BREAKING Sorin Cîmpeanu anunță scenariile posibile pentru acest an școlar: Cel mai pesimist – Evaluarea Națională în august și BAC în septembrie. Cel mai optimist – reluarea școlii în luna mai

72.120 de vizualizări
Sorin Cimpeanu / Foto: Captura Digi 24
Președintele Consiliului Național al Rectorilor, fostul ministru Sorin Cîmpeanu, a declarat în direct la Realitatea Plus că cele trei scenarii probabile, la care se lucrează la Ministerul Educației în prezent, nu implică înghețarea anului școlar. Contactat de Edupedu.ro, Cîmpeanu a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumătatea lunii septembrie.

Contactat de Edupedu.ro, Sorin Cîmpeanu a explicat ce înseamnă aceste scenarii probabile:

Scenariul 1 (optimist)

„Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.

Scenariul 2 (intermediar)

Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.

Scenariul 3 (pesimist)

Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie.

În scenariul 3 vacanța de vară va fi folosită pentru încheierea situației pentru anii de studiu, pentru susținerea examenelor”, a mai declarat fostul ministru pentru Edupedu.ro.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor a ținut să precizeze că „în afara stării de urgență, structura anului școlar este stabilită prin ordin de ministru in învățământul preșcolar, în timp ce în învățământul superior, structura e stabilită de fiecare universtate în parte.

Legat de posibilitatea ca materia predată acum online să fie considerată predare și să nu mai fie recuperări de materie: „Va fi o perioadă de completare – sunt discipline al căror specific nu permite predarea/evaluarea în online. Situația trebuie tratată de la caz la caz”, a mais spus Cîmpeanu.

”O precizare: Ministerul Educatiei este cel îndreptățit să vină cu prezentarea detaliată a acestor scenarii, iar partenerii ministerului, Consiliul Național al Rectorilor, Federațiile de elevi și părinți, sindicatele, vor susține ministerul în identificarea celor mai bune soluții în raport cu scenariile prezentate de minister”, a subiniat președintele Consiliului Național al Rectorilor.

Anterior, Sorin Câmpeanu a declarat la Realitatea Plus că nu are cum să fie repetat anul școlar în condițiile în care peste 70% din materia de anul acesta a fost predată, iar în această perioadă a cursurilor suspendate „profesorii au dat dovadă de o implicare extraordinară în predarea online”.

Sorin Cîmpeanu, la Realitatea Plus:Se lucrează la trei scenarii, unul este optimist, ia în considerare reluarea școlii la începutul lunii mai, iar cel mai puțin optimist ia în calcul amânarea examenului pentru finalul clasei a VIII-a, Evaluarea Națională, care ar putea fi organizat la sfârșitul lunii august. În acest al treilea scenariu, Bacalaureatul ar putea fi la jumătatea lunii septembrie. Deci asta este plaja de la cel mai optimist scenariu, la cel mai pesimist. Niciunul dintre scenarii nu ia în calcul înghețarea sau repetarea anului școlar. Nici nu ar avea cum să se întâmple asta în condițiile în care 70% din materie fost ocupată predată.”

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat deja că cel mai probabil școlile vor fi închise până după Paște, iar Sorin Cîmpeanu susține că „cel mai optimist scenariu” prevede începerea școlii la începutul lunii mai. Asta înseamnă că o posibilă dată pentru reluarea școlii, în acest „cel mai optimist scenariu” ar putea fi luni, 4 mai. Scenariul nu a fost până acum confirmat sau infirmat de autorități.

Reamintim că în tot sistemul preuniversitar cursurile au fost suspendate pe 11 martie. Mai întâi durata supendării era până pe 22 martie, iar odată cu declararea stării de urgență cursurile au fost suspendate până pe 16 aprilie. Ministrul Educației a anunțat apoi că școlile vor fi închise până după Paște, cel puțin.

Ieri, după ce vicepremierul Raluca Turcan a anunțat că unul dintre scenariile la care lucrează autoritățile ar fi înghețarea anului școlar, ministrul Educației Monica Anisie a dezmințit informația și a declarat pentru Edupedu.ro că nu este luat în calcul scenariul înghețării anului școlar:în ceea ce-i privește pe elevii care trebuie să susțină examenele de Evaluare Națională, Bacalaureat sau studenții care trebuie să își susțină licența, MEC va prezenta săptămâna aceasta variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență”

Calendarul anului școlar 2019-2020 arată că zilele libere acordate elevilor prin măsurile pentru prevenirea răspândirii coronavirusului înseamnă 18 zile efective de școală, potrivit analizei Edupedu.ro.

