Ministerul Educației are bani de WC doar pentru 858 de școli, desi Andronescu a promis toalete în 1.489 de școli

1.753 de vizualizări
Ministerul Educației va trimite 64,9 milioane de lei către 858 de școli care au toaletă în curte, fără apă și canalizare, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptată în ședința Executivului de joi, 30 mai. Asta înseamnă cu 631 de școli mai puține față de promisiunea făcută de ministrul Educației Ecaterina Andronescu, cea care vorbea despre 1.489 de școli. Aceasta a explicat în repetate rânduri că anul acesta ”avem bani” să „rezolvăm problema școlilor fără toaletă” sau cu toaletă în curte. De asemenea ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că vor fi alocați bani pentru toate cele „peste 1.460 de școli”.

România avea în anul 2017 numai puțin de 2.219 unități de învățământ cu grupuri sanitare situate în curte, fără apă curentă și fără canalizare, potrivit ministerului. La începutul anului 2019, în rețeaua de învățământ preuniversitar de stat mai funcționau 1.180 de școli cu grupuri sanitare neconforme, dotate necorespunzător sau amplasate în exteriorul construcțiilor de învățământ, susține instituția într-un comunicat.

Cifrele sunt însă contrazise atât de documentele prezentate public de oficiali, cât și de declarațiile acestora. De exemplu, pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o listă cu 2.418 școli care au toaletă în curte. (Lista poate fi văzută aici).

De la începutul anului 2019 însă, actualul ministru Ecaterina Andronescu susține că este vorba despre 1.489 de școli fără toaletă conformă.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat în februarie 2019 următoarele: „Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (n.r. cu WC în curte). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie.”

În final, în Hotărârea de Guvern privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, pentru finanțarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităților de învățământ preuniversitar de stat bugetul a fost de 64,9 milioane lei, iar banii ajung doar pentru 858 de școli, cu 631 de școli mai puține decât cele promise de ministrul Educației. În nota de fundamentare a proiectului, faptul că se vor pune aceste containere în curtea școlii arată că elevii vor „beneficia de condiții sporite”. Ar fi vorba despre un număr de 61.500 de elevi.

DESCARCĂ lista celor 858 de școli care vor primi 64,9 mil lei, precum și sumele alocate fiecăreia. 

Potrivit acelelași note de fundamentare, Ministerul a cerut situația școlilor cu WC în curte abia pe 10 mai 2019. „Prin adresa nr. 1782/IFL/10.05.2019 MEN a solicitat inspectoratelor școlare județene ca împreună cu Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ și cu autoritățile locale pe raza cărora unitățile își desfășoară activitatea să analizeze oportunitatea și necesitatea finanțării lucrărilor de investiții în vederea remedierii grupurilor sanitare neconforme.

Hotărârea prevede că dacă școlile nu reusesc să cheltuiască sumele primite până la finalul acestui an, atunci sunt obligate să trimită banii înapoi la Guvern.

FOTO: Ecaterina Andronescu/Facebook.com


1 comment
  1. A vorbit Abramburica, ca si ea e om … femeie… wathever…Legal, ministerul educatiei nu poate face wc uri in scoli. E treaba primarilor…. Dar asa se intampla cand ministrul educatiei in loc de educatie face wc uri. Acum primarii ce vor face? Educatie?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Tablă interactivă cu diagonala de 216 cm, 4K și cameră de videoconferință cu telecomandă – echipamente obligatorii în standardele de echipare a oricărei clase. Laboratoarele de informatică vor avea calculatoare pentru fiecare elev, iar SmartLab-urile – imprimante 3D, scanere 3D și ochelari de realitate virtuală

Tablă interactivă, laptop, cameră de videoconferință, scaner documente, router acestea sunt dispozitive enunțate în standardele de echipare a unui laborator de informatică, potrivit ordinului pentru aprobarea standardelor de echipare a…
Vezi articolul

Ce tablete cumpără statul pentru 250 de mii de elevi și profesori: de 10 inch, din aluminiu, rezistente la cădere accidentală, procesor octa-core 1.8 GHz cu sistem de monitorizare a activității preinstalat

Tabletele pe care statul vrea să le cumpere trebuie să fie de 10 inch, să aibă conexiune 4G, cartelă SIM inclusă și o configurație de bază detaliată în procedura publicată…
Vezi articolul

Comorile arheologice romane de la Zidul lui Hadrian, de la granița dintre Anglia și Scoția, amenințate de încălzirea globală / Arheolog: Când oxigenul pătrunde acolo, lucrurile cu adevărat delicate (…) se descompun și sunt pierdute pentru totdeauna

Zidul lui Hadrian, construit în urmă cu 1.900 de ani pentru a împiedica invazia hoardelor barbare, se confruntă în prezent cu un nou “inamic”, schimbările climatice, un fenomen ce amenință…
Vezi articolul