Nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an, sub ministrul Deca: PNL anunță cifre similare cu cele declarate de fostul ministru Cîmpeanu în septembrie 2022 / Actualul premier Ciolacu declara atunci că toaletele din fundul curții trebuie să dispară din “România educată”

Foto: ISJ Gorj

Nicio școală cu toaletă în curte din cele 180 luate în evidența lunii septembrie de anul trecut n-a fost modernizată până acum, cu două săptămâni înainte să înceapă noul an școlar. „În acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, la începutul unei conferințe de presă. Cifra anunțată este similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022.

Acest lucru înseamnă că nicio investiție nu a fost făcută de la începutul anului școlar trecut și până acum, în prag de început de an școlar nou, pentru a scădea sau chiar reduce la 0 numărul școlilor cu toalete în exterior, deși șefii de guvern din ultimii ani recenți și lideri de partide politice au ieșit în repetate rânduri spunând că astfel de situații nu ar trebui să mai existe.

„Vă pot menționa faptul că la începutul guvernărilor liberale, s-a amintit chiar în ședință, situația școlilor cu toalete în curte ne evidenția faptul că 2.450 de imobile erau în această situație. În acest an cifra lor s-a redus: avem 180 de școli cu toalete în curte. Obiectivul de astăzi de conducere a partidului, al celor trei miniștri care au responsabilități directe în a rezolva acest în această situație – Educație, Dezvoltare și Finanțe – a fost să găsească soluții pentru bineînțeles, pentru a grăbi acest proces de finalizare a tuturor celor rămase”, a spus Ionuț Stroe la conferință.

Anul trecut, aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că după investiții pentru 126 de școli mai rămân 180. „Am spus că acum patru ani erau 2.219 școli cu toalete neconforme, iar acum sunt 306 școli. Din aceste 306 școli, 126 sunt finanțate și trebuie să folosească finanțarea. La finalul anului (n. red. 2022) trebuie să aibă conformitatea asigurată. Rămân 180 de școli, toate sunt școli sub 97 de copii, este numărul maxim de copii, sunt școli izolate”.

Acesta a menționat la acea vreme că „dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”.

Tot atunci, Cîmpeanu declarase că „nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”. A fost, la scurt timp, apostrofat de premierul de atunci, liberalul Nicolae Ciucă. „Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil”, spunea Ciucă.

În aceeași perioadă, în septembrie 2022, Marcel Ciolacu, la acea vreme președinte PSD, acum prim-ministru din luna iunie, susținea că toaletele din curtea școlilor sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv. „#RomâniaEducată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate”, scria Ciolacu.

În iunie 2023 erau „200, 200 și un pic”, spunea ministra Ligia Deca

După preluarea mandatului, la începutul lunii octombrie, ministra Ligia Deca nu a mai adus în discuție modernizarea școlilor cu toalete în curte. Pe 14 iunie anul acesta, Deca spunea la finalul audierilor din Parlament pentru scaunul de ministru al Educației în noul guvern, despre un termen până la care să dispară toaletele din curte, că “avem deja un progres semnificativ în acest sens. Din câteva mii au rămas 200, 200 şi un pic şi urmează ca printr-o linie dedicată de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să finalizăm şi această chestiune”, spunea oficialul, potrivit Digi24. „Ea ţine de autorităţile publice locale”, a continuat Deca.

Context. În luna mai 2022, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot în primăvara anului trecut, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine. – detalii aici

Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:

În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.

Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.

Citește și:
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la început de an școlar: „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv / #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate”
Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației în țara europeană cu cele mai multe școli care au latrine: Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme
Cîmpeanu, apostrofat de Ciucă după ce a spus că nu e nicio legătură între calitatea educației și toaleta din curtea școlii: Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil
Cîmpeanu: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației
Exit mobile version