O profesoară a Universității din București a demisionat din cauza școlii în pandemie: Viitorii absolvenți de la Biologie, care vor efectua analize medicale sau vor certifica siguranța alimentelor, au fost privați de pregătirea practică în laborator / Ce spune Universitatea

Sursa: Facebook / Facultatea de Biologie a Universității București

O profesoară a Universității din București, Lector Dr. Oana Iftime, și-a anunțat, la începutul acestei luni, demisia din instituția de învățământ, din cauza condițiilor în care s-a desfășurat predarea în perioada de pandemie. Perioadă în care, scrie ea, “viitorii absolvenți (…) au fost privați aproape întreg semestrul de pregătirea practică”. Într-un mesaj publicat pe Facebook, ea afirmă că “din Facultatea de biologie nu putem trimite în societate „absolvenți” care la o viitoare epidemie, pandemie, sau pur și simplu în activitatea profesională uzuală să fie pericole pentru sine și pentru ceilalți, prin insuficienta pregătire și nu în ultimul rând prin atitudinea care li se insuflă acum”. Universitatea a reacționat arătând, într-o poziție transmisă Edupedu.ro, că a căutat mereu “echilibrul între interesul pentru protejarea sănătății și a vieții membrilor comunității noastre și respectarea misiunii noastre, aceea de a educa și de a forma tineri bine pregătiți”. 

Oana Iftime, lector la Facultatea de biologie a Universității din București, și-a publicat pe Facebook cererea de demisie, în care arată, între altele:

Ea arată că decizia demisiei e cauzată de faptul că e “incongruent cu crezul meu de dascăl și cu responsabilitatea morală” faptul de a subscrie la Licențierea unor studenți care timp de aproape un an nu au pășit într-un laborator.

În mesajul ce însoțește, pe Facebook, fotografia actului de demisie, ea arată că pleacă odată cu încheierea semestrului, după 20 de ani în universitate. Oana Iftime explică motivele menționate și notează:

Ea scrie că situația de acum e doar “vârful de moment al aisbergului” și că nu se așteaptă la schimbări în instituție, după demisia sa, dar: “Sper doar ca măcar câteva persoane să se oprească, să reflecteze asupra celor scrise aici şi să-şi pună acea întrebare-cheie cel mai adesea lăsată, în contemporaneitate, să zacă la marginea drumului pe care ne găsim ca angajaţi într-o cursă dementă: „Încotro ne îndreptăm, totuşi?!”.

Universitatea din București: “Ne dorim întoarcerea în sălile de curs și în laboratoare cât mai repede”

Pe această temă, Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Universității din București, a transmis Edupedu.ro că instituția de învățământ superior, regretând decizia profesoarei, încearcă în “situația pandemică excepțională” prin care trece întreaga lume să păstreze “echilibrul între interesul pentru protejarea sănătății și a vieții membrilor comunității noastre și respectarea misiunii noastre, aceea de a educa și de a forma tineri bine pregătiți”.

Potrivit poziției Universității, “încercăm, așadar, să nu abdicăm de la misiunea, de la valorile și principiile noastre și ne dorim întoarcerea în sălile de curs și în laboratoare cât mai repede”.

Declarația – integral:

”Regretăm decizia doamnei profesoare, orice persoană care părăsește comunitatea academică a universității noastre reprezintă o pierdere. Traversăm, însă, cu toții, o situație pandemică excepțională, care a schimbat în mod semnificativ sisteme, comportamente și procese, oriunde pe glob. În cazul Universității din București, am încercat mereu, în această perioadă, să păstrăm echilibrul între interesul pentru protejarea sănătății și a vieții membrilor comunității noastre și respectarea misiunii noastre, aceea de a educa și de a forma tineri bine pregătiți. Acesta este și motivul pentru care, pentru facultățile de științe, printre care Biologie sau Chimie, spre exemplu, atunci când situația pandemică a permis, au putut fi susținute laboratoare și cursuri practice, cu respectarea normelor sanitare în vigoare. Același lucru se va întâmpla- sperăm, în funcție de situația pandemică- și odată cu începerea semestrului al doilea: laboratoare și cursuri practice cu formațiuni restrânse de studenți, pentru 4 facultăți ale universității noastre. Încercăm, așadar, să nu abdicăm de la misiunea, de la valorile și principiile noastre și ne dorim întoarcerea în sălile de curs și în laboratoare cât mai repede, pentru că știm că aceasta este cel mai bun scenariu pentru educație.”

Mesajul integral al Oanei Iftime, publicat pe Facebook la începutul acestei luni:
Exit mobile version