O lună de la redeschiderea școlilor în majoritatea țărilor europene: focarele de Covid-19 sunt excepția, nu regula și afectează foarte puțini elevi și profesori – Washington Post

Ghidul pentru gimnaziu și liceu

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Nu este imposibil, dar copiii rar vor transmite altora noul coronavirus, în mediul școlar, potrivit mai multor experți citați de Washington Post. Publicația trece în revistă, într-o amplă analiză, ce s-a întâmplat cu școlile europene la o lună după ce acestea s-au redeschis pentru noul an, în majoritatea țărilor de pe continent. Principala concluzie: sunt țări care nu pot să indice o școală, de pe teritoriul lor, unde să se fi transmis considerabil noul coronavirus, dar și acolo unde există astfel de școli – cum s-a întâmplat în Belgia, Norvegia sau Germania – astfel de focare sunt limitate la foarte puține cazuri și afectează extrem de puțini dintre milioanele de elevi și profesori care au revenit la clasă.

De aceea, notează publicația citată, în pofida creșterii numărului de cazuri în multe țări și deși universitățile sunt medii cu potențial mare de răspândire a virusului, statele europene sprijină pe deplin școala față în față, pentru învățământul primar și secundar.

Washington Post dă, între altele, exemplul unei școli dintr-o mică localitate belgiană, unde în câteva zile au fost testați pozitivi 26 de elevi și șase profesori. La nivel național, însă, doar 16 școli s-au închis partial sau total din cauza coronavirusului, dintr-un total de 8.400 – deci sub 0,2% dintre instituțiile de învățământ. Iar majoritatea s-au închis în special din cauza lipsei de personal, după ce unii profesori s-au infectat în comunitate, nu pentru că virusul s-ar fi răspândit în școală, după ce o primă persoană s-a îmbolnăvit.

Cazurile de Covid-19 în școli par să fie suficient de rare pentru ca autoritățile să considere că mediul școlii fizice ar putea fi mai sigur decât școala online, deoarece, în afara școlii, elevii par să fie respecte regulile de distanțare cu mai puțină rigurozitate.

Constatări Washington Post în diverse state europene:

În Germania, unde au existat câteva școli cu un număr semnificativ de cazuri, după redeschiderea anului școlar, doar aproximativ 0,15% dintre școli au fost nevoite să intre în carantină și, în cele mai multe dintre cazuri, autoritățile nu cred că boala s-a transmis în interiorul școlilor.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil. 

Exit mobile version