OFICIAL Copiii cu handicap vor primi o indemnizație compensatorie între 64 și 316 de lei, în ianuarie 2023

25.295 de vizualizări
Foto: © Andyfoto | Dreamstime.com
Copiii cu certificat de încadrare în grad de handicap vor primi o indemnizație compensatorie cuprinsă între 64 și 316 de lei. Indemnizația va fi acordată o singură dată, în ianuarie 2023, conform Ordonanței de Urgență 168, publicată în Monitorul Oficial al României pe 9 decembrie 2022.

Valoarea indemnizației compensatorii este de:

 • 316 lei pentru copilul cu handicap grav;
 • 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
 • 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.

Plata indemnizației compensatorii se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București, conform OUG citate.

Textul publicat în Monitorul Oficial:

“Art. XIX. — (1) Prin derogare de la prevederile art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în luna ianuarie 2023 persoanele cu dizabilități beneficiază de o indemnizație compensatorie.

(2) Pentru persoanele adulte cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

 • 368 lei pentru persoana cu handicap grav;
 • 279 lei pentru persoana cu handicap accentuat;
 • 64 lei pentru persoana cu handicap mediu.

(3) Pentru copilul cu handicap, indemnizația compensatorie se acordă după cum urmează:

 • 316 lei pentru copilul cu handicap grav;
 • 184 lei pentru copilul cu handicap accentuat;
 • 64 lei pentru copilul cu handicap mediu.

(4) Indemnizația compensatorie se plătește fie persoanei cu handicap, dacă aceasta are capacitate deplină de exercițiu al drepturilor, fie reprezentantului legal al acesteia, stabilit în condițiile legii.

(5) Indemnizația compensatorie se acordă din oficiu persoanelor prevăzute la alin. (2) și (3) pentru care s-au acordat în luna decembrie 2022 prestațiile sociale prevăzute la art. 58 alin. (4) și (5) din Legea nr. 448/2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(6) Indemnizația compensatorie nu se recuperează, nu se urmărește silit și nici nu se ia în calcul la stabilirea drepturilor prevăzute de Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, de Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și de Legea nr. 226/2021, cu modificările ulterioare, precum nici la stabilirea drepturilor prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 63/2022 privind unele măsuri temporare pentru acordarea de sprijin material categoriilor de persoane aflate în situații de risc de deprivare materială și/sau risc de sărăcie extremă, suportate parțial din fonduri externe nerambursabile, precum și unele măsuri de distribuire a acestuia, cu modificările ulterioare.

(7) Plata indemnizației compensatorii se suportă din bugetul de stat alocat Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București”.

Foto: © Andyfoto | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


9 comments
 1. Am o fetita cu dizabilitati mari de vedere ,ramase în urma unei tumori în zona occipitala! dacă este la gradinita trebuie sa primească indemnizatie de hrana inafara de indemnizația pt gradul de handicap?Știre cineva dacă exista vreo scoala în Focsani pt copii cu dizabilitati de vedere?mulțumesc!

 2. Nu au pregatire si rabdare aceste cadre didactice din Romania ptr ca ei predau cu gindul la banii si ei cred ca copii daca sunt bolnavii si parintii la fel.Si ne privesc de sus in jos dar ei nu isi dau seama ca ei iau unele sporuri si grade pe acesti copii .

 3. Chiar nu vă e rușine, cum poate o persoană cu handicap să trăiască cu pensiile și indemnizațiile pe care le primesc de la stat. În Țările civilizate sunt respectați, ei sunt pe primul plan. O persoană cu handicap are nevoi de cel puțin 4000 pe luna, pentru toat ce au nevoie și tot nu este deajuns.Măriți toate pensiile dar la aceste persoane nu va gândiți. CHIAR NU AVEȚI SUFLET TREZIȚI-VĂ, SĂ VĂ FEREASCĂ DUMNEZEU SĂ AJUNGEȚI PERSOANĂ CU HANDICAP.

 4. buna ziua fetita mea este la gradinita si are grad grav cu asistent personal are si epilepsie focala primeste ces. bursa medicala de ce nu primeste?

 5. bună seara,va rog frumos să-mi spuneți dacă copii din plasament cu handicap grav,si certificat ces au dreptul sa primeasca bănuți pt ces de la scoala,?am primit in aprilie si acum spun ca nu mai are dreptul, multumesc frumos!

 6. și eu am aceeași problemă cu copilul și la fel tot insistau să-l mutăm la o școală specială dar am refuzat și merge în continuare la o școală normală cum e și normal,trebuiesc integrați nu marginalizați dar ăsta e nivelul profesorilor,de ce să-și bata ei capul,nu mai bine nu!!!

  1. corect si eu sunt in aceeasi situatie educatoarea insista sa il duc la terapie comportamentala si la psiholog ca ea nu vrea sa se implice ca cica face puscarie nesimtire curata , ar trebui sa ne adunam mai multi parinti si sa facem o petitie sa nu mai insiste profesorii si educatorii sa mutam copiii ca vor ei

 7. Am totuși o nelămurire dacă un copil este cu ces,dc atâta discriminare între copii fetița mea învață la școală Octav Băncilă Sarafinesti județul Botoșani unde este dreptatea în România?Dc acești copii nu sunt integrați în colectivitate și sunt marginalizați??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Consiliul Rectorilor

Cei care vor să renunțe la titlul de doctor să acopere plata costurilor de școlarizare – “o propunere pe care eu o susțin”, spune ministrul Cîmpeanu / “Ne vom gândi serios să extindem răspunderea” pentru doctoratele plagiate la conducătorii de doctorat și alte instituții

“Există o propunere, pe care eu o susțin, aceea că, dacă vrei să renunți (la titlul de doctor – n. red.) să suferi și niște consecințe (…) spre exemplu plata…
Vezi articolul

Consiliul Național de Etică decide că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, deși teza era “profund viciată” de plagiat – surse / Iohannis ceruse lămurirea situației în cazul ministrului Bode, al doilea om în PNL, până la rotația guvernamentală

Consiliul Național de Etică, for-cheie în analiza eticii în cercetare, aflat în subordinea Ministerului Cercetării în guvernul Ciucă, a constatat, joia trecută, că Lucian Bode nu a plagiat în cartea…
Vezi articolul