Monica Anisie: Dacă este necesar, probabil decretul pentru suspedarea cursurilor se va prelungi. Voi fi prima care va cere prelungirea și după Paște, dacă e vorba de sănătatea copiilor

21.441 de vizualizări
FOTO: gov.ro
Probabil că decretul pentru suspedarea cursurilor se va prelungi, dacă acest lcuru va fi necesar, susține ministrul Educației, care a declarat la Digi24 că „voi fi prima care va cere prelungirea” și după Paște, „dacă e vorba despre sănătatea și siguranța copiilor”. Oficialul a precizat că la acest moment scenariile la care ministerul lucrează sunt pentru toate situațiile, inclusiv pentru cei care au examenele de Evaluarea Națională, de Bacalaureat sau de licență, la facultate și că ministerul „va prezenta în foarte scurt timp” aceste variante.

Reamintim că Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor a detaliat, într-o declarație pentru Edupedu.ro, care sunt aceste posibile scenarii la care ministerul lucrează. Vedeți mai jos aceste posibile scenarii.

Redăm declarațiile ministrului Educației de la Digi24:

Moderator:Aveți informații despre finalul vacanței forțate, știm când se duc copiii la școală?

Monica Anisie: După cum bine știți încă suntem sub incidența decretului prin care sunt suspendate cursurile atât în sistemul de învățământ preuniversitar, cât și universitar. La momentul acesta, dacă este necesar probabil că se va prelungi, dar la momentul acesta nu putem să spunem în mod clar pentru că este important de menționat faptul că trebuie să privim lucrurile în funcție de evoluția pandemie de coronavirus din România. Cred că în aceste momente este foarte important pentru noi toți să ne știm copiii în siguranță și sănătoși.

Moderator: În acest moment credeți că după Paști va fi prelungită vacanța?

Monica Anisie: Dacă este vorba despre siguranța și sănătatea copiilor voi fi prima care va solicita că aceasta situație să se prelungească pentru a nu-i pune și în niciun moment în pericol pe copiii și pe studenți.

În ceea ce privește pe elevii care trebuie să susțină Evaluarea Națională sau examenul de Bacalaureat sau studenții care trebuie să susțină examenele de finalizare a studiilor, Ministerul Educației va prezenta în foarte scurt timp, după o analiza atentă și riguroasă, variantele posibile pe care le ia în calcul în situația în care se va prelungi această stare de urgență. De asemenea, țin să precizez încă o dată, că toate scenariile pe care specialiștii din cadrul Ministerului le realizează vor fi dezbătute cu toți actorii educaționali, atât reprezentanții elevilor, studenților, părinților, sindicatele, dar și reprezentanții Consiliului Național al Rectorilor, iar decizia va fi luată de comun acord și vom comunica public, pentru că este o măsură pentru elevi și studenți.”

Reamintim că marți Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor a declarat că cel mai optimist scenariu care ar putea fi luat în calcul este cel în care anul școlar se reia la începutul lunii mai, iar cel mai pesimist – cel în care examenele naționale și admiterea la facultate vor fi la finalul lunii august, jumtatea lunii septembrie.

Scenariul 1 (optimist)

„Cursurile se reiau în luna mai, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, Admiterea la liceu și Admiterea în universități se desfășoară pe calendarul existent.

Scenariul 2 (intermediar)

Reluarea cursurilor în luna iunie-iulie presupune faptul că examenele naționale ca Evaluarea Naționala, Bacalaureatul sunt amânate, dar pentru perioade mici de timp. În acest scenariu vacanța de vară se scurtează.

Scenariul 3 (pesimist)

Reluarea cursurilor are loc în luna august, iar examenele de Bacalaureat, Evaluarea Națională, precum și cele de licență la facultate vor avea loc la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie.

Admiterea la facultate ar putea fi programată la jumătatea lunii septembrie.

În scenariul 3 vacanța de vară va fi folosită pentru încheierea situației pentru anii de studiu, pentru susținerea examenelor”, a mai declarat fostul ministru pentru Edupedu.ro.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor a ținut să precizeze că „în afara stării de urgență, structura anului școlar este stabilită prin ordin de ministru in învățământul preșcolar, în timp ce în învățământul superior, structura e stabilită de fiecare universtate în parte.

