O nouă specie de insectă, descoperită în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep: Phlebotomus simonahalepae

Phlebotomus simonahalepae / Sursă foto: Cristina Pop, autoare a studiului

O nouă specie de insectă, descoperită în județul Constanța, a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, născută în acest județ, potrivit unui comunicat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, ai cărei cercetători au făcut descoperirea. 

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară ai universității menționate au descoperit noua specie în timpul unui studiu desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța. Rezultatele studiului au fost publicate în luna august 2021 în revista Parasites&Vectors. Potrivit reprezentanților facultății, Simona Halep a fost de acord cu folosirea numelui său în acest scop.

Cercetătorul științific Cristina Pop, autoare a studiului, despre descoperirea noii specii:

*Flebotomii, potrivit comunicatului USAMV din Cluj-Napoca, sunt insecte hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele. Comunicatul precizează că, în România, între anii 1910 și 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi, iar Cercetările derulate în ultimii ani de specialiștii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezența a șase specii, plus această nouă specie pentru știință, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep. Astfel, numărul total de specii noi pentru știință descrise de cercetătorii de la colectivul Disciplinei de Parazitologie și boli parazitare al USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani a ajuns la 12.

Reprezentare grafică Phlebotomus simonahalepae / Sursa: Cristina Pop, autoare a studiului

Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare, coordonator al studiului, despre alegerea numelui:

Articolul publicat în Revista Parasites & Vectors poate fi consultat integral aici.

Exit mobile version