UPDATE Nimic despre Cercetare în capitolul “Cercetare și Digitalizare” din programul guvernului Ciolacu, prezentat de PSD / Prioritățile în domeniu, inclusiv o nouă lege a cercetării, sunt prezentate însă în programul de guvernare depus la Parlament

Domeniul cercetării românești, care aștepta, chiar, o nouă lege dedicată, dar și o creștere substanțială a finanțării în anii următori, nu este abordat în niciun fel în capitolul despre “Cercetare și digitalizare” din programul de guvernare al viitorului guvern Ciolacu, conform unui document prezentat de PSD. Acesta se referă exclusiv finanțarea IMM-urilor și start-up-urilor și, mai pe larg, la digitalizare, de la cloud-ul guvernamental la “economia digitală” și “educația digitală”.

UPDATE Cercetarea e abordată, în programul de guvernare depus de PSD și PNL la Parlament. unde e menționată inclusiv o lege a cercetării și obiectivul atingerii țintei de 2% din PIB pentru finanțarea cercetării (1% finanțare privată și 1% finanțare publică).

Obiectivele guvernului Ciolacu pentru cercetare, menționate în acest documentul depus la Parlament (vezi documentul integral mai jos:

Programul de guvernare PSD-PNL – capitolul dedicat MCID, de la pag. 104:

Știrea inițială:

[În prezentarea programului de guvernare făcută inițial de PSD] Cercetarea este atinsă, punctual, la alte capitole – precum cercetarea în universități la capitolul  “Educație” sau angajamente de susținere a cercetărilor sau parteneriatelor de profil în diverse sectoare, de la antreprenoriat la medicină sau sectorul auto. Nimic, însă, dedicat acestui domeniu la capitolul-cadru “Cercetare și digitalizare” – vezi întreg capitolul mai jos.

Și aceasta, în condițiile în care guvernul Ciucă promisese o creștere graduală, în următorii ani, a bugetului cercetării, precum și o serie de alte măsuri dedicate acestui domeniu, iar în primăvara acestui an a demarat pregătirile chiar și pentru o lege a cercetării.

Astfel, capitolul “Cercetare și digitalizare” din programul de guvernare menționează ca priorități generale:

Prioritățile specifice menționate în document sunt:

În cadrul capitolului Educație există, însă, un obiectiv dedicat Cercetării universitare, care vorbește despre:

La alte capitole este menționat, generic, sprijin pentru cooperarea entităților din domeniile respective cu institutele de cercetare.

Context:

Lipsa de planuri privind cercetarea se face vizibilă în condițiile în care schimbarea guvernului și a ministrului vine într-un moment de mobilizare considerabilă în domeniu, începută sub mandatul ministrului Sebastian Burduja, care va prelua alt portofoliu în noul guvern:

Citește și:
România educată nu există în programul de guvernare al lui Marcel Ciolacu. Niciun cuvânt despre legile educației. Din contră, programul prevede „crearea cadrului legislativ“ pentru mai multe măsuri cerute de elevi, studenți sau societatea civilă la dezbaterile din Parlament pe legile educației, luna trecută, respinse atunci de PNL-PSD-UDMR
Exit mobile version