Iată calendarul școlar al Semestrului al II-lea („vacanța de coronavirus” este în casetele cu roz din calendar):

FOTO: gov.ro


10 comments
  1. Buna ziua, avand in vedere contextul actual, s-ar putea adopta si la noi modelul Olandei: ” Olanda anulează examenul de bacalaureat, validarea diplomei va fi determinată doar pe baza notelor obţinute în timpul anului”. Multumesc.

    1. Cel mai bun scenariu, sa nu se mai dea nici un examen si sa se intre la liceu pe baza mediei generale din clasele 5-8. Ar trebui sa ne uitam la modelul Marii Britanii, Olandei, Canadei etc.
      Nu poti sa iti bati joc de copii sa stea toata vara cu stresul scolii, al meditatiilor si al examenlor, este inuman….dupa ce ca si asa sunt generatie de sacrificu ….

  2. In tarile E.U au gasit solutia, anume au echivalat bacul cu notele din anii de liceu si au terminat toata treaba. Ce sa facem cu copiii in august? Cine ne da liber de la serviciu luni intregi?

  3. In calitate de parinte propun= Sa se reia cursurile la toamna.
    Examenele sa aiba loc daca e posibil dupa acelasi calendar dar cu materia modificata fara cunostintele de semestrul II.
    In tot acest timp sa se restructureze si aprofundeze materia .
    Cu aceasta ocazie poate face si Ministerul Educatiei putina curatenie in ceea ce priveste adaptarea / restructurarea programei ……….de mult promisa .Si poate introduce si niste module pentru timpuri de criza .

    Si pina la urma tot societatea civila v-a scoate la liman situatia, nu institutiile statului, care acum au ocazia sa isi dea capacitatea si bacul. Cele 12 clase. Speram sa intre si la o facultate.

  4. Vorbim de implicare, care implicare? Cu cat copilul e mai mare cu atat e mai ignorat de profesori, se face mai multa scoala la 1-4, decat la 5-8 unde e dezastru . Niste profesori degeaba care ar trebui evaluați cand se termina criza. Aici vorbesc de scoala UNIREA din Tg Mures, cica scoala etalon a orașului.

  5. Iar se grăbesc unii la declarații.

    Nu am vazut sa spuna cand am concediu de odihna. Acum sau la vara? Sau daca nu poate sa mi-l dea anul acesta cand mi-l esalonează? Sau poate mi-l plătește, ca nu din cauza mea nu l-am luat.

    Baăai, dă-mi concediu de odihna sau șomaj tehnic acum ptr ca din tot ce ziceți e clar ca voi face aceste recuperări face to face.

    NU MAI VREAU SA FAC ONLINE! Din 25 de elevi doar 3-4 participa.

    Nu vreau sa muncesc de doua ori!!!

    Stresul dăunează grav SĂNĂTĂȚII!!!

    Cei care vor online de fapt se gândesc doar ca sa ia salarii întregi, cu ore peste norma si gradatii de merit.

    Mai e si categoria celor care sub pretextul de online se izolează de restul familiei 5-6 ore ptr ca altfel ar izbucni conflicte intestine.

    1. Ca profesoara, sunt absolut de acord! Nu vreau sa muncesc de doua-trei ori mai mult ca in timpul normal al scolii!!!!!

  6. Despre ce mobilizare extraordinara a profesorilor vorbeste dl Campeanu? Asta se vede din birourile ministerului? Este o bataie de joc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2022 Matematică. Sfaturi pentru candidații de la profilurile Pedagogic și Tehnologic, de la profesoara Alina-Elena Grecu: Ingredientul special este bucuria de a lucra matematică, fără a ne lăsa distrași de temeri

Sesiunea iunie-iulie de BAC 2022 continuă marți, 21 iunie, cu proba obligatorie a profilului – Matematică (sau Istorie). Într-un articol trimis pe adresa redactie@edupedu.ro, profesoara de Matematică Alina-Elena Grecu oferă…
Vezi articolul

Premierul Cîțu justifică eliminarea transportului gratuit pentru studenți: „Nu există nimic gratuit pe lumea asta”. Legea 96/2006 prevede că parlamentarii au transportul gratuit și nelimitat pe toate categoriile de trenuri

„Nu există nimic gratuit pe lumea asta”, a declarat premierul Florin Cîțu joi seara, în încercarea de a explica motivele eliminării gratuității pentru studenți la călătoriile cu trenul, la clasa…
Vezi articolul

Ministrul de Interne Lucian Bode susține că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă” și spune că va “revizui printr-o erată erorile de citare” / Comisia de etică a UBB constatase că teza include “erori de citare” și “unele fragmente plagiate”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, “salută”, marți, într-un mesaj pe Facebook, hotărârea Comisiei de etică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, după analiza tezei sale de doctorat, apreciind că verdictul ar…
Vezi articolul