LISTA 126 de școli au primit bani să-și facă toalete, anunță ministrul Educației de la Guvern. Mai rămân 199 cu latrine, iar pentru „o bună parte din ele s-a decis deja comasarea cu alte structuri”, adică desființarea / Cîmpeanu: Dacă autoritățile locale vor utiliza sumele, vom elimina în scurt timp total această problemă

1.250 de vizualizări
Foto: captură – Digi24.ro
Un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat, în care învață peste 18.340 de elevi, sunt pe lista aprobată de Guvern miercuri pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine, dar pentru care în mare parte dintre ele, s-a luat deja decizia desființării, nemaiavând elevi suficienți.

„Un număr de 126 de școli nominalizate vor primi finanțare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de școli în care învață 13.840 de elevi. Dacă veți face o simplă împărțire, veți vedea că numărul mediu de elevi pe școală este 145, deci este vorba despre școli mici. În cazul în care autoritățile locale, care vor avea de îndată după terminarea acestei hotărâri ședința de Guvern sumele aprobate în bugetele locale, este vorba despre ultima medie de 85.000 de lei per școală pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branșamente și canalizări, apă potabilă, acestea provin din bugetele autorităților locale.

Dacă această sumă va fi folosită, la finalul acestui an vom mai avea în România doar 199 de școli (n.red. cu grupuri sanitare neconforme/latrine în exteriorul clădirii), nici o școală cu personalitate juridică, toate 199 sunt structuri. Pentru o bună parte din ele, având viabilitate redusă s-a decis deja comasarea cu alte structuri. Deci în acest fel, dacă autoritățile locale vor utiliza sumele puse la dispoziție de Guvern, vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează cum spuneam de mult timp în sistemul de educație romanesc: grupuri sanitare neconforme”, a declarat, la Guvern, Sorin Cîmpeanu.

Lista școlilor care au primit bani:

Programul de modernizare – sau construcție a toaletelor în școlile care nu au așa ceva – a fost pornit de Ecaterina Andronescu, în 2019. La prima numărătoare au fost identificate 1.459 de școli fără toalete, dar banii alocați până la urmă au fost pentru 858 de unități de învățământ. În 2020, Monica Anisie a preluat „ștafeta” și ministerul anunța, cu ocazia unei celebre vizite în teritoriu a oficialului, că au fost alocate de către Guvern fonduri pentru construcţia de grupuri sanitare în 857 de unităţi de învăţământ, pe care numai 595 le-au accesat. În mandatul său a fost constituită chiar și o “comisie pentru avizat WC-uri” în Ministerul Educației.

Alte 347 de școli au fost incluse în etapa a II-a, în 2020.

Un al treilea proiect a inclus 205 unități de învățământ.

Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:

  • 12.712 clădiri școlare nerenovate;
  • 4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
  • 5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
  • 3.884 nu au surse de apă adecvate;
  • 6.180 de școli nu au toalete interioare;
  • 12.359 de școli nu au rampă de acces
  • 15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.

În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.

Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salarii mascate în burse speciale la ASE București? Studenții pot primi 900 lei pe lună dacă fac „voluntariat” la secretariat, la cantină sau la cămin / Rectorul Nicolae Istudor: Studenții prestează muncă bună, pe bani mai puțini. Pot să dau orice bursă din venituri proprii

Studenții de la Academia de Studii Economice (ASE) București pot primi „burse speciale” de 900 lei pe lună pentru activități în secretariatul facultății la care învață, cantină sau cămine. Asta…
Vezi articolul

Remus Pricopie: Susținători AUR “au distribuit pliante” la SNSPA, în prima zi a noului an universitar, în care “îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie” în partid / Rectorul acuză “un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”

“Luni, 2 octombrie 2023, la deschiderea noului an universitar, susținători ai partidului AUR au distribuit pliante, în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în…
Vezi articolul