumtatea lunii septembrie.

Scenariul 1 (optimist)

„Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.

Scenariul 2 (intermediar)

Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.

Scenariul 3 (pesimist)

Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie.

În scenariul 3 vacanța de vară va fi folosită pentru încheierea situației pentru anii de studiu, pentru susținerea examenelor”, a mai declarat fostul ministru pentru Edupedu.ro.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor a ținut să precizeze că „în afara stării de urgență, structura anului școlar este stabilită prin ordin de ministru in învățământul preșcolar, în timp ce în învățământul superior, structura e stabilită de fiecare universtate în parte.

Legat de posibilitatea ca materia predată acum online să fie considerată predare și să nu mai fie recuperări de materie: „Va fi o perioadă de completare – sunt discipline al căror specific nu permite predarea/evaluarea în online. Situația trebuie tratată de la caz la caz”, a mais spus Cîmpeanu.

”O precizare: Ministerul Educatiei este cel îndreptățit să vină cu prezentarea detaliată a acestor scenarii, iar partenerii ministerului, Consiliul Național al Rectorilor, Federațiile de elevi și părinți, sindicatele, vor susține ministerul în identificarea celor mai bune soluții în raport cu scenariile prezentate de minister”, a subiniat președintele Consiliului Național al Rectorilor.

FOTO: gov.ro

Exit mobile version