Nicio școală cu toaletă în curte nu a fost modernizată în ultimul an, sub ministrul Deca: PNL anunță cifre similare cu cele declarate de fostul ministru Cîmpeanu în septembrie 2022 / Actualul premier Ciolacu declara atunci că toaletele din fundul curții trebuie să dispară din “România educată”

1.265 de vizualizări
Foto: ISJ Gorj
Nicio școală cu toaletă în curte din cele 180 luate în evidența lunii septembrie de anul trecut n-a fost modernizată până acum, cu două săptămâni înainte să înceapă noul an școlar. „În acest an, avem 180 de școli cu toalete în curte”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, la începutul unei conferințe de presă. Cifra anunțată este similară celei declarate de fostul ministru al Educației, liberalul Sorin Cîmpeanu, în septembrie 2022.

Acest lucru înseamnă că nicio investiție nu a fost făcută de la începutul anului școlar trecut și până acum, în prag de început de an școlar nou, pentru a scădea sau chiar reduce la 0 numărul școlilor cu toalete în exterior, deși șefii de guvern din ultimii ani recenți și lideri de partide politice au ieșit în repetate rânduri spunând că astfel de situații nu ar trebui să mai existe.

„Vă pot menționa faptul că la începutul guvernărilor liberale, s-a amintit chiar în ședință, situația școlilor cu toalete în curte ne evidenția faptul că 2.450 de imobile erau în această situație. În acest an cifra lor s-a redus: avem 180 de școli cu toalete în curte. Obiectivul de astăzi de conducere a partidului, al celor trei miniștri care au responsabilități directe în a rezolva acest în această situație – Educație, Dezvoltare și Finanțe – a fost să găsească soluții pentru bineînțeles, pentru a grăbi acest proces de finalizare a tuturor celor rămase”, a spus Ionuț Stroe la conferință.

 • Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației ultimele date disponibile despre numărul școlilor cu toalete în curte și investițiile necesare și, în momentul în care vom primi un răspuns, îl vom publica.

Anul trecut, aproximativ în aceeași perioadă, pe 31 august, ministrul Educației de atunci, Sorin Cîmpeanu, declara că erau 306 școli cu toalete neconforme și că după investiții pentru 126 de școli mai rămân 180. „Am spus că acum patru ani erau 2.219 școli cu toalete neconforme, iar acum sunt 306 școli. Din aceste 306 școli, 126 sunt finanțate și trebuie să folosească finanțarea. La finalul anului (n. red. 2022) trebuie să aibă conformitatea asigurată. Rămân 180 de școli, toate sunt școli sub 97 de copii, este numărul maxim de copii, sunt școli izolate”.

Acesta a menționat la acea vreme că „dacă autoritățile locale vor folosi finanțarea acordată prin bugetul Ministerului Educației, vom rămâne cu 100 de școli”.

Tot atunci, Cîmpeanu declarase că „nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației, din moment ce mulți dintre noi am făcut performanță învățând în aceste școli”. A fost, la scurt timp, apostrofat de premierul de atunci, liberalul Nicolae Ciucă. „Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil”, spunea Ciucă.

În aceeași perioadă, în septembrie 2022, Marcel Ciolacu, la acea vreme președinte PSD, acum prim-ministru din luna iunie, susținea că toaletele din curtea școlilor sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv. „#RomâniaEducată trebuie să funcţioneze pentru toţi, nu doar pentru elitele privilegiate”, scria Ciolacu.

În iunie 2023 erau „200, 200 și un pic”, spunea ministra Ligia Deca

După preluarea mandatului, la începutul lunii octombrie, ministra Ligia Deca nu a mai adus în discuție modernizarea școlilor cu toalete în curte. Pe 14 iunie anul acesta, Deca spunea la finalul audierilor din Parlament pentru scaunul de ministru al Educației în noul guvern, despre un termen până la care să dispară toaletele din curte, că “avem deja un progres semnificativ în acest sens. Din câteva mii au rămas 200, 200 şi un pic şi urmează ca printr-o linie dedicată de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să finalizăm şi această chestiune”, spunea oficialul, potrivit Digi24. „Ea ţine de autorităţile publice locale”, a continuat Deca.

