O nouă specie de insectă, descoperită în județul Constanța, a fost denumită oficial în onoarea Simonei Halep: Phlebotomus simonahalepae

2.957 de vizualizări
Phlebotomus simonahalepae / Sursă foto: Cristina Pop, autoare a studiului
O nouă specie de insectă, descoperită în județul Constanța, a fost denumită Phlebotomus simonahalepae, în onoarea jucătoarei de tenis Simona Halep, născută în acest județ, potrivit unui comunicat al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, ai cărei cercetători au făcut descoperirea. 

Cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară ai universității menționate au descoperit noua specie în timpul unui studiu desfășurat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța. Rezultatele studiului au fost publicate în luna august 2021 în revista Parasites&Vectors. Potrivit reprezentanților facultății, Simona Halep a fost de acord cu folosirea numelui său în acest scop.

Cercetătorul științific Cristina Pop, autoare a studiului, despre descoperirea noii specii:

  • “Printre câteva sute de flebotomi* colectați în zona Canaraua Fetii din județul Constanța, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit. Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în țară. Au urmat apoi câteva investigații mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice și genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru știință. Având la dispoziție un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele și să încercăm să mai colectăm câteva exemplare. Am continuat astfel colectările în aceeași zonă timp de încă două sezoane, în 2019 și în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuși, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală și am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”.

*Flebotomii, potrivit comunicatului USAMV din Cluj-Napoca, sunt insecte hematofage, cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente și mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele. Comunicatul precizează că, în România, între anii 1910 și 1970, au fost semnalate opt specii de flebotomi, iar Cercetările derulate în ultimii ani de specialiștii de la USAMV Cluj-Napoca au confirmat prezența a șase specii, plus această nouă specie pentru știință, care a fost denumită în onoarea Simonei Halep. Astfel, numărul total de specii noi pentru știință descrise de cercetătorii de la colectivul Disciplinei de Parazitologie și boli parazitare al USAMV Cluj-Napoca în ultimii ani a ajuns la 12.

Reprezentare grafică Phlebotomus simonahalepae / Sursa: Cristina Pop, autoare a studiului

Prof. dr. Andrei Mihalca, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare, coordonator al studiului, despre alegerea numelui:

  • “Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis. Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării”. 

Articolul publicat în Revista Parasites & Vectors poate fi consultat integral aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like