VIDEO Nobelul pentru Chimie 2018, explicat la masa de experimente: cum au manipulat cercetătorii ADN-ul virusurilor pentru a produce proteine modificate

Premiul Nobel pentru Chimie 2018 a fost acordat pentru crearea unei noi familii de proteine, care pot fi utile în orice domeniu. Ce înseamnă asta și cum au reușit? Chimist cu doctoratul obținut sub îndrumarea unui nobelist și fost cercetător în Japonia și SUA, Daniel Funeriu explică pe înțelesul tuturor, la masa de experimente, cum au reușit cei trei laureați să producă în laborator “ceea ce natura a reușit în 4 miliarde de ani de evoluție a speciilor de plante și de animale”.

Vom vedea la masa de experimente cum cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter – nobeliștii din acest an – au folosit proprietatea ADN-ului de a coda proteine, cum au manipulat ADN-ul virusurilor, cum au folosit înmulțirea rapidă a virusurilor pentru a produce colecția de zeci de milioane de proteine modificate și cum au reușit să o selecteze pe cea mai bună pentru a produce enzime și proteine utile nouă, explică fostul ministru al Educației, într-o nouă înregistrare numită “Minutul de inteligență”.

Explicația la masa de experimente, de la minutul 6:00 al înregistrării de mai jos:

Într-o înregistrare anterioară, Daniel Funeriu a explicat că cercetătorii Frances Arnold, George Smith şi Gregory Winter, nobeliștii din acest an, “au luat proteine și enzime naturale, dar perfect inutile omului, și prin evoluția moleculară dirijată le-au dat proprietăți noi, cu uriașe aplicații practice”.

Citește și:

 

Exit mobile version