Nu putem tăia de la Educație, anunță Ligia Deca, în contextul reducerilor de cheltuieli cerute de premier. Ministra vrea bani în plus la rectificare / În decembrie spunea că bugetul de 2,1% din PIB e „acoperitor“

1.870 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
„Din păcate, Ministerul Educației nu poate face reduceri bugetare“, a declarat Ligia Deca la finalul dezbaterilor de miercuri, din Camera Deputaților, pe marginea legilor Educației. Aceasta a fost întrebată de jurnaliști dacă a trimis planul de reducere a cheltuielilor, solicitat de premierul Ciucă, la Guvern, în condițiile unui deficit bugetar mai amplu decât cel estimat. Deca a precizat că nu numai că nu poate face reduceri de fonduri, dar că are nevoie de mai multi bani pentru Educației.

Deca a precizat că „nu putem tăia de la educație“, „dacă vrem să avem un viitor sustenabil“.

Ligia Deca: „Având în vedere nevoia crescută de investiții în educație și având în vedere iminența adoptării pachetului de legi ale educației, nu am considerat că putem avea reduceri. Din contră, ne așteptăm să avem nevoie din ce în ce mai mult de cadre didactice, consilieri școlari, alți specialiști și a menționat acest lucru. Din păcate, Ministerul Educației nu poate face reduceri bugetare. Mai mult, cred că dacă vrem să avem un viitor sustenabil, nu putem tăia de la educație“.

Reporter: Deci, practic aveți nevoie de mai mulți bani?

Ligia Deca: „Sistemul de educație, da, are nevoie de investiții suplimentare și am și menționat acest lucru, la rectificare vom veni cu propuneri concrete“.

Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a cerut tuturor ministerelor o reducere a cheltuielilor, astfel încât să obțină o economie de 20 de miliarde de lei. După ședința de Guvern de miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a precizat că „majoritatea ministerelor au depus deja planurile de reducere a cheltuielilor bugetare. Procesul de centralizare este încă în derulare, documentele fiind preluate la nivelul Guvernului. Analiza propunerilor ministerelor va fi derulată la următoarea ședință a Executivului“.

Reacția Ligiei Deca vine la 6 luni de la preluarea mandatului și la 4 luni de la momentul în care, în decembrie 2022, când a fost anunțat proiectul de buget și a primit doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege“. Deca spunea la acel moment că „în momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”.

 • Amintim că bugetul Ministerului Educației pentru anul 2023 este de 32,5 miliarde de lei, potrivit legii bugetului de stat. Astfel, raportat la Produsul Intern Brut, procentul care revine Ministerului Educației este de 2,1%, fiind cea mai mică alocare raportată la PIB din 2018 încoace, de la momentul trecerii salarizării profesorilor și personalului din învățământ în bugetul instituției.
 • Pentru comparație, anul trecut bugetul propus al Educației a fost de 2,28% din PIB, iar execuția a fost peste estimarea inițială. 

În tabelul de mai jos puteți vedea alocările bugetare și execuțiile, adică cheltuielile din acele alocări, pentru Ministerul Educației, în perioada 2018-2023, cu mențiunea că pentru 2022 execuția era cea preliminată.


6 comments
 1. Ministerul Edicației ar trebui să poată să reducă cheltuielile cu formarea vocațională….burse, transport…așa scrie la manualul de capitalism și libertate de Friedman pe care nu l-a citit nimeni. Sunt specializări conform regulilor de piață care pregătesc pentru locuri de muncă și nu se justifică alocări ca specializările teoretice.

 2. De unde sa taie daca nu a cerut nimic in plus cand s-a facut bugetul (cum au facut ceilalti ministri), educatia a mers pe austeritate de la inceput. Aici poate a fost pacalita de vulpoii mai vechi si a ramas cu un buget fix, iar acum culege roadele.
  Cred ca in luna mai, sindicatele ne spun ca am avut noroc la rectificarea bugetara si ar fi bine sa stam cuminti. Inca putin si mai trece un an scolar.

  1. Oare? Oare vom mai incheia acest an scolar? Oare mai poate cineva suporta asemenea magarie? Atunci ne meritam soarta. Dragi colegi, inseamna ca sunteti la fel de “ghiocei” ca si sindicatele. Cu parere de rau, dar eu nu calc in mai in clasa daca nu se rezolva. Si ies si din sindicat.

 3. Eu zic sa taiati, macar 25% ca pe vremea lui Basescu si o sa mai faca elevii ore cu parintii pe post de “profesori”. Ca au plecat destui si in conditiile acestor salarii mizerabile, daca mai taiati o sa mai vina cucu sau mierla sa mai faca ore, ca profesorii mai bine pleaca in strainatate sau se angajeaza la un chiosc sau o multinationala, ca avem destule.

 4. Daca ar taia de la educatie am ramane cu un PIB de sub 2%, am fi de rasul Europei, oricum profesorii nu prea au sporuri (unul singur de 10% care il iau toti profesorii), nici speciali nu sunt sa cumuleze pensia cu salariul de la 50 ani.

 5. Ce sa mai tai din Educația asta fir-ar mama ei de educație…aveam și multe resurse rău de unde poți tăia. Căpușele ordinare din aparatul de stat care au îngropat țara asta frumoasa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Sunt sau nu urmăriții penal din România cei mai potriviți să le țină discursuri elevilor?” – întrebarea unui parlamentar pentru ministrul Ligia Deca, după ce primarul din Iași, Mihai Chirică, suspect într-un dosar DIICOT, a participat la un eveniment școlar

Ministrul Educației, Ligia Deca, este îndemnată “să răspundă clar: sunt sau nu urmăriții penal din România cei mai potriviți să le țină discursuri elevilor?”. Întrebarea e formulată de senatorul USR…
Vezi articolul

Ministrul Culturii, discuție cu omologul ucrainean despre posibilul furt al pisaniilor moldovenești ale lui Ştefan cel Mare din Muzeul de Istorie al orașului Herson, de către ruși: Nu există informații certe, dar avem promisiunea unei verificări

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a afirmat că a discutat cu omologul ucrainean, Olexandr Tkachenko, despre ”posibilul furt al pisaniilor moldoveneşti ale lui Ştefan cel Mare din Muzeul de Istorie al…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, agenția care acreditează școlile: After school-urile organizate în regim privat nu sunt supuse vreunui proces de autorizare sau acreditare / Președintele ARACIP, în septembrie: Sute de grădinițe ilegale în București, mascate în centre pre/after school

Autoritățile au închis toate școlile și grădinițele din cauza pandemiei, dar au lăsat deschise creșele și after school-urile. Cele mai multe after school-uri funcționează în sistem privat, însă numărul exact…
Vezi articolul

Ministrul Educației susține că a ridicat în Guvern problema facturilor mari ale școlilor, care pot pune în pericol procesul de învățământ și citează din premierul Franței: „Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”

„Printre măsurile guvernamentale, cel mai dramatic lucru este închiderea școlilor”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24, citându-l pe premierul Franței, Jean Castex, în legătură cu problema facturilor mari la utilități…
Vezi articolul