Numărul institutelor de cercetare urmează să fie redus, prin comasare, cu minimum 20%, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate miercuri – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Reduceri de 15% pentru personal și cheltuieli de funcționare, în cazul comasărilor

Foto: © Rawpixelimages | Dreamstime.com

Numărul de institute de cercetare și al altor instituții cu obiect de activitate similar va fi redus cu minimum 20%, pe baza unei analize ce va urmări “cât sunt de utile pentru ceea ce înseamnă sectorul public” și care este utilitatea lor generală, a declarat, miercuri, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. El a prezentat această măsură ca parte a proiectului prin care guvernul Ciolacu urmărește să realizeze reduceri de cheltuieli bugetare de 2,5 miliarde de lei.

Potrivit lui Boloș, lista institutelor care trebuie comasate trebuie întocmită în 30 de zile după intrarea în vigoare ordonanța de urgență care va stabili măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

Reducerea numărului de institute de cercetare este în discuție de peste un an, iar reforma în domeniu a fost inclusă în programul de guvernare a guvernului Ciolacu.

Acum, ministrul Boloș a menționat instituții care “au obiect de activitate similar” și instituții pe care “nimeni nu-i caută pentru a beneficia de serviciile lor”. El a spus că instituțiile care intră în comasare nu vor mai putea crește cheltuielile de personal și de funcționare.

Declarațiile făcute pe această temă, miercuri, de ministrul Marcel Boloș, în prezentarea planului de reducere a cheltuielilor bugetare cu 2,5 miliarde de lei:

“După cum bine cunoașteți, am fost trei luni ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării și am studiat această problemă. Sunt institutele naționale – dar nu numai, sunt și instituții în subordinea Secretariatului General al Guvernului, al Parlamentului – care fie au obiect de activitate similar, fie nimeni nu-i caută pentru a beneficia de serviciile lor.

De aceea, comasarea care va urma, cu minimum 20%, a numărului  de institute de cercetare și instituții, entități care sunt în subordinea guvernului va avea acest criteriu fundamental la bază: cât sunt de utile pentru ceea ce înseamnă sectorul public și care este utilitatea serviciilor pe care ei le asigură.

Sunt astăzi institute de cercetare care pot să fie fără niciun fel de problemă comasate – de cercetare a calității mediului, a calității muncii. Nu aș vrea să vă dau aceste exemple, ordonatorii de credite vor stabili lista acelor instituții care se comasează, în termen de 30 de zile – dacă se aprobă ordonanța – de la intrarea ei în vigoare. De la acest moment, aceste instituții care intră în comasare nu mai pot crește cheltuielile de personal și cele de funcționare.”

Marcel Boloș despre ce înseamnă comasarea:

Citește și:
G4Media.ro: Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: Primăriile, obligate să reducă numărul de angajați dacă depășește media pe țară / Reducem cu 30% numărul șefilor din administrație / Se elimină indemnizația de vacanță / Unele redevențe vor crește considerabil

Photo © Rawpixelimages | Dreamstime.com  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version