Monica Anisie: Primarii aveau posibilitatea să construiască toalete în școli, aveau fonduri; nu au făcut-o

621 de vizualizări
FOTO: edu.ro
Ministrul Educației s-a declarat indignat de atitudinea unor primari care nu au accesat fonduri pentru construcţia de toalete în grădiniţe şi şcoli. “Voi fi tot timpul pe capul primarilor să-şi facă treaba, pentru că nu este numai responsabilitatea unui director sau unui inspector de a asigura condiţiile într-o unitate de învăţământ”, a spus Monica Anisie, care a efectuat astăzi vizite la mai multe școli și grădinițe din comunele Axintele şi Sălcioara, judeţul Ialomiţa.
  • Vizitele de astăzi vin după ce ministrul anunța pe 19 noiembrie 2019, într-un interviu pentru PROTV, că intenționează să facă vizite neanunțate prin școli “chiar de săptămâna viitoare“. Detalii aici

După prima vizită de astăzi, 14 ianuarie, în comuna Axintele, ministrul Educației a afirmat: “Sunt indignată că aceşti colegi, profesori ai mei au privit lucrurile ca pe o normalitate atunci când i-am întrebat unde se duc copiii la baie. Au spus: ‘în curte’. Sunt indignată că autorităţile publice locale, de 30 de ani, nu investesc în educaţie. Au fost alocate fonduri printr-o hotărâre de guvern, aveau posibilitatea să construiască aceste toalete, aveau posibilitatea de a îmbunătăţi viaţa copiilor la şcoală şi mulţi dintre ei nu au făcut-o – asta este, de fapt, problema. Ne mirăm la fiecare început de an şcolar de ceea ce se întâmplă. Nu ar trebui să ne mirăm, autoritatea publică locală trebuie să investească în educaţie. Avem exemple de bună-practică“, transmite Agerpres.

Ministrul a constatat că nu există pază la una dintre grădiniţe, iar copiii merg la toaletele din curte prin noroi. În plus, chiar dacă există o centrală şi calorifere montate în clase, pentru încălzire se folosesc tot sobe pe lemne, deoarece centrala nu este destul de puternică pentru a asigura o temperatură corespunzătoare pentru cei mici, relatează agenția de presă.

Banii care au fost alocaţi printr-o hotărâre de guvern, au fost alocaţi nu numai pentru una din primării, au fost alocaţi bani pentru toate cele 856 de unităţi de învăţământ care aveau astfel de toalete, în curte, şi aceşti bani, unii dintre primari, i-au returnat, pentru că nu au făcut nici măcar proiectul, nu au luat nici măcar banii de proiectare pentru aceste toalete. Aici ne aflăm fix în această situaţie“, a mai spus ministrul Educaţiei, după vizita din Axintele.

Ea a precizat că a ales să viziteze aceste grădiniţe deoarece există multe vulnerabilităţi în modul în care învaţă foarte mulţi copii de vârste mici.

După vizita din comuna Sălcioara, Anisie a declarat că “începând cu acest semestru al doilea mi-am propus să merg cât mai mult în teritoriu, să iau contact cu colegii profesori, să văd care sunt problemele cu care ei se confruntă şi am pornit de la ideea de a verifica modul în care autorităţile publice locale au accesat sau nu fondurile pentru toaletele pe care trebuiau să le construiască în comunitatea pe care o conduc. Aţi observat că nu există, degeaba au fost alocate fondurile, că nu au fost accesate. Pornind de la acest lucru, am descoperit şi alte probleme cu care se confruntă colegii mei profesori, dar mai ales mă preocupă modul în care sunt asigurate condiţiile pentru elevi. Pentru că nu sunt cele mai bune condiţii în care învaţă, mai ales preşcolarii“.

Aici, ministrul a găsit o sobă încălzită cu lemne care emana miros de fum, iar profesorii au reclamat faptul că noul primar nu le decontează contravaloarea navetei pentru a veni la grădiniţă.

Edilul a susținut că bonurile pentru decontare sunt neconforme, însă directorul şcolii i-a spus că nici măcar nu a fost prevăzut în bugetul primăriei un capitol în ceea ce priveşte aceste cheltuieli.

Vreau să vă spun că nu voi renunţa şi voi fi tot timpul pe capul primarilor să-şi facă treaba, pentru că nu este numai responsabilitatea unui director sau unui inspector de a asigura condiţiile într-o unitate de învăţământ, este şi responsabilitatea primarilor”, a mai spus Monica Anisie, după terminarea vizitei la grădiniţa din Sălcioara, relatează Agerpres.

  • Potrivit unei situaţii comunicate de Ministerul Educaţiei, au fost alocate de către Guvern fonduri pentru construcţia de grupuri sanitare în 857 de unităţi de învăţământ, pe care numai 595 le-au accesat.

 


1 comment
  1. Sunteti jalnic din toate punctele de vedere. Acum descoperiți mizeria deși e în sistem din totdeauna. Veniti si la oras sa vedeti lipsa toaletelor conforme.Sa va fie rusine cum dati moara la apa la prostii din presa si televiziune sa umilească profesorii deși habar nu au cu ce se mănâncă invatamantul. Nu aveați nici un drept sa faceti ceea ce ati facut învățătoarei de acolo.Atunci când posturile de ministru vor fi ocupate prin concurs,pe merit si nu pe pupat in fund politicieni, atunci puteti vorbi,doamna ministru a învățământului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Încă 6 școli și grădinițe din Timișoara trec online din cauza frigului din clase / Inspector Școlar: ”Am solicitat o verificare cu termometrul a situației temperaturilor de la unitățile de învățământ unde au scăzut temperaturile în clase”

În total, elevii din 8 licee, școli și grădinițe din Timișoara învață de miercuri de acasă pentru că este prea frig în clase, iar furnizorul de agent termic nu reușește…
Vezi articolul

Președintele Iohannis va avea o ședință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Cotroceni, la ora 14: discuții despre cum va continua anul școlar și despre cazurile de COVID din școli

Președintele Klaus Iohannis va avea joi, 11 februarie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o ședință cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, anunță administrația prezidențială. UPDATE VIDEO Klaus Iohannis: Am reușit să…
Vezi articolul

Cel puțin 60 de școli-pilot pot primi câte 200.000 de euro prin PNRR pentru a pilota noi modele curriculare și de carieră didactică sau management descentralizat, din anul școlar 2024-2025 – proiect în dezbatere

Ministerul Educației a lansat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru apelul de proiecte „Granturi pentru unitățile de învățământ pilot”. Se acorda 12 milioane de euro pentru susținerea pilotării unor intervenții…
Vezi articolul