Nu putem tăia de la Educație, anunță Ligia Deca, în contextul reducerilor de cheltuieli cerute de premier. Ministra vrea bani în plus la rectificare / În decembrie spunea că bugetul de 2,1% din PIB e „acoperitor“

Foto: Ilona Andrei - G4Media.ro

„Din păcate, Ministerul Educației nu poate face reduceri bugetare“, a declarat Ligia Deca la finalul dezbaterilor de miercuri, din Camera Deputaților, pe marginea legilor Educației. Aceasta a fost întrebată de jurnaliști dacă a trimis planul de reducere a cheltuielilor, solicitat de premierul Ciucă, la Guvern, în condițiile unui deficit bugetar mai amplu decât cel estimat. Deca a precizat că nu numai că nu poate face reduceri de fonduri, dar că are nevoie de mai multi bani pentru Educației.

Deca a precizat că „nu putem tăia de la educație“, „dacă vrem să avem un viitor sustenabil“.

Ligia Deca: „Având în vedere nevoia crescută de investiții în educație și având în vedere iminența adoptării pachetului de legi ale educației, nu am considerat că putem avea reduceri. Din contră, ne așteptăm să avem nevoie din ce în ce mai mult de cadre didactice, consilieri școlari, alți specialiști și a menționat acest lucru. Din păcate, Ministerul Educației nu poate face reduceri bugetare. Mai mult, cred că dacă vrem să avem un viitor sustenabil, nu putem tăia de la educație“.

Reporter: Deci, practic aveți nevoie de mai mulți bani?

Ligia Deca: „Sistemul de educație, da, are nevoie de investiții suplimentare și am și menționat acest lucru, la rectificare vom veni cu propuneri concrete“.

Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a cerut tuturor ministerelor o reducere a cheltuielilor, astfel încât să obțină o economie de 20 de miliarde de lei. După ședința de Guvern de miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că „majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Procesul de centralizare este încă în derulare, documentele fiind preluate la nivelul Guvernului. Analiza propunerilor ministerelor va fi derulată la următoarea ședință a Executivului“.

Reacția Ligiei Deca vine la 6 luni de la preluarea mandatului și la 4 luni de la momentul în care, în decembrie 2022, când a fost anunțat proiectul de buget și a primit doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege“. Deca spunea la acel moment că „în momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”.

În tabelul de mai jos puteți vedea alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2022 execuția era cea preliminată.

Exit mobile version