OFICIAL Copiii cu handicap vor primi o indemnizație compensatorie între 64 și 316 de lei, în ianuarie 2023

Foto: © Andyfoto | Dreamstime.com

Copiii cu certificat de încadrare în grad de handicap vor primi o indemnizație compensatorie cuprinsă între 64 și 316 de lei. Indemnizația va fi acordată o singură dată, în ianuarie 2023, conform Ordonanței de Urgență 168, publicată în Monitorul Oficial al României pe 9 decembrie 2022.

Valoarea indemnizației compensatorii este de:

Plata indemnizației compensatorii se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, conform OUG citate.

Textul publicat în Monitorul Oficial:

“Art. XIX. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în luna ianuarie 2023 persoanele cu dizabilități beneficiază de o indemnizație compensatorie.

(2) Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

(3) Pentru copilul cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

(4) Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.

(5) Indemnizația compensatorie se acordă din oficiu persoanelor prevăzute la alin. (2) și (3) pentru care s-au acordat în luna decembrie 2022 prestațiile sociale prevăzute la art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Indemnizația compensatorie nu se recuperează, nu se urmărește silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de Legea nr. 226/2021, cu modificările ulterioare, precum nici la stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia, cu modificările ulterioare.

(7) Plata indemnizației compensatorii se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București”.

Foto: © Andyfoto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version