Context. În luna mai 2022, un număr de 126 de unități de învățământ preuniversitar de stat erau pe lista aprobată de Guvern pentru primirea de fonduri ca să construiască toalete, în locul latrinelor existente. Tot în primăvara anului trecut, ministrul Educației a anunțat că dacă acești bani alocați acum vor fi investiți, conform planului, ar mai rămâne 199 de structuri cu latrine. – detalii aici

Statisticile despre toaletele din școli sunt diferite la fiecare raportare oficială. De exemplu, în decembrie 2020, Guvernul României a aprobat un memorandum în care scria că peste o treime dintre școli sunt fără toalete interioare și nu au autorizație sanitară. Concret, potrivit documentului situația ar sta în felul următor:

 • 12.712 clădiri școlare nerenovate;
 • 4.414 școli care folosesc sobe pentru încălzire;
 • 5.826 de școli care nu au autorizație sanitară;
 • 3.884 nu au surse de apă adecvate;
 • 6.180 de școli nu au toalete interioare;
 • 12.359 de școli nu au rampă de acces
 • 15.007 școli nu au toalete adaptate persoanelor cu dizabilități.

În raportul final România Educată, publicat pe 14 iulie 2021, scrie că „’Strategia pentru modernizarea infrastructurii educaționale 2018 – 2023′ identifică aproximativ 4.200 de școli din România (însumând peste 155.486 de elevi) care nu au grupuri sanitare în incinta școlii, jumătate dintre acestea fiind amplasate în curte lipsite de apă curentă și canalizare”.

Documentul are și o actualizare a datelor – „La nivelul anului 2021, din datele transmise de către Ministerul Educației, din numărul total de clădiri cu destinația săli de curs, laboratoare, sală de sport, cămin sau cantină din învățământul preuniversitar, un număr de 3.191 clădiri nu au autorizație sanitară, fiind proporțional mai numeroase în mediul rural decât în cel urban.
Este important să notăm și că o parte semnificativă a autorizațiilor sanitare a fost obținută în baza unei declarații pe propria răspundere a directorului unității de învățământ”.

Citește și:
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la început de an școlar: „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv / #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate”
Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației în țara europeană cu cele mai multe școli care au latrine: Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme
Cîmpeanu, apostrofat de Ciucă după ce a spus că nu e nicio legătură între calitatea educației și toaleta din curtea școlii: Aceste toalete nu trebuie să mai existe în România anului 2024. Mi se pare absolut incredibil
Cîmpeanu: Nu are legătură toaleta în curte cu calitatea educației

1 comment
 1. Eh, amănunte. Doar n-o să se împiedice toată România Educată de niște școli fără toaletă, sau apă, sau încălzire centrală, sau bănci, sau podele sau alte mărunțișuri.

  N-avem nici profesori destui pentru școlile izolate, ce mai vreți, și toalete? Am înfrânt deja, care-i baiul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LIVE VIDEO Ministrul Educației: Suspendarea cursurilor în București, pentru 14 zile, ar trebui să fie decisă de Comitetul pentru Situații de Urgență. Săptămâna aceasta s-ar desfășura cursurile online, iar săptămâna viitoare ar fi vacanță pentru grădinițe și primar

Ministrul Educației a declarat în această dimineață că, “în conformitate cu rata incidenței care a depășit limita de 3 la mia de locuitori, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență ar…
Vezi articolul

După 19 ani, bursa „Bani de liceu” este desființată de noua lege a Educației și nu se mai acordă din acest an. Ministerul Educației anunță sec, pe site, că „programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată“, fără să spună care sunt acestea

Bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună nu există în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, ceea ce înseamnă că nu se mai acordă din anul școlar 2023-2024.…
Vezi articolul

Deținuții vor putea urma cursuri în sistemul de învățământ dual, în afara penitenciarului / Una dintre condiții pentru participare: persoana “să prezinte suficientă încredere că nu mai comite alte infracțiuni”

Decizia privind participarea persoanelor private de libertate la cursurile învățământului dual, a directorului Administrației Naționale a Penitenciarelor, a fost publicată în Monitorul Oficial, miercuri, 11 ianuarie. Scopul acestor cursuri este…
Vezi articolul

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Două treimi dintre problemele de la Evaluarea Națională sunt pe sistem grilă. La BAC nu există subiecte de tip grilă. Propun Ministerului Educației ca doar o treime dintre problemele de la Evaluare să fie tip grilă, pentru a putea vedea clar cunoștințele și competențele acumulate de elevi

„Două treimi dintre problemele de la Evaluarea Națională au răspunsuri în sistem grilă”, în condițiile în care la Bacalaureat nu există nicio întrebare de tip grilă, spune fostul secretar de…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Cluj anunță un proiect prin care palmele a 100 de elevi vor fi „scanate” cu un dispozitiv ca să le fie determinat profilul de orientare în carieră / Marinela Marc, inspector șef: „Se scanează posibilitățile native ale tinerilor. Clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”

Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, au…
Vezi articolul