Legat de posibilitatea ca materia predată acum online să fie considerată predare și să nu mai fie recuperări de materie: „Va fi o perioadă de completare – sunt discipline al căror specific nu permite predarea/evaluarea în online. Situația trebuie tratată de la caz la caz”, a mais spus Cîmpeanu.

”O precizare: Ministerul Educatiei este cel îndreptățit să vină cu prezentarea detaliată a acestor scenarii, iar partenerii ministerului, Consiliul Național al Rectorilor, Federațiile de elevi și părinți, sindicatele, vor susține ministerul în identificarea celor mai bune soluții în raport cu scenariile prezentate de minister”, a subiniat președintele Consiliului Național al Rectorilor.

FOTO: gov.ro


6 comments
 1. NAUFRAGIU TOTAL ….in invatamant
  Niciodata nu mi-as fi putut imagina cat de gaunos si putred este invatamantul nostru . Dar nu stiu de ce oare ma mir! Cum ar putea fi altfel cu niste sexagenari sus ramasi , secretare de stat si nu orice, coafate si tapate cu rochii de zenana si rujate la greu apartinand unor vremuri demult apuse . Priviti cata bezmeticeala este acolo in acea cloaca ministeriala de cadre expirate pentru timpurile noastre, care isi dau cu stangul in dreptul nestiind cum sa ajunga la solutii rapide , ferme si sustenabile . Chiar ii vedeti capabili pe acesti ganditori din hartie creponata sa ia niste decizii inteligente in momente critice, cand ei stau in minister ca in jurul unui ceaun cu zacusca de Topoloveni ce clocoteste asteptand nerabdatori vacanta? Au ajuns ca la ruleta sa dea cu zarul daca pot amana cursurile ,sau sa se taie din programa scolara , sau de ce nu inghetarea anului scolar. Pierduti in spatiu. Nu le pasa deloc de elevii Romaniei , ca nu-si termina materia si pica banalele examene . Cu un grad de promovabilitate de doar 40% ce vrea sa insemne? Sudoare , de loc. In loc ca scoala sa creasca exigentele pe elevi,e mai usor sa modifici programa scolara. Gandire profunda a unor cadre numai bune de demis cat mai repede . Atunci cand Cosiliul National al Elevilor a cerut sa se inceapa anul scolar pe 01/ sptembrie, ca nu-i timp suficient de parcurs materia ,datorita vacantelor fara noima , acele doamne tapate de langa ceaunul cu zacusca au sarit ca arse ca nu-s de acord cu aceasta data. Au si ei dreptul la soarele de Techirghiol sau Herculane daca se poate pana la 01/Oct. . Scoala americana si britanica incepe anul sc pe 25 August . Mda, niste aiuriti ar zice ganditorii nostrii. . Stimati ocupanti ai ministerului educatiei , daca nu va treziti la realitate si considerati scoala ca pe un SRL ,unde voi sunteti doar niste prestatori de servicii si alea facute cu lehamite iar elevii niste clienti, tara nu are nevoie de voi .

 2. Scoala trebuie să inceapa cumva…Suntem ființe sociale , copiii stau efectiv doar cu ochii țintă in laptop sau tableta, nu pot ieși , nu mai pot vedea soarele, parcul, lumea sau un chip familiar al colegului, vecinului, profesorului. M-a sunat o mămică si mi-a spus plângând că ,,Alexandrei îi este dor de școală, s-a săturat de telefon, nu prea mănâncă si nu se schimbă toată ziua de pijamale…!” Să avem grijă de psihicul copilului, această ființă fragilă de lângă noi…

 3. Ministru incompetent!!! In toate tarile din Europa s-a stabilit cum se vor desfasura examenele elevilor din anii terminali,la noi nu se stie nimic,doar scenarii penibile. Parerea mea este ca trebuie stabilit ce se va elimina din materia de examen, pentru a exista echitabilitate intre elevi . In situatia in care doar o parte dintre elevi pot avea acces la lectiile online, nu ar fi corect sa intre la examen acea parte din materie.
  In acest caz, as propune sa intre la examen materia predata pana in prezent, iar elevii sa poata recapitula aceasta materie pana la reinceperea cursurilor,indiferent de data. Am doi copii in aceasta situatie. Vreau sa va spun ca lectiile predate online este o pierdere de timp,mai mult ii bulverseaza decat sa ii ajute. Le-ar fi mai de ajutor sa li se dea teme recapitulative pe care sa le rezolve individual, dupa un program stabilit de catre profesori,apoi trimise pentru corectat,daca este posibil.

 4. Va rog sa intrebati pe dna Ministru ce facem cu copiii pe perioada vacanței de Paște? Îi punem sa stea cu bunici si noi mergem la servici? Cum vi se pare acest lucru in plina pandemie? Trebuie inclusă și vacanta de Paște in decret de instituție inchisa,altfel cum sa stăm cu copiii acasa?

 5. “Aș face un apel la calm, pentru că nu este cazul, deocamdată, să ne alarmăm. Părinții, elevii să meargă la școală!” – spune Monica Anisie.

  8 martie 2020

  Ipocrizie, minciună și nerușinare.

  1. Exact.Mie mi se pare ca tara arde si baba se piaptana.Avem probleme atat de grave acum, se moare pe capete, ne fug medicicii, conducatorii, cei ramasi se imbolnavesc de la o zi la alta, economia e in colaps, sistemul sanitar se darama, perspectiva de eradicare a virusului e departe spre nu stim cand.Fix de online – ul doamnei are grija mama care nu mai are serviciu si nu are mancare pentru copil, bolnavul urgent care nu stie la ce spital sa apeleze, dat fiind ca totul e inchis sau utilizat pentru coronavirus, lumea inchisa in casa etc.Deci, doamna Ministru, luati o hotarare si dati somaj tehnic profesorilor, ca de continuat anul mai departe om vedea.Pana una alta sa avem elevi si profesori vii, sanatosi.Ca solutii s or gasi din atatea sute de mii de capete luminate.Si da, sunt profesor.Si nu, nu fac ore online.Eu nu tratez elevii preferential.Unii da, unii nu, dupa posibilitati.Si oricum vom recupera, cum spuneam, ne dati fortat salariu, ne trimiteti fortat acasa, ne huleste lumea invrajbita pe acest motiv si totul doar ca sa “ne legati de glie”, stiind sigur ca daca ne dati salariu intreg vom recupera obligat fortat oricum, oricand, la dispozitia dumneavoastra.De ce as mai face online? Si conform carei legi, cred ca glumiti.Cine poate, sa o faca, bravo lui, eu cred ca ar trebui acum sa ” rupem ” online- ul, noi, educatori, diriginti, sa sfatuim repetitiv si productiv cu privire la metode de preventie, reguli de igiena, ponturi medicale etc. Va inselati amarnic daca sunteti de parere ca se pot educa online TOTI elevii, la toate disciplinele, specializarile, elevi cu practica, elevi din scoli de meserij, din scoli vocationale, de sport etc .Asta e o utopie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Patriarhul Daniel / Foto: Basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română, reacție virulentă la legile Deca: Ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ” în legile învățământului / Obligația de a promova „diversitatea sexuală” în școală este total „abuzivă” și „nocivă”

Reacție virulentă a Bisericii Ortodoxe Române la proiectele de legi ale educației publicate de ministrul Ligia Deca. Patriarhia Română susține, într-o luare de poziție oficială, că ideologia de gen a…
Vezi articolul

SURSE: Școlile nu vor fi închise în condițiile creșterii numărului de cazuri de gripă, vor fi doar recomandări pentru efectuarea triajului și purtarea măștilor de protecție de către elevi și profesori / Ședința la care au participat miniștrii Rafila și Deca s-a încheiat

Autoritățile din domeniul sănătății și educației au avut o ședință la Ministerul Sănătății, joi la prânz, pentru stabilirea scenariilor de lucru în perioada următoare, în contextul creșterii numărului de cazuri…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre corectarea digitalizată la BAC 2023 – sesiunea de toamnă: Se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație

Ministrul Educației, Ligia Deca, transmite că „se reduce considerabil riscul producerii unor erori în momentul transcrierii notelor de pe borderou pe lucrare sau de pe lucrare în aplicație, în vederea…
Vezi